Zari

Beatrice Vitoldi

Povolání:
Narození:
15.12. 1895, Salermo, Itálie
Úmrtí:
11. 1939
Životopis (biografie) / Informace:
Jak jméno Beatrice Vitoldi napovídá, jde o herečku italského původu. Skutečně se také v Salermu v Itálii 15. prosince roku 1895 narodila. Přesto je nejvíce známá jako sovětská herečka němého filmu.

Když bylo Beatrici pět let, její rodina emigrovala do Rigy. Její otec zde působil jako inženýr v továrně na výrobu železničních vagónů. Později Vitoldiovi přesídlili do Petrohradu. Otec zde pracoval v továrně na výrobu obráběcích strojů. Zajímal se živě o politické dění a činnost komunistické strany. Politickému nadšení propadla také Beatrice a z velmi kusých zpráv a informací o jejím životě se dovídáme, že v době bolševické revoluce vyvíjela osobní aktivity spolupráce.

Beatrice se přes politickou sféru dostala do sféry umělecké a jak se zdá, tato oblast se jí stala bližší. Zapůsobilo na ni setkání s režisérem Sergejem Ejzenštejnem, který jí nabídl účast ve svém kultovním snímku KŘIŽNÍK POTĚMKIN. Vznikl v roce 1925 a ač role Beatrice není rozsahově veliká, postava matky s dítětem je považována za její stěžejní a nejslavnější.

Dostupné materiály jsou na její činnost dost skoupé, zjistit můžeme snad jen skutečnost, že se objevila ještě v několika dalších filmech, aby se pak v roce 1931 opět uplatnila na politickém poli. Stala se velvyslankyní Sovětského svazu v Itálii. Zpět se vrátila v roce 1937. Byla uvězněna. Proč? O tom stručné informace mlčí. Zřejmě její politická práce vykázala „škraloup“, který se mocipánům v SSSR nezamlouval. Beatrice Vitoldi zůstává postavou velmi tajemnou a tajemný je také její předčasný skon v listopadu 1939. Není uváděno přesné datum ani místo úmrtí. Její záhadou obestřený osud může i dnes vyvolávat mezi nadšenci filmové historie mnohé nezodpovězené otázky…

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

16:30 - 17:25

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

35 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Beatrice Vitoldi

Vitoldi Beatrice

Martin Roth

Roth Martin

Naposled navštívené:
Beatrice Vitoldi

Vitoldi Beatrice

Martin Roth

Roth Martin