Zari

Robert Dhéry

Povolání:
Rodné jméno:
Robert Léon Henri Fourrey
Známý jako:
R. Forrey
Národnost:
Narození:
27.4. 1921, La Plaine-Saint-Denis, dep. Seine-Saint-Denis
Úmrtí:
5.12. 2004, Paříž
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, režiser, scénarista a producent Robert Dhéry, vlastním jménem - Robert Henri Léon Fourrey, se narodil 27.4. 1921 v La Plaine-Saint-Denis ve Francii. Studoval na pařížské konzervatoři divadelní hru.

Tento herec a režisér francouzského divadla, a zakladatel komedie – bezonias - byl dlouhá léta na špičce nejen francouzských divadelních scén, ale i před filmovou kamerou, a nebo i za ní. Jeho doménou byly francouzské, espritem a humorem jiskřící komedie, které autorsky i scénaristicky připravoval se svou manželkou, herečkou Colett Brosset. Jeho základním hereckým kádrem byli – Louis De Funes, Jean Lefebvre, Jean Carmet, Jacqueline Maillan, Michel Serrault, Micheline Dax, Pierre Olaf, Jacques Legras, Robert Rollis.

Ve filmu se objevil už na počátku 40-tých let ve filmech – Remorques s Jeanem Gabinem, Une étoile au soleil, Monsieur des Lourdines, v roce 1945 to bylo drama - Děti ráje, nebo Poprask v kabaretu 1954 poprvé s L. de Funusem, ale to hlavní mělo teprve přijít.

Nezapomenutelná komedie uváděná také u nás – Výhodná koupě, pojednává o nádherném americkém kabrioletu prodaném jeho majitelkou, která vykonává poslední vůli manžela - naschvál jeho bývalé milence za směšný obnos, který měla obdržet z koupi auta. Cukrář Perrignon – Robert Dhéry na chvíli zpychne, a zapomene díky luxusnímu autu na lidskost a slušnost. I to je vedle komických situací důvod k zamyšlení, a zdá se že to Dhéry víc než jen dobře uměl. Následoval další snímek – Allez France! U nás pod názvem – Do toho, do toho z roku 1964, nebo Tonoucí se stébla, chytá s Louisem de Funesem, kde si zahrál konstruktéra lodí Andrého - rok 1967.

Robert Dhéry byl především divadelní herec, a divadlu věnoval nejvíce svého úsilí. Poslední film na kterém se podílel jako herec byl v televizním krimi - Série noire v epizodě - Le Manteau de Saint Martin z roku 1988. Umělec, výborný komik, herec Robert Dhéry zemřel v Paříži 5. 12. 2004 ve věku 83 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

173 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:20

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Dhéry

Dhéry Robert

Royal Dano

Dano Royal

Merdin Deniz

Deniz Merdin

Naposled navštívené:
Robert Dhéry

Dhéry Robert

Royal Dano

Dano Royal

Merdin Deniz

Deniz Merdin