Zari

Rani Mukerji

Povolání:
Známá jako:
Rani Mukherjee; Rani Mukherji; Ranee; रानी मुखर्जी
Národnost:
Věk:
46
Narození:
21.3. 1978, Bombaj, Maháráštra, Indie (dle někt. zdrojů Kalkata, Indie)
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rani Mukerji je indická herečka, držitelka sedmi Filmfare Awards. V Indii platí za nekorunovanou královnu filmů s ženskou tématikou.

Narodila se do filmařské rodiny. Původně nechtěla s rodinnou tradicí mít nic společného. V jednom rozhovoru uvedla, že celá rodina dělala do filmu, když přišla návštěva, byla taky od filmu, a tak chtěla být něčím jiným.

Dynastie Khanů, Kapoorů a Mukerjiů patří v indické kinematografii k největším. Spřízněna je např. s herečkou Kajol (rozená Mukherjee, obě herečky jsou prasestřenice). S tím rozdílným příjmením nic neudělám. Něco je bengálsky, něco hindsky. Indové navíc píšou písmem dévanágarí a po transliteraci do latinky získáte jiný tvar. Do třetice - po odchodu Britů provedly indické úřady jazykovou reformu a spousta slov se píše stylem „nyní Mumbai, dříve Bombay, před tím bom bahía“.

Jejím otcem je filmový režisér Ram Mukherjee. Matka se jmenuje Krishna a působila jako playbacková zpěvačka. V roce 1994 ji rodinný přítel Salim Akhtar nabídl roli ve svém AA GALE LAG JAA. Roli odmítla. Debutovala roku 1996 v bezvýznamném filmu svého otce BIYER PHOOL. Poté se od rodiny odstěhovala, lépe řečeno, bydlela v jiné čtvrti u přítelkyně a občas rodiče navštívila. Rok nato hrála hlavní roli v RAJA KI AAYEGI BARAAT a údajně ji k tomuto kroku přemluvila matka.

V Indii vychází filmový týdeník Screen, který od roku 1995 udílí ceny Star Screen Award. Rani obdržela za RAJA KI AAYEGI BARAAT Zvláštní cenu poroty v kategorii Objev roku. Hrála učitelku Mali, která hledá spravedlnost po znásilnění ve vlastní třídě. Scénka je na https://www.youtube.com/watch?v=5L2TJOiNU00. V Indii nemá znásilněná žena jinou možnost, než provdat se (a mít děti) za násilníka.

Trailer k tomuto filmu ovlivnil Shaha Rukha Khana natolik, že herečku doporučil Karan Joharovi, který hledal Tinu pro NĚCO SE DĚJE. Johar odmítl, protože Rani nemá chování dívky, vyrůstající v Anglii. Vyžadoval po představitelce role západní způsoby. Rani sice studovala střední Maneckji Cooper Education Trust School, poté přešla na SNDT Women's Universität, kde vystudovala ekonomii. Obě školy vyučují v angličtině, ale soukromě je Rani Hindka se vším všudy, hrdá na svoji zem a kulturu. Dokonce tak, že propadla Odissi. Je to tradiční indický tanec, jehož počátky spadají do 1. století před Kristem. Je v něm údajně velmi dobrá a na svém životě nehodlá nic měnit. Když roli odmítly Aishwarya Rai i Twinkle Khanna, přistála do její náruče a znamenala první Filmfare Award (indický Oscar) v kategorii Nejlepší představitelka vedlejší role a zrod nové hvězdy.

Roku 1998 následoval GHULAM. Hlavní role byla svěřena Aamiru Khanovi. Ten projevil přání, aby jeho hereckou partnerkou byla Rani Mukerji. Kamerové zkoušky dopadly dobře, a tak se zrodil úspěšný remake Kazanova ON THE WATERFRONT.

Následovalo melodrama BLACK z roku 2005. Příběh učitele a jeho žákyně. Pro Rani, která hraje smyslově postiženou Michelle, to byl start mezinárodní kariéry. Natočeno podle skutečného příběhu americké spisovatelky Helen Kellerové (1880-1968) THE STORY OF MY LIFE. Režie se chopil Sanjay Leela Bhansali, který tři roky před tím převálcoval Indii romantickým DEVDAS. BLACK byl s velkým úspěchem distribuován v Anglii. Rok nato hrála v KABHI ALVIDA NAA KEHNA. Tématem filmu je nešťastně provdaná žena. Rani je v tomto období na vrcholu popularity. Každý její film je hit. V TA RA RUM PUM hrála poprvé matku, a jak přiznala, za vzor si vzala tu svoji. Film si na sebe vydělal, ovšem kritice se nelíbil.

Roku 2007 hrála prostitutku v SAAWARIYA. V podstatě jde o zfilmování Dostojevského BÍLÉ NOCI. Debutoval zde Ranbir Kapoor (pozdější BARFI!) a jeho sestřenice Sonam Kapoor.

MARDAANI z roku 2014 je poněkud zvláštní tím, že se příběh policistky vyšetřující únos, natáčel v Polsku. Indická produkce nakonec rozhodla, že film bude mít v Polsku i premiéru. Je to svým způsobem rarita, v této zemi nežije na rozdíl od Číny, Jihoafrické republiky, či Anglie žádná indická komunita, i když polský kameraman tvrdil, že ve Varšavě jednoho Inda viděl.

Rani Mukerji patří v současnosti mezi špičku indických herců s velmi silnou podporou veřejnosti. V březnu 2006 oslavila narozeniny v Institutu Helen Kellerové, zde se mimochodem připravovala na svou roli v BLACK. Podporuje celou řadu ženských nadací. Její filmografie čítá 49 filmů (červen 2018) a do důchodu se zatím nechystá.

21. dubna 2014 uzavřela manželství s režisérem Aditya Choprou. Po vzoru svých povah (oba romantikové, Aditya Chopra je duchovním otcem DOKUD BUDU ŽÍT a STATEČNÉ SRDCE ZÍSKÁ NEVĚSTU) si svatbu odbyli v italské Cortoně.

Autor: VlastaP

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

66 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Měnící se planeta

13:35 - 14:25

1 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:25 - 14:25

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rani Mukerji

Mukerji Rani

Naposled navštívené:
Rani Mukerji

Mukerji Rani