Zari

Salman Khan

Povolání:
Známý jako:
Bhaijaan; Sallu Bhai
Národnost:
Věk:
58
Narození:
27.12. 1965, Indaur (=Indore), Madhjapradéš, Indie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Abdul Rasheed Salim Salman Khan je indický herec. Jedna z nejpopulárnějších hvězd Bollywoodu (duben 2018) s nespoutaným temperamentem a divokou krví.

Debutoval roku 1988 malou rolí v BIWI HO TO AISIA. Po deseti letech prorazil v béčkovém MEINE PYAR KIYA. Porota jej ocenila soškou jako „Nejlepší mužský objev“. Poté následovalo dalších deset let relativního klidu, kdy Khana živily filmy a jeho excesy. Roku 1998 se zrodil KUCH KUCH HOTA HAI. Za něj si rok nato odnesl cenu Filmfare Award za představitele nejlepší vedlejší role.

Filmfare Award patří k nejstarším cenám filmové Indie. V pozadí není porota složená z akademiků, ale dvouměsíčník Filmfare a počátek v roce 1954. Filmfare má náklad 140 000 výtisků, stejný počet je respondentů. Cenu představuje tmavá (téměř černá) soška indické tanečnice, nazvaná žertem Oscarova sestra. V roce 2004, při příležitosti 50. výročí udílení cen, byla udílena v zlatém provedení.

Khan se stal nejslavnějším představitelem indického filmu a rodinného klanu. Jeho otec Salim je scénáristou a muslimem, který má dvě manželky. Jednou z nich je Helen, kterou naleznete zde na fóru. Oba bratři - Sohail Khan a Arbaaz Khan jsou herci. Khan má afghánsko-paštunské kořeny, sestru provdanou za režiséra Atula Agnihotriho a divokou krev.

Občas pěstmi vysvětloval novinářům, že vše je jinak. Myslím, že to bylo v okamžiku, kdy randil s Aishwarya Rai. Miss Indie tisku potvrdila, že má vztah s Khanem. Ten však další týden líbal cizí rty. Asi se spletl. Po natočení CHORI CHORI CHUPKE CHUPKE vyvstala pro změnu otázka, odkud vzali tvůrci peníze, a na přetřes přišel Khanovy styky s podsvětím. Úřady mu v tichosti tolerovaly různé dopravní excesy. Silnice mezi jeho domovem a bary mají nová zábradlí, osvětlení a desítky dalších prvků místní infrastruktury. Khan škodu vždy uhradil. Výrazně by mu pomohlo, kdyby jej úřady uvěznily. Alespoň na krátký čas. Khan si z dodržování pravidel nikdy nic nedělal.

CHORI CHORI CHUPKE CHUPKE vystřelil Khana mezi hvězdy a lidově řečeno, Khanovi se přístav zalíbil, vyhodil kotvu a zůstal. Film je věnovaný ženské touze po dítěti a milostnému trojúhelníku. Raj (Salman Khan) a Priya (Rani Mukerji) se potkají a zamilují. Po sňatku jim ke štěstí chybí jediné - dítě. Netrvá dlouho a Priya se dostane do jiného stavu. Po nehodě na kriketovém zápase o dítě přichází. Následuje druhá špatná zpráva. Nemůže mít další dítě. Z venku není nic poznat, ale uvnitř jejího těla chybí vše. Priya se dostává do hluboké deprese, ale svému osudu se vzepře a najde řešení. Po dohodě s lékařem a nejbližšími příbuznými je uplacena mladá tanečnice (Preity Zinta). Trojice Raj, Priya a Madhubala odlétá do Švýcarska. Úkolem Priyi je přinutit manžela, aby se vyspal s Madhubelou. Řešením, které našla, je náhradní matka.

Roku 1998 stál herec před soudem v Rádžasthánu za pytláctví. Zúčastnil se natáčení v Džódpuru. Výsledkem střelby v blízkých lesích bylo několik indických gazel a antilopa jelení, což už byl průser. Za prvé - Antilope cervicapra patří mezi ohrožené druhy a je chráněna zákonem. Za druhé - jde o posvátné zvíře. Součástí indické mytologie je více než tisíc let. Khan neměl zbrojní průkaz a střílel diplomaticky řečeno nelicencovanou zbraní (automatickou?). Údajně byl pro nedostatek důkazů osvobozen.

6. května 2015 byl herec odsouzen k pěti letům vězení. V září 2002 najel v opilosti bez řidičského průkazu do skupiny bezdomovců. Nehoda si vyžádala jednu oběť. Khan roky brzdil soudní proces, ale minulost jej nakonec dostihla. Proces vyvolal v Indii enormní pozornost. Khan sehrál v soudní síni jedinečnou komedii, když tvrdil, že autu selhaly brzdy. Auto bylo prohlédnuto roku 2002 odborníky a brzdy byly v pořádku. Jeden ze svědků vypověděl, že herec byl natolik opilý, že několikrát upadl, když utíkal z místa činu. Khan se vymlouval na to, že ten večer pil vodu a seděl na místě spolujezdce, za nehodu může jeho řidič. Byl konfrontován s videozáznamem, kdy vystupoval na straně řidiče. Khan si vzpomněl, že dveře spolujezdce byly zablokované. Neuměl vysvětlit, proč jím označený řidič vystoupil po něm dveřmi spolujezdce atd. Soudce D.W. Deshpande nevěřil obviněnému ani slovo. Time of India vycházely z palcovými titulky, psaly o ohrožených projektech za 31 mil. dolarů (asi 28 mil. EUR). Možná v režii Khanových obhájců. Ti 8. května 2015 složili kauci 30 000 rupií a dosáhli odklad nástupu trestu.

Salmasn Khan natočil více než 80 filmů. V Indii platí za miláčka publika. Společně s jeho temperamentem a penězi se jedná o kombinaci, o které ještě uslyšíme.

Autor: VlastaP

Životopis (biografie) / Informace:
Salim Abdul Rashid Salman Khan (narozen dne 27. prosince 1965) je indický filmový herec. Objevil se ve více než 80 hindských filmech.

Jeho první role byla v dramatu Biwi Ho AISI (1988), tento snímek měl velký komerční úspěch. Další senzační snímek Maine Pyar Kiya (1989), který mu přinesl cenu za nejlepší mužský Filmfare debut (na způsob amerického Oskara). Dál pokračoval v herecké kariéře a natočil jedny z nejúspěšnějších filmů té doby, jako například Saajan (1991), Hum Aapke Hain Kaun (1994), Karan Arjun (1995), Judwaa (1997).

Pyar Kiya To Darna Kya (1998 ) a Biwi č.1 (1999) byly jedny z nejvýdělečnějších filmů za 7 let jeho kariéry.

V roce 1999 vyhrál Khan cenu Filmfare za nejlepší vedlejší roli v Kuch Kuch Hota Hai (1998), a od té doby hrál v několika úspěšných filmech, které měly velmi dobrou kritiku, včetně Hum Dil De Chuke Sanam (1999), Tere Naam ( 2003), Mujhse Shaadi Karogi (2004), No Entry (2005), Partner (2007), Wanted (2009) a Dabangg (2010), který se stal druhým nejlepším filmem v Bollywodu všech dob. Khan je tak proslulý jako jeden z nejvýznamnějších a nejlepších hindských herců...

Autor: tweety.prousek

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - nevysílá se

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:10 - 05:30

13 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:05

28 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického

05:10 - 05:59

13 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Salman Khan

Khan Salman

Polední zprávy

Polední zprávy
Polední zprávy

Naposled navštívené:
Salman Khan

Khan Salman

Polední zprávy

Polední zprávy
Polední zprávy