Zari

Jack Benny

Povolání:
Rodné jméno:
Benjamin Kubelsky
Národnost:
Narození:
14.2. 1894, Chicago, Illinois, USA
Úmrtí:
26.12. 1974, Holmby Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Osobní přítel státníka Harryho S. Thrumana, a hudebního skladatele Sergeje Rachmaninova - herec, hudebník a vaudevillový umělec Jack Benny, vlastním jménem Benjamin Kubelský, se narodil přistěhovalcům z Rakouska-Uherska dne 14. 2. 1894 ve Waugekan - státě Illinois.

Otec byl velmi šikovný a podnikavý hospodský, který pocházel odněkud z Čech. V jeho hostinci se připravovalo a vařilo po způsobu české i slovenské kuchyně, a o stálé hosty nebyla nouze ať ze strany přistěhovalců, nebo Američanů.

Talentovaný Benny začal chodit do houslí v necelých šesti letech. Dobře zpíval, a hrál, a proto byl ve škole často obsazován do různých pohádkových, či jiných her. Po ukončení střední školy ve Waugekan – Ben oznámil rodičům, že chce hrát divadlo, pracovat jako umělec, a že se v žádném případě nemíní stát hostinským. S divadlem jezdil také na zájezdová představení, a právě zde se seznámil s později pověstnými komiky – Marx Brothers – Bratry Marxovými. Matka Marxová nabízela Bennymu spolupráci, ale rodiče v té době zasáhli, protože nechtěli, aby se Benny harcoval po silnicích jako nějaký bezdomovec. Měli na to právo, protože byl Benny teprve sedmnáctiletý.

Po úspěšně nastartované estrádní a divadelní kariéře začal zvyšovat Benny svou oblíbenost působením v rozhlasu – a vznikl tak mj. Jack Benny show, o několik let později se stejný pořad objevil i na televizních obrazovkách. V radiu pracoval plných deset let – od roku 1932 – 1942. Za práci v rozhlase byl v roce 1986 uveden do rozhlasové síně slávy.

Se svou nastávající ženou - Mary Livingstone se setkal v Los Angeles. Pracovala nedaleko Divadla Orpheum, kde Benny hrál - jako prodavačka luxusního spodního prádla. Uzavřeli sňatek 24.1. 1927, a vzhledem k tomu, že Mary nemohla mít děti adoptovali v roce 1934 holčičku Joan Naomi. Toto mimořádně pěkné manželství ukončila až Bennyho smrt.

Jack Benny často koncertoval, a provedl čas od času sérii benefičních koncertů i s velkým orchestrem. Peníze pak věnoval na charitu. Byl známý svou dobrosrdečností a není divu, že byl také mezi hereckými kolegy a hudebníky velice oblíbený.

Poté už přišlo tak jakoby samo sebou, že Benny hrál ve filmu, a hlavně v komediích a hudebních filmech. Debutoval v roce 1930 ve snímku: Lord Byron of Broadway, následovaly filmy - Hollywood Revue, Broadway Melody, v roce 1937 Artists and Models a volné pokračování v roce 1938 - Artists and Models Abroad, příjemnou komedii – Chareyova teta - Charleys Aunt, 1942 - To Be or Not to Be, nebo to byla bláznivá komedie - George Washington spal tady - George Washington Slept Here v roce 1942. Televize byla přirozeným přechodem k další práci a Benny se objevil v několika seriálech. Jeho poslední práce byl seriál - The Sunshine Boys v roce 1974. V té době byl už Benny vážně nemocen, a dne 26.prosince 1974 zemřel na rakovinu v Holmby Hills, Los Angeles – Kalifornii.

Jack Benny – Benjamín Kubelský získal čtyřikrát Zlatý Globus a další tři nominace na tuto cenu, v letech 1944 a 1947 - byl porodcem Academy Awards – Oscar. Po jeho smrti se manželka Mary dozvěděla, že je vdovou se 4 miliony dolary.




Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

05:05 - 05:30

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

28 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

123 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jack Benny

Benny Jack

Kouzelný štětec (Shen bi ma liang)

Kouzelný štětec
Shen bi ma liang

Naposled navštívené:
Jack Benny

Benny Jack

Kouzelný štětec (Shen bi ma liang)

Kouzelný štětec
Shen bi ma liang