Zari

Bobby Darin

Povolání:
Rodné jméno:
Walden Robert Cassotto
Národnost:
Narození:
14.5. 1936, Bronx, New York, USA
Úmrtí:
20.12. 1973, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Robert Cassotto, známější pod svým uměleckým jménem Bobby Darin, rodák z Bronxu, později konferenciér, kytarista, klavírista a hlavně úspěšný zpěvák, neměl nikdy na růžích ustláno. Jeho otec Severino zemřel dříve, než-li se Bobby Darin narodil. Matka Vivian původně vystupovala ve varieté, ale po svatbě toho nechala. Po smrti manžela skončila na sociální podpoře.

Bobby se musel protloukat jak se dalo, takže jeho cesta byla samá zatáčka a záludná překážka. Střední školu ukončil v roce 1953. Na univerzitě si pobyl jen jeden semestr. Potloukal se a snil o Beverly Hills. Naučil se hrát na kytaru, klavír a později i bicí. Hodně času trávil během léta v oblasti Catskills. V případě štěstí jej tu a tam přibrala nějaká kapela a příležitostně si s ní zahrál. Někdy se uplatnil jako konferenciér, pokud nesklízel nádobí a nenořil ruce do špinavé vody po nádobí, které za večeři umýval. Tak tomu bylo zpočátku, pak si udělal přece jen jméno, které alespoň místně něco znamenalo. Štěstí se na Darina usmálo v roce 1957, kdy podepsal smlouvu s nahrávací společností Atco Records. Do roka se proslavil nahrávkou – Splisch Splasch. Prodejové statistiky hlásily, že se za tři týdny prodalo více jak sto tisíc desek s touto nahrávkou. Bingo.

Od této chvíle se začalo Darinovi dařit. Za skladbu – Mack the Knife, známou spíše jako Mackie Messer, získal v roce 1959 dvě ceny Grammy, udílené pro kategorii Objev roku a Nejlepší singl. V dalších letech zpíval v Las Vegas, televizi a dokonce se objevil i ve filmu. V roce 1960 se zamiloval a oženil se Sandrou Dee. Stal se otcem syna Dodda Mitchella Cassotta, ale opět se něco zlomilo a v roce 1966 se Bobby Darin i přes snahu po usmíření s manželkou rozvedl. V době, kdy Američané nasazovali životy ve Vietnamu, Bobby Darin se vyjadřoval proti této válce. Jeho protestní balady byl v ostrém kontrastu proti jeho stylu z druhé poloviny padesátých a první poloviny šedesátých let. Na koncertě v Las Vegas v roce 1973 byl obecenstvem vypískán, když zpíval protestní balady místo pro něj obvyklých hitů. Ještě jednou se nakrátko oženil, aby se opět rozvedl.

Po skončení vietnamské války se stal doslova zázrak, když Bobby Darin slavil comeback a šňůrou vystoupení V Las Vegas, kde byl dříve vypískán, zahájil novou úspěšnou etapu. Revmatické horečky, kterými ve svém dětství Darin prošel, oslabily jeho srdce. Dvě umělé chlopně byly Darinovi implantovány v roce 1971, nestačily na vypětí, kterým během svého života prošel a musel ještě projít. Kritickým se ukázal prosinec roku 1973, když Bobby Darinovi srdce selhalo. Přes velkou snahu lékařů se 20. prosince 1973, zastavilo natrvalo. Své tělo k výzkumným účelům odkázal Kalifornské univerzitě v Los Angeles, jak již dříve ve své závěti uvedl. Tak se i stalo.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bobby Darin

Darin Bobby

Štefan Pálek

Pálek Štefan

Naposled navštívené:
Bobby Darin

Darin Bobby

Štefan Pálek

Pálek Štefan