Zari

Vladimír T. Gottwald

Povolání:
Národnost:
Věk:
70
Narození:
8.9. 1954, Volyně, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Vladimír T. Gottwald se narodil ve středu 8. září 1954, jako své rodiště uvádí pošumavské městečko Volyně, do Volyně se ostatně také po svých krátko- i déledobých působeních v různých místech Česka nakonec vždy zase vrací. Pokud je známo, je v tomto století opět rozvedený a ze svých manželství má pouze jednu již dospělou dceru.
Původně studoval gymnázium a kybernetiku, roky pracoval v nejrůznějších profesích (od vykládání vagónů přes rozvážení zboží náklaďákem až po funkci vrchního číšníka v luxusním zámeckém hotelu). Herectví se začal věnovat už v mládí, s divadlem i filmem se v epizodních rolích setkal už v roce 1968. Později byl u zrodu i úspěchů amatérského divadelního souboru STUDIO Volyně, profesionálním hercem se ovšem stává až po roce 1989. Po krátkém angažmá v Kolíně pak působil šestnáct sezón v šumperském divadle. Z více než dvou stovek divadelních rolí např.: Jago (Othello), Faust, Claudius či Polonius (Hamlet), Kulygin (Tři sestry), Muž (Zející rána), Blumenberg (Osamělost fotbalového brankáře), Martin Kabát (Hrátky s čertem), Jules (Maratón), Tall (Piknik), Kontrabasista (Kontrabas), Griška (Pec), Kent (Král Lear), Bláha (Naši furianti), Šašek (Romeo a Julie), Burleigh (Mary Stuart)...
Od roku 2008 je Vladimír T. Gottwald na volné noze, jako herec hostuje na různých divadelních scénách, uvádí v pražském Rock café Radzinského monodrama Koba, hostuje coby Brabanzio v Komedii Otelo ze Susaku v příbramském divadle, hraje Polonia v Hamletovi v Dejvickém divadle.
Současně je V. T. Gottwald také hledačem a inspirátorem inscenování tuzemských i světových dramatických novinek, stal se protagonistou i iniciátorem řady titulů uváděných nejednou v české či světové premiéře (Confortes: Zející rána, Steigerwald: Marta Peschek, Sulovský: Václav III., Procházková: Ďábel proti Bohu, Radzinskij: Koba...), mohli jsme jej ovšem zaznamenat i rolích ve filmu, v TV či v rozhlase (Bathory, Kriminálka Anděl, Četnické humoresky, trilogie Slunce, seno..., Testament, Milujme své nakladatele, Kameňák a Kameňák 2, The Bridge at Remagen, Kolaudace ...).
Krom toho se pak stal Vladimír T. Gottwald autorem poémy Sedmé peklo (tiskem 1997) a knížky pohádek Šmajdovinky (2002), autorem a grafikem divadelních programů, publikací i plakátů, v tuzemských i zahraničních periodicích jsme mohli najít jeho kreslené vtipy (7 výstav), fotografie, komentáře a fejetony (TnS 2004-05), dvanáct let redigoval Noviny z divadla, je také textařem, scénáristou, dramatizátorem i autorem divadelních her (O třech princích, Hrnku vař!, Portréty, jevištní adaptace Hotel Modrá hvězda ...).

Autor: fred.appl

Životopis (biografie) / Informace:
* 8. září 1954 - Volyně

Pošumavský rodák, herec, autor a publicista studoval gymnázium a kybernetiku, pracoval v nejrůznějších profesích (od vykládání vagónů po vrchního číšníka v luxusním hotelu). Divadlu se věnuje od roku 1968. Byl u zrodu i úspěchů amatérského souboru STUDIO Volyně, profesionálním hercem se stal až po roce 1989. Po angažmá v Kolíně působí od roku 1992 v Divadle Šumperk, v divadle je protagonistou i iniciátorem řady studiových inscenací uváděných nejednou v české či světové premiéře (Steigerwald, Confortés, Radzinskij). Pro český film jej objevil režisér Zdeněk Troška v trilogii Slunce, seno... , v TV mu první stěžejní roli svěřil Jan V. Kratochvíl v grotesce Kolaudace (1990).
Je také autorem divadelních her, dramatizací (Asimov, Lipatov) a adaptací; v roce 2007 bude premiérována jeho jevištní adaptace Hotelu Modrá hvězda, je autorem a grafikem divadelních programů i plakátů, v tuzemských i zahraničních periodicích publikoval řadu kreslených vtipů (7 výstav), fotografií, komentářů a fejetonů, píše písňové texty, rediguje Noviny z divadla, napsal poému Sedmé peklo (1977, tiskem 1997) a knížku pohádek Šmajdovinky (2002).
V současné době je rozvedený a má jednu dospělou dceru.

Autor: Vladimir054

Životopis (biografie) / Informace:
Studoval gymnázium a kybernetiku, pracoval v nejrůznějších profesích (od vykládání vagónů po vrchního číšníka v luxusním hotelu). Divadlu zprvu ochotnickému se věnuje od roku 1968. Byl u zrodu i úspěchů amatérského souboru STUDIO Volyně, profesionálním hercem se stává až po roce 1989. Po krátkém angažmá v Kolíně jej v roce 1992 získal ředitel Petr Král pro šumperské angažmá. Byl protagonistou i iniciátorem několika studiových inscenací uváděných v Šumperku nejednou v české či světové premiéře.

http://www.divadlosumperk.cz/soubor/gottwald/index.htm

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:05 - 01:30

21 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:45 - 01:45

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:15 - 02:15

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:00 - 02:00

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír T. Gottwald

Gottwald Vladimír T.

Doris Belack

Belack Doris

Petr Pithart

Pithart Petr

Benito Pacifico

Pacifico Benito

Paul Newlan

Newlan Paul

Zakázané písničky (Zakazane piosenki)

Zakázané písničky
Zakazane piosenki

Yan Wu Yan

Yan Yan Wu

Naposled navštívené:
Vladimír T. Gottwald

Gottwald Vladimír T.

Doris Belack

Belack Doris

Petr Pithart

Pithart Petr

Benito Pacifico

Pacifico Benito

Paul Newlan

Newlan Paul

Zakázané písničky (Zakazane piosenki)

Zakázané písničky
Zakazane piosenki

Yan Wu Yan

Yan Yan Wu