Zari

John Lodge

Povolání:
Rodné jméno:
John Davis Lodge
Národnost:
Narození:
20.10. 1903, Washington D.C., USA
Úmrtí:
29.10. 1985, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
John Lodge pocházel z významné americké dynastie podnikatelů a politiků a v duchu rodinných tradic zastával vysoké posty ve státní správě, později působil i v diplomacii, ještě předtím v meziválečném období byl však také hercem, více než v Hollywoodu se prosadil v západní Evropě. John Davis Lodge se narodil ve Washingtonu, jeho otec George Cabot Lodge (1873-1909) se mírně vymykal rodinným tradicím a proslavil se především jako básník, udržoval nicméně kontakty s významnými politiky a byl například blízkým přítelem prezidenta Theodora Roosevelta. Rodina Lodge původně pocházela z Bostonu, kde předkové již v 18. století patřili k významným obchodnickým klanům.

John Lodge studoval ve Washingtonu, rodina mu dopřála také studijní pobyt ve Francii, na Harvardské univerzitě pak absolvoval práva, tehdy se začal věnovat i amatérskému herectví a účinkoval ve školních představeních. Právě na Harvardu se seznámil s italskou herečkou Francescou Braggiotti (1902-1998), která se v roce 1929 stala jeho manželkou, později se jim narodila dcera Lily Lodge (*1932), později taktéž herečka. John Lodge tehdy pracoval jako advokátní koncipient v New Yorku.

I když John Lodge pocházel z vlivné podnikatelské rodiny s politickými ambicemi, nebránil se nabídkám od filmu, do světa záře reflektorů jej částečně přivedla jeho manželka Francesca Braggiotti. Svou roli sehrála i Johnova atraktivní vizáž a na dovolené v Kalifornii byl osloven filmovými agenty. Johnova rodina byla zděšena, že by jméno Lodge mělo figurovat v zábavním průmyslu, filmová společnost Paramount naopak zvyšovala své finanční nabídky, aby do hereckých řad získala příslušníka vlivného politického klanu.

V době vyjednávání o prvním angažmá pro film hrál John Lodge v divadle a objevila se v několika broadwayských inscenacích. V roce 1933 dostal Lodge tři menší filmové role, zviditelnila jej postava učitele Johna Brooke ve slavném filmovém přepisu románu MALÉ ŽENY (The Little Women, 1933). Hlavní mužskou roli hraběte Alexeje Razumovského ztvárnil po boku slavné Marlene Dietrich v životopisném dramatu RUDÁ CAREVNA (The Scarlett Empress, 1934) režiséra Josefa von Sternberga. Zmínku si zaslouží i komedie MALÝ PLUKOVNÍK (The Little Colonel, 1935), kde byla jeho dcerou tehdy nejslavnější dětská hvězda Shirley Temple. Následovalo pozvání do Evropy, kde v režii Maurice Tourneura natočil ve dvou jazykových verzích další historický film KOENIGSMARK (1935).

Delší dobu pak setrval v Anglii, kde natočil několik dalších filmů; tehdejší britskou kinematografii důstojně reprezentuje snímek BANK HOLIDAY (1938) režiséra Carola Reeda, v němž byla Johnovou partnerkou anglická hvězda Margaret Lockwood. Není nijak překvapivé, že se svou italskou manželkou zavítal John Lodge i na jih Evropy a ústřední dvojici spolu vytvořili v mysteriózní komedii DNES VEČER V JEDENÁCT (Stasera alle undici, 1937). Další nabídka z Itálie přišla od komerčně úspěšného režiséra Maria Cameriniho a hlavní mužská role v komedii KRÁSNÁ ZLODĚJKA (Batticuore, 1939) s italskou hvězdou Assiou Noris.

Díky své plynné francouzštině byl John Lodge dvakrát pozván k natáčení také do Francie a jeho filmografii uzavírá ambiciózní historický film Z MAYERLINGU DO SARAJEVA (De Mayerling à Sarajevo, 1940) režiséra Maxe Ophülse. Tady Lodge hrál arcivévodu Františka Ferdinanda, více pozornosti na sebe ale strhla francouzská hvězda Edwige Feuillere v roli jeho manželky, české hraběnky Žofie Chotkové. V roce 1941 se Lodge vrátil do Spojených států a s manželkou znovu hrál na Broadwayi, velký úspěch s bezmála 400 repríz se dočkalo protifašistické drama Stráž na Rýně.

Po vstupu USA do válečného stavu v roce 1941 začal Lodge svou kariéru u námořnictva, kde dosáhl hodnosti nadporučíka. Opět mu pomohla znalost francouzštiny a na konci války byl styčným důstojníkem spojeneckých armád v západní Evropě. Ve Francii pak od Charlese de Gaulla obdržel řád Čestné legie a Válečný kříž. Teprve po válce naplnil John Lodge očekávání své rodiny a v roce 1947 byl zvolen do Kongresu. V letech 1951-1955 pak zastával funkci guvernéra státu Connecticut.

Dodejme, že v této době republikánsky orientovaná rodina Lodge prohrála svůj boj o moc s demokratickým klanem Kennedyů. Se jmény členů rodiny Lodge se proto v dalších setkáváme na prestižních, ale ne tolik vlivných postech v diplomacii. John Lodge byl postupně velvyslancem ve Španělsku (1955-1961), Argentině (1969-1973) a Švýcarsku (1983-1985). Diplomatem například ve Vietnamu nebo Západním Německu byl Johnův starší bratr Henry Cabot Lodge (1902-1985). Právě ten v roce 1953 prohrál v Massachusetts senátorské volby s J. F. Kennedym a reprezentoval tak ústup klanu Lodge z mocenských pozic.

Působení ve Španělsku se promítlo i do rodinných vazeb; Johnova mladší dcera Beatrice (*1938) se v roce 1960 v Madridu provdala za mladého španělského diplomata Antonia de Oyarzabal y Marchesi (*1935), který byl shodou okolností o mnoho let později španělským velvyslancem ve Spojených státech (1996-2003). Své poslední diplomatické působiště ve Švýcarsku opustil John Lodge ze zdravotních důvodů v březnu 1985, zemřel již o půl roku později v New Yorku a je pohřben na národním hřbitově v Arlingtonu. Jako bývalý herec zanechal svou stopu v podobě 22 filmů, a i když hrál velké role po boku neslavnějších hereček z Hollywoodu, Británie, Francie a Itálie, on sám se hvězdou nikdy nestal. Americká média ostatně jeho filmovou kariéru zmiňují jen jako okrajovou kuriozitu v rámci víc než dvousetleté historie významné rodiny Lodge.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Do řady herců a umělců, kteří se stali více či méně úspěšnými politiky se mohl také směle zařadit John Lodge - John Davis Lodge, štíhlý, vysoký, charismatický muž, původně americký filmový herec, který se narodil ve Washingtonu DC dne 20. 10.1903.

Johnův otec byl dramatik a básník George Lodge, který pocházel z anglické šlechtické rodiny, a jeho matka Matylda se starala o potřeby rodiny a chod velké domácnosti. Lodge studoval ve Washingtonu a poté v Paříži. Studoval na školách v Mese a Middlesexu v Concord Massachusetts. Poté studoval na Harvardu, a odjel do Evropy ke studiu na pařížské Ecole 'de Droit.

Během studií na Harvardu, kde studoval práva se seznámil se svou budoucí ženou, která také studovala na konzervatoři. Původem po rodičích Italka - Francesca Braggioti se chtěla věnovat tanci a choreografii a často se také objevila ve francouzském klubu, kde nebylo tak nepřípustné, když sem přišly ženy samy bez mužského doprovodu. Manželi se stali v roce 1929. Usadili se v New Yorku, kde získal John zaměstnání právního koncipienta v prestižní společnosti na Wall Street.
V roce 1930 se jim narodila dcera Lily, která je v současnosti herečka, a která mimo jiné předává své zkušenosti na dramatické konzervatoři. Po porodu se brzy Francesca vrátila k práci a nastudovala na Broadwayi a pro New York Amateur Comedy Club představení, kde hrál i John.

John s manželkou a dcerou odjeli v roce 1932 na dovolenou do Kalifornie, kde se seznámili s hledačem talentů a filmovým agentem Adem Schulbergem, který Johna pozval k natáčení, z čehož pak vyplynula zkušební šestiměsíční smlouva s Paramount Pictures. John vychovaný mezi snoby s modrou krví byl nejdříve zděšený, jak bude na tuto profesi pohlížet jeho kasta. O to, jesti hrát – či nehrát (také svým způsobem Hamletovská otázka) rozhodly jak jinak - peníze, když mu byl nabídnut plat, který jen za týden přesahoval jeho tříměsíční gáži právníka. Stejně odvážného činu se „dopustila“ i Maye West, která patřila také do velmi bohaté patricijské rodiny, ale toužila hrát ve filmu a prosadila si své.

Tito dva lidé se setkali právě před natáčením filmu – který měl v plánu realizovat Paramount a Maye se příjemný a sympatický John Lodge líbil, ovšem kolem filmu bylo nakonec takové pozdvižení, že John nakonec odstoupil, a jeho roli převzal mladý, pohledný a uhrančivý Cary Grant, ze kterého se i díky tomuto filmu stala téměř přes noc hvězda.
Lodge tedy debutoval ve filmu - Night After Night 1933, a natočil filmy - Little Women 1933, Under the Tonto Rim 1933, Murders in the Zoo 1933, Rudá carevna s Marlene Dietrich, u nás jsme jej mohli vidět mimo jiné ve filmu se Shirley Temple – Malý plukovník – The Little Colonel 1935, ve snímku Köenigsmark rok 1936, Ourselves Alone 1936, Quer Cargo 1938, nebo Just Like a Woman 1939. Posledním filmem, který natočil byl: From Mayerling to Sarajevo 1940. Některé z filmů se natáčely pro autentičnost i v Anglii. Pravdou je, že se o Lodgovi jako herci sice vědělo, nicméně, nikdy se nestal velkým umělcem, a svou příležitost promeškal, když v roce 1933 odmítl již zmíněný film „Him Wrong“ s Westovou. I tak měl za poměrně krátkou filmovou kariéru - sedmi let na svém kontě 23 filmů, což je poměrně úctyhodné číslo.


V lednu 1941 se Lodge vrátil na Broadway, a hrál s manželkou v muzikálu - The Man Young, a poté ve hře Lilian Hellman v anti-fašistickém drama - Pozor na Rýně. Hra měla 380 repríz.
Od srpna roku 1942 se stal důstojníkem amerického námořnictva a stal se díky svým jazykovým znalostem styčným důstojníkem amerického a francouzského loďstva. Službu vlasti ukončil v roce 1945, a byl vyznamenán rytířským řádem francouzské legie, ale i křížem Generala De Gaulla Croix de Guerre s palmou.

Od roku 1946 se rodina Lodgeových přestěhovala do Westportu v Connecticutu, a John se začal věnovat politice - začal ve „Sněmovně reprezentantů“ jako řadový republikán, později v kongresu USA, a postupem častu vystartoval až na pozici guvernéra, kterým se stal po volbách v roce 1951. Po ukončení období byl jmenován presidentem Dwightem Eisenhowerem do pozice amerického velvyslance ve Španělsku, kde působil v letech 1955 - 1961. Stal se také národním prezidentem Junior Achievement, Inc a pracoval poté jako delegát v Connecticutu v ústavním shromáždění, a byl předsedou výboru pro zahraniční politiku Výzkumného ústavu na univerzitě v Pensylvánii v roce 1964 - 1969. Stal se znovu velvyslancem od roku 1969 – 1974 v Argentině, a do funkce ho jmenoval president Nixon. A do třetice byl jmenován bývalým hereckým kolegou presidentem Ronaldem Reganem do funkce velvyslance ve Švýcarsku v roce 1975 - 1980. Od roku 1983 - 1985 byl čestným členem delegace USA při OSN.

John Lodge zemřel náhle v New Yorku dne 29. 10. 1985, ve věku 83 let. Je pohřben na národním hřbitovu v Arlingtonu.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Všechny velké a malé bytosti (...

10:15 - 11:05

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Letecké katastrofy (2003) [TV ...

10:05 - 10:50

30 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:20 - 11:30

15 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

25 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Lodge

Lodge John

John Novak

Novak John

Naposled navštívené:
John Lodge

Lodge John

John Novak

Novak John