Michail Gelovani

Povolání:
Rodné jméno:
Michail Georgijevič kníže Gelovani
Známý jako:
Mikheil Gelovani / Michail Georgijevič Gelovani
Národnost:
Narození:
6.1. 1893, Lasuria, Kutajsi
Úmrtí:
21.12. 1956, Moskva
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michail Gelovani narozen 6.1.1893 v gubernii Kutaisi (dnes Gruzie) - zemřel 21.12.1956 v Moskvě -
herec jedné role - měl krutý osud.
Výborného gruzínského herce si po slušném startu divadelní i filmové kariéry v roce 1938 kdy si poprvé zahrál Stalina v Čiaureliho Velké záři (gruzínsky Diadi Gantiadi, ruský titul Velikoje zarevo - natáčeno v Tiflisu) všiml Stalin a rozhodl, že ho ve filmu už nebude představovat nikdo jiný. Asi nejen proto, že Gelovani mu skutečně byl podobný, ale byl o patnáct let mladší, vypadal sympatičtěji a nebyl prcek jako Stalin. Takže pak už jen Gelovani sekal před kamerou patnáct let jednoho Stalina za druhým a k jiné roli už se (s jedinou drobnou výjimkou v Doněckých havířích u nás uveden pod názvem A hvězdy září) nedostal. Naposled si tedy logicky Stalina zahrál Nenávistných vichrech (o Dzeržinském) v roce Stalinovy smrti. Po ní byl film zadržen, do distribuce se dostal až v roce 1956, a to už z něho byl Gelovani-Stalin vystříhán. Gelovani ztratil smysl života, ještě téhož roku zemřel.
Filmografie:
Herec:
1971 WR - mystéria organismu (W.R. - Misterije organizma) ..... Stalin
(sestřih archivních záběrů z jiných filmů)
1953 Nenávistné vichry (Vichri vražděbnyje) ..... Stalin (scény se
Stalinem později vystříhány)
1952 Nezapomenutelný rok 1919 (Nězabyvajemyj god 1919) ..... Stalin
1952 — Džambul ..... Stalin
1950 ... a hvězdy září[Doněčtí havíři] ..... Stalin, muž u věže (scény
se Stalinem později vystříhány)
1950 Ogni Baku [Ohně Baku] ..... Stalin
1940 — Člen pravitělstva [Člen vlády] ..... Stalin
1940 — Sibirjaki [Sibiřané] ..... Stalin
1949 Pád Berlína II. (Paděnije Berlina 2) ..... Stalin
1949 Pád Berlína I. (Paděnije Berlina) ..... Stalin
1947 Svet nad Rossijej
1946 Pitsi (Přísaha / Kljatva)..... Stalin
1942 Obrana Caricynu (Oborona Caricyna) ..... Stalin
1941 Razgrom Judeniča
1941 Valerij Čkalov ..... Stalin
1939 Lenin v roce 1918 (Lenin v 1918 godu) ..... Stalin (scény se
Stalinem později vystříhány)
1939 Spiknutí (Vyborgskaja storona) ..... Stalin
1938 Velká záře (gruz. Diadi Gantiadi, rus. Velikoje zarevo) ..... Stalin
1938 Muž s puškou (Čelověk s ružyom) ..... Stalin
1937 Narindjis veli [Zlatistá dolina] ..... Kiril
1937 Maximův návrat (Vozvraščenije Maksima)
1934 Ukanaskneli maskaradi [Poslední karneval] ..... Rostomi
1934 Nachvamdis [Na shledanou] ..... Spiridon Lomidze
1931 Khabarda
1928 Char vogi [Duch ďábla] ..... šílený Danel
1927 Ori monadire [Dva lovci] ..... Turiko
1926 Metskhre talga [Devátá vlna] ..... Avalov
1925 Vin aris damnashave? [Kdo je vinen?]
1924 Sami sitsotskhle [Tři životy] ..... Bachva

Režie:
1934 Namdvili kavkasieli [Opravdový Kavkazan]
1931 Damkvreli [Věc cti]
1928 Char vogi [Duch ďábla]
1928 Akhalgazrdoba imardjvebs [Mládí vpřed!]

Autor: fred.appl

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:20 - 01:50

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Šílený svět studené války

00:55 - 01:50

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Odložené případy (2003) [TV se...

01:25 - 02:20

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Námořní vyšetřovací služba (20...

01:25 - 02:20

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 159562
Osobností: 652444
Fotografií: 611619
Plakátů: 293197
Obsahů a biografií: 146631
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Šťastný smolař (2012) [TV film]

Nádherný pohádkový film

Šťastný smolař
Jedna z mých   nejoblíbenějších   porevolučních pohádek. A   že jich moc nebylo. Herci   jsou skvělí a výjimečně i   scénář a námět za něco více >

Autor: Antoni | Hodnocení: 10 / 10

Špinavé ulice (1973)

Špinavé ulice
Bohužiaľ, jedná sa iba o   naťahovanú konverzačku bez   zaujímavých postáv, ktorá   ukazuje ako to chodí v úzkej   partii drobných talianskych   podvodníčkov. Nič, čo by   som chcel vidieť druhýkrát.

Autor: Manučao | Hodnocení: 5 / 10

Mravnostní policie: sekta z Marr...

Mravnostní policie: sekta z Marrakéche
Slabší průměr francouzské   kriminálky o obchodu s   bílým masem. Příběh není   příliš napínavý, chybí   akční scény; postrádám i   trochu více >

Autor: curil | Hodnocení: 4 / 10

John Chisum (1970)

John Chisum
Za dusotu kopyt a svištění   olova se John Chisum (John   Wayne) snaží udělat svět   spravedlnější. I přes   velký odpor nakonec   vítězí.

Autor: wena | Hodnocení: 9 / 10

Pomsta (2015/2)

Pomsta
Jenom rvačky a plno svalů   člověka nepobaví. Děj   takový nemastný vše   postaveno jen na jednom ,Ty   jsi mě ublížil tak za to   zaplatíš. více >

Autor: wena | Hodnocení: 4 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michail Gelovani

Gelovani Michail

Naposled navštívené:
Michail Gelovani

Gelovani Michail

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.023/0.011