Zari

Patrick Wilson

Povolání:
Rodné jméno:
Patrick Joseph Wilson
Národnost:
Věk:
51
Narození:
3.7. 1973, Norfolk, Virginia, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jeho matka Mary K. Wilson byla profesionální zpěvačka a profesroka hlasové techniky, otec John Wilson pracoval jako televizní hlasatel večerních zpráv pro Televizi FOX na pobočce na Floridě, stejně tak i jeho bratr Mark Wilson, který byl reportérem pro stejnou společnost. Jeho další bratr, Paul, vlastní reklami agenturu na Floridě.

Patrick navštěvoval Shorecast Preparatory School na Floridě a později Carneige Mellon University v Pensylvánii, kde získal titul Bachelor of Fine Arts.

Zpočátku se věnoval hlavně divadlu, keter mu vyneslo četná ocenění. Za muzikál Fascinating Rhytm obdržel cenu Drama League Award. Později to byla opět Drama League Award tentokrát za Bright Lights, Big City. Se show Carousel se vydal na celoamerickou tour a obdržel nominace na ceny Drama League Award a L.A. Ovation. Na Broadwayi se objevil ve hře The Full Monty, za kteoru opět obdržel Drama League Award a nominaci na prestižní Tony Award. Jeho posledním počinem byla hra All my Sons v roce 2008.

Objevoval se i v televizi, kde rovněž obdržel poměrně kladná hodnocení. Za roli Joeho Pitta v mini-sérii Angles in America obdržel v roce 2003 nominace na Golden Globe a cenu Emmy. O rok později se objevil ve filmech The Alamo a The Phantom of the Opera, kde hrál jednu z hlavních postav společně s Gerargem Butlerem a Emmy Rossum. V roce 2006 hral po boku Kate Winslet v nezávislém snímku Todda Fielda, Little Children a o rok pozdeji v dramatu Evening. V roce 2008 pak ucinkoval v thrilleru Lakeview Terracce, kde se objevili i Samuel L. Jackson a Kerry Washington, a v mysteriózním dramatu Passangers společně s Anne Hathaway. V roce 2009 pak hrál v komiksové adaptaci Watchmen. Pro roli Nite Owl II/Dan Dreibuga musel přibrat 12 kg.

Wilson je ženatý s americko-polskou herečkou Dagmar Dominczyk, která stejně jako on navštěvovala Carneige Mellon. Mají společné dva syny, Kalina Patricka, narozeného v červnu 2006 a Kassiana McCarella, narozeného v srpnu 2009.

Autor: salte

Životopis (biografie) / Informace:
je synem zpěvačky a televizního moderátora a vyrůstal na Floridě. Vystudoval drama na Carnegie-Mellonově univerzitě v Pittsburghu (1995) a nejdřív se uplatnil v jevištních muzikálech (mj. Kolotoč, Harmonie, Zářivá světla velkoměsta). Od konce 90. let účinkoval na Broadwayi, mj. v muzikálech Do naha! (2001) a Oklahoma! (2002), za něž měl nominace na Cenu Tony, a v obnovených premiérách komedie Neila Simona Bosé nohy v parku (2006) a dramatu Arthura Millera Všichni moji synové (2008). Uspěl postavou sexuálně zmateného mormonského právníka Joea Pitta v ambiciózní TV adaptaci dvojice divadelních her Tonyho Kushnera Andělé v Americe (nominace na Cenu Emmy a na Zlatý glóbus). Vzápětí se prosadil i ve filmu, např. jako vikomt Raoul de Chagny v přepisu muzikálu Fantom opery, pedofil Jeff Kohlver v komorním thrilleru V pasti nebo nevěrný manžel Brad Adamson v psychologickém snímku Jako malé děti. Hrál také jednoho z maskovaných superhrdinů Sůvu v úspěšné komiksové adaptaci Strážci – Watchmen. Jako host vystoupil v TV seriálech F2: Forensic Factor (Forenzní faktor – KTV) a American Dad! (Americký táta!; hlas). Od roku 2005 je ženatý s herečkou Dagmarou Dominczykovou, s níž má dva syny.
-mim-, Filmový přehled 2011/1

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:25 - 17:15

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

16:35 - 17:30

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

76 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

6 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Patrick Wilson

Wilson Patrick

Radha Mitchell

Mitchell Radha

Naposled navštívené:
Patrick Wilson

Wilson Patrick

Radha Mitchell

Mitchell Radha