Zari

Aldo Sambrell

Povolání:
Rodné jméno:
Alfredo Sánchez Brell
Národnost:
Narození:
23.2. 1931, Madrid, Španělsko
Úmrtí:
10.7. 2010, Alicante, Comunidad Valenciana, Španělsko
Životopis (biografie) / Informace:
Aldo Sambrell (23. 2. 1931, Madrid – 10. 7. 2010, Alicante, Valencie) byl herec.

Rozený Alfredo Sánchez Brell, produktivní, všestranný herec, účinkoval ve víc jak 150 mezinárodních produkcích v různorodé kariéře, trvající 4 ½ dekády. Snědý a urostlý, obvykle s knírem, často hrával výrazné vedlejší role zloduchů a pistolníků v bezpočtu italských spaghetti westernů.

Jeho rodina kvůli Španělské válce opustila zemi a on vyrůstal v Mexiku. V místní lize hrál profesionálně fotbal v Puelbu a Monterey. Po začátku kariéry v zábavním průmyslu jako zpěvák se vrátil do Španelska a ve filmu debutoval v titulcích neuvedenou rolí židovského rebela v KING OF KINGS (1961, režie Nicholas Ray). Z westernů je znám hlavně z těch Sergia Leoneho A FISTFUL OF DOLLARS (1964), FOR A FEW DOLLARS MORE (1965) a THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY (1966). Zřídkavou hlavní roli voodoo kněze ztvárnil v WOODOO BLACK EXORCIST (1974, r. Manuel Cano).

Pracoval s prominentními režiséry jako David Lean, Richardové Fleischer a Lester, John Milius, Jackie Chan, Charlton Heston atd.

V některé z funkcí režisér, scenárista či producent se podílel třeba na MATAR PARA VIVIR (1980). Jeho poslední rolí byl starý herec v krátkém RIO SECO (2006, r. José Manuel Serrara Cuelo).

S herečkou Cándidou Lopez (1964 – jeho smrt) měl syna – muzikant Alfredo Xavier Sánchez Cavaleiro. Zemřel po sérii mozkových mrtvic.

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Aldo Sambrell

Sambrell Aldo

Benjamínek (Beniamszek)

Benjamínek
Beniamszek

Naposled navštívené:
Aldo Sambrell

Sambrell Aldo

Benjamínek (Beniamszek)

Benjamínek
Beniamszek