Michail Gelovani

Povolání:
Rodné jméno:
Michail Georgijevič kníže Gelovani
Známý jako:
Mikheil Gelovani / Michail Georgijevič Gelovani
Národnost:
Narození:
6.1. 1893, Lasuria, Kutajsi
Úmrtí:
21.12. 1956, Moskva
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michail Gelovani narozen 6.1.1893 v gubernii Kutaisi (dnes Gruzie) - zemřel 21.12.1956 v Moskvě -
herec jedné role - měl krutý osud.
Výborného gruzínského herce si po slušném startu divadelní i filmové kariéry v roce 1938 kdy si poprvé zahrál Stalina v Čiaureliho Velké záři (gruzínsky Diadi Gantiadi, ruský titul Velikoje zarevo - natáčeno v Tiflisu) všiml Stalin a rozhodl, že ho ve filmu už nebude představovat nikdo jiný. Asi nejen proto, že Gelovani mu skutečně byl podobný, ale byl o patnáct let mladší, vypadal sympatičtěji a nebyl prcek jako Stalin. Takže pak už jen Gelovani sekal před kamerou patnáct let jednoho Stalina za druhým a k jiné roli už se (s jedinou drobnou výjimkou v Doněckých havířích u nás uveden pod názvem A hvězdy září) nedostal. Naposled si tedy logicky Stalina zahrál Nenávistných vichrech (o Dzeržinském) v roce Stalinovy smrti. Po ní byl film zadržen, do distribuce se dostal až v roce 1956, a to už z něho byl Gelovani-Stalin vystříhán. Gelovani ztratil smysl života, ještě téhož roku zemřel.
Filmografie:
Herec:
1971 WR - mystéria organismu (W.R. - Misterije organizma) ..... Stalin
(sestřih archivních záběrů z jiných filmů)
1953 Nenávistné vichry (Vichri vražděbnyje) ..... Stalin (scény se
Stalinem později vystříhány)
1952 Nezapomenutelný rok 1919 (Nězabyvajemyj god 1919) ..... Stalin
1952 — Džambul ..... Stalin
1950 ... a hvězdy září[Doněčtí havíři] ..... Stalin, muž u věže (scény
se Stalinem později vystříhány)
1950 Ogni Baku [Ohně Baku] ..... Stalin
1940 — Člen pravitělstva [Člen vlády] ..... Stalin
1940 — Sibirjaki [Sibiřané] ..... Stalin
1949 Pád Berlína II. (Paděnije Berlina 2) ..... Stalin
1949 Pád Berlína I. (Paděnije Berlina) ..... Stalin
1947 Svet nad Rossijej
1946 Pitsi (Přísaha / Kljatva)..... Stalin
1942 Obrana Caricynu (Oborona Caricyna) ..... Stalin
1941 Razgrom Judeniča
1941 Valerij Čkalov ..... Stalin
1939 Lenin v roce 1918 (Lenin v 1918 godu) ..... Stalin (scény se
Stalinem později vystříhány)
1939 Spiknutí (Vyborgskaja storona) ..... Stalin
1938 Velká záře (gruz. Diadi Gantiadi, rus. Velikoje zarevo) ..... Stalin
1938 Muž s puškou (Čelověk s ružyom) ..... Stalin
1937 Narindjis veli [Zlatistá dolina] ..... Kiril
1937 Maximův návrat (Vozvraščenije Maksima)
1934 Ukanaskneli maskaradi [Poslední karneval] ..... Rostomi
1934 Nachvamdis [Na shledanou] ..... Spiridon Lomidze
1931 Khabarda
1928 Char vogi [Duch ďábla] ..... šílený Danel
1927 Ori monadire [Dva lovci] ..... Turiko
1926 Metskhre talga [Devátá vlna] ..... Avalov
1925 Vin aris damnashave? [Kdo je vinen?]
1924 Sami sitsotskhle [Tři životy] ..... Bachva

Režie:
1934 Namdvili kavkasieli [Opravdový Kavkazan]
1931 Damkvreli [Věc cti]
1928 Char vogi [Duch ďábla]
1928 Akhalgazrdoba imardjvebs [Mládí vpřed!]

Autor: fred.appl

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

18 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Náš venkov - Poslední hrnčíř? ...

05:30 - 05:59

18 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 05:55

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Poslední polda (2009) [TV seri...

03:50 - 06:05

118 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 158089
Osobností: 649180
Fotografií: 605081
Plakátů: 289224
Obsahů a biografií: 145035
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Štvanec (2003)

Štvanec
Nejdříve ho vše naučil aby   ho pak osobně odstranil.   Pomatenec z válečného   běsnění má i nadále   tajnou práci pro armádu. To   se ale nelíbí jeho učiteli   tak se rozhodne s ním   skoncovat.

Autor: wena | Hodnocení: 6 / 10

Doom Patrol (2019) [TV seriál]

Doom Patrol
Je to divné, úchylné,   bourající klišé, občas   vtipné, nic nevysvětlující   a taky návykové. Nikdy se mi   také nestalo, že bych   více >

Autor: Frolíček | Hodnocení: 7 / 10

Ad Astra (2019)

Ad Astra
Filozofická, technicky velmi   zdařilá sci-fi, s minimem   akce, která, když už je,   tak stojí za to. Bohužel   forma zvítězila nad obsahem   více >

Autor: Frolíček | Hodnocení: 6 / 10

Samotář (1987)

Samotář
Opět Belmondo jako tvrdý   komisař kterému zabijou   parťáka a on se chce   pomstít,už né tak akční   ale stále zábavný a   profík,ve více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 7 / 10

Rambo 2 (1985)

Rambo 2
Na filmech se Stallonem moc   kvality k vidění není.   Nicméně ty jeho holywoodské   spektákly vznikaly v době,   kdy byla naivita a   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michail Gelovani

Gelovani Michail

Naposled navštívené:
Michail Gelovani

Gelovani Michail

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.041/0.013