Zari

Taťjana Lioznova

Rodné jméno:
Taťjana Michajlovna (Mojsejevna)
Známá jako:
Tatyana Lioznova; Tatjana Ljoznova
Národnost:
Narození:
20.7. 1924, Moskva, Sovětský svaz
Úmrtí:
29.9. 2011, Moskva, Rusko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Taťjana M. Lioznova se narodila 20. července 1924 v Moskvě. Její rodiče, Michail Alexandrovič a Ida Izralejena, byli židovského původu, což Taťjaně v budoucnosti přinášelo určité životní problémy. Otec, inženýr ekonomie, padl doslova v prvních dnech války a Taťjana zůstala sama s matkou.

Její touhou bylo letectví a tak se hlásí na Moskevský letecký institut, kde ale studuje pouze jeden semestr. Poté přechází na VGIK do třídy Sergeje Gerasimova a Tamary Makarové - obor filmová režie. I tady má zpočátku studijní problémy, dokonce je navrhováno i její vyloučení - údajně pro nedostatek talentu.

Houževnatá dívka se ale nedá a nakonec, roku 1949, promuje s vyznamenáním. Má zájem o práci ve filmovém studiu GORKIJ,je však odmítnuta - údajně pro nedostatek praxe. Několik let tedy spolupracuje se svými učiteli a režijně se podílí na vzniku Gerasimových filmů Mladá garda, Země a lidé a dalších. Sama tvrdí, že přes mnohé spory a nedorozumění, ke kterým mezi nimi docházelo, našla v S. Gerasimovi nejen vynikajícího učitele, ale i druhého otce. Mimoto se věnuje i režijní práci v několika moskevských divadlech, s bývalým spolužákem V. Beljevem sepíše a nastuduje hru Modrá hvězda, která měla velký úspěch a zaznamenala mnoho repríz.

Roku 1954, po těžkých bojích s pracovníky oddělení Státního výboru pro kinematografii, je T. Lioznova přijata do filmstudia GORKIJ a začíná točit jeden film za druhým (u nás ale většinou neznámé). Vrací se i ke svému dávnému snu o letectví a její snímek "Zlatá křídla" získává hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Davile (Francie). Jejím nejznámějším (a také nejrozsáhlejším) dílem je ale špionážní seriál "17 zastavení jara" (1973) s Vjačeslavem Tichonovem v hlavní roli.

Seriál se málem ani nedostal na obrazovky, protože se schvalovací komisi původně zdál málo "hrdinný". Naštěstí si několik dílů dal promítnout i Leonid Brežněv, tehdejší sovětský muž č. 1, a dílo se mu zalíbilo. Seriál byl zachráněn a vynesl svým tvůrcům velkou popularitu jak v SSSR, tak i v zahraničí. T. Lioznova později natáčí ještě další snímky, jako např. "My, níže podepsaní", "Karneval" a další.

Dlouhodobě se též věnuje pedagogické činnosti na VGIK. Za svůj přínos sovětské kinematografii a kultuře byla několikrát vyznamenána a oceněna - mimo jiné je i nositelkou titulu Národní umělec. V posledních letech už nepracuje a užívá si zaslouženého klidu. Její zdravotní stav se odvíjí od věku a není tedy, bohužel, moc dobrý. V nedávné minulosti ji bolestně zasáhla zpráva o skonu dlouholetého kolegy a kamaráda V. Tichonova...

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

18:55 - 19:00

4 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Praha ožralá

18:35 - 19:00

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

4 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Taťjana Lioznova

Lioznova Taťjana

Panenka s porcelánovou hlavičkou

Panenka s porcelánovou hlavičkou

Dieter Kettenbach

Kettenbach Dieter

Život je pes (Year of the Dog)

Život je pes
Year of the Dog

Donbas (Donbass)

Donbas
Donbass

Argo

Argo
Argo

Západ slunce (Sunset)

Západ slunce
Sunset

Naposled navštívené:
Taťjana Lioznova

Lioznova Taťjana

Panenka s porcelánovou hlavičkou

Panenka s porcelánovou hlavičkou

Dieter Kettenbach

Kettenbach Dieter

Život je pes (Year of the Dog)

Život je pes
Year of the Dog

Donbas (Donbass)

Donbas
Donbass

Argo

Argo
Argo

Západ slunce (Sunset)

Západ slunce
Sunset