Zari

Patricia Viterbo

Povolání:
Národnost:
Narození:
21.3. 1942, Vésinet, Francie
Úmrtí:
10.11. 1966, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
„Neumím plavat“, taková byla poslední slova tragicky zemřelé herečky Patricie Viterbo, která před sebou měla slibně se rozvíjející filmovou kariéru, přímo při natáčení se však utopila uvězněná v autě v řece Seině pod Eiffelovou věží. Narodila se na pařížském předměstí Vésinet a koncem padesátých let se začala prosazovat v modelingu, stala se jednou z tváří firmy Dior, snažila se prorazit také jako zpěvačka.

Z předváděcích mol a světa módních přehlídek nebyla dlouhá cesta k filmu a v roce 1964 se začala uplatňovat před kamerou. Za svou krátkou kariéru stihla natočit čtrnáct filmů, jednou linií byly špionážní příběhy s Eddie Constantinem (NECHTE STŘELCE STŘÍLET – Laissez tirer les tireurs, 1964; DÁMY SE PŘIPOJÍ – Ces dames s´en m´ent, 1965), druhou částí její tvorby byl komediální žánr, hrála například ve dvou filmech s populárním komikem Darry Cowlem (GORILY – Les gorilles, 1964). Možnosti Patricie Viterbo stát se mezinárodně slavnou herečkou byly však limitovány nepříliš vysokými kvalitami filmů, v nichž hrála, a dočasnou popularitu získala jen ve Francii.

Kromě práce ve Francii dostala příležitost i od zahraničních producentů, jeden film natočila v Británii, hlavní ženskou roli ztvárnila v italském westernu CESTA K NENÁVISTI (Il piombo e la carne, 1966), v menší roli přítelkyně hlavní hrdinky (Audrey Hepburn) se objevila i ve filmu DVA NA CESTĚ (Two for the Road, 1967). Znovu v britské produkci a s mezinárodním obsazením pak hrála ve filmu HELL IS EMPTY (1967), francouzský film KOMISAŘ SAN ANTONIO (Sale temps pour les mouches, 1966) se kvůli problémům s producenty dostal do kin až po dvou letech.

Poslední prací Patricie Viterbo byl opět špionážní film TAJNÝ AGENT S JUDO PRŮPRAVOU (Le judoka agent secret, 1966). Jedna scéna předepisovala rychlou jízdu autem na nábřeží Seiny a nikoho z přítomných nenapadlo, že by se mohlo něco stát, ostatně sama Patricia Viterbo si ani nepřipustila nutnost záskoku a těsně před zapnutím kamery pronesla s úsměvem svá poslední slova „Neumím plavat.“ Listopadovým deštěm smáčené nábřeží se však stalo pastí, auto ve velké rychlosti dostalo smyk a sjelo do Seiny. Spolu s ní v autě jel herec Henri Garcin (*1929), kterému se podařilo z topícího se vozu uniknout a byl pak hospitalizován v nemocnici. Filmový štáb pak s hrůzou přihlížel, jak se Patricia Viterbo zoufale snaží otevřít dveře auta. Přítomní potápěči pak sice vůz vylovili, oživovací pokusy však byly zcela marné. Patricia Viterbo zemřela ve věku 24 let a pohřbena je na malém hřbitově ve Vésinet.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

35 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

65 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Patricia Viterbo

Viterbo Patricia

Jakub Budiš

Budiš Jakub

Naposled navštívené:
Patricia Viterbo

Viterbo Patricia

Jakub Budiš

Budiš Jakub