Zari

Juliet Berto

Známá jako:
Juliet Bertho
Národnost:
Narození:
16.1. 1947, Grenoble, Francie
Úmrtí:
10.1. 1990, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Juliet Berto se v šedesátých letech zařadila mezi významné osobnosti nové vlny, později se pokusila prosadit i jako režisérka. Narodila se jako Annie Lucienne Jamet v Grenoblu, k filmu se dostala jako devatenáctiletá studentka díky náhodnému setkání se slavným režisérem J. L. Godardem, který jí nabídl menší roli ve svém filmu DVĚ NEBO TŘI VĚCI, CO O NÍ VÍM (2 ou 3 choses que je sais d´elle, 1966). Díky větším rolím v dalších Godardových filmech (WEEK-END, 1967; ČÍŇANKA – La chinoise, 1967) začala pronikat do širšího povědomí veřejnosti a i její veřejně proklamované postoje z ní učinily jeden ze symbolů volnomyšlenkářského studentského radikalismu v roce 1968. Příležitostně se začala uplatňovat i v divadle a hrála například na legendárním divadelním festivalu v Avignonu. Příjmení Berto získala Juliet sňatkem s režisérem Michelem Berto (1939-1995), s nímž ale žila jen krátce.

Kromě Godarda začala točit i s jinými režiséry, například s Claude Millerem, s nímž pořídila několik krátkých filmů, stěžejní spolupráci navázala s Jacquesem Rivettem. Jejich pracovní souznění vyvrcholilo s legendární komedií CÉLINE A JULIE SI VYJELY NA LODI (Céline et Julie vont et Bateau, 1974), na níž se Juliet Berto podílela i jako spoluautorka scénáře. Vedle dalších nezávislých filmařských počinů přijala i nabídky ke komerčněji laděným titulům, po boku Alaina Delona a Jeanne Moreau se objevila ve filmu PAN KLEIN (Monsieur Klein, 1975), později to byla například kriminálka PENÍZE TĚCH DRUHÝCH (L´argent des autres, 1978).

Koncem sedmdesátých let se životním partnerem Juliet Berto stal režisér Jean-Henri Roger, ve spolupráci s ním pak herečka natočila svůj režijní debut SNÍH (Neige, 1981), v němž si zároveň zahrála hlavní roli. Toto drama barmanky zmítané nelehkým životním osudem bylo nominováno na Zlatou palmu za nejlepší film v Cannes i v udílení Cézarů. Do svého dalšího filmu (stejně jako v předešlém případě s tématikou drog) MYS CANAILLE (Cap Canaille, 1984) angažovala Juliet Berto hvězdné herecké obsazení a film opět zabodoval v mezinárodním měřítku (nominace na Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně).

Vedlejší role pak Juliet Berto odehrála ještě v několika filmech, objevila se také v televizi. V roce 1987 byla členkou poroty na mezinárodním festivalu v Berlíně. Koncem osmdesátých let musela ze zdravotních důvodů všechny své umělecké aktivity ukončit a zemřela následkem rakoviny prsu 10. ledna 1947 krátce před svými 43. narozeninami.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

04:45 - 05:15

21 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se

04:50 - 05:20

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

21 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe!

04:40 - 05:55

26 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Juliet Berto

Berto Juliet

Plačka (Ku qi de nü ren)

Plačka
Ku qi de nü ren

Heinz Herald

Herald Heinz

Naposled navštívené:
Juliet Berto

Berto Juliet

Plačka (Ku qi de nü ren)

Plačka
Ku qi de nü ren

Heinz Herald

Herald Heinz