Zari

Mieczysław Voit

Povolání:
Národnost:
Narození:
2.8. 1928, Kalisz, Polsko
Úmrtí:
31.1. 1991, Varšava, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Polský herec Mieczysław Voit přišel na svět 2.8.1928 v Kaliszi, jako nejmladší ze čtyř synů ředitele tamní banky. Právě po něm pravděpodobně zdědil lásku k umění i všestranný umělecký talent. Jeho otec, Roman Voit, totiž nebyl žádným suchopárným úředníkem, ale zaníceným ochotníkem a činorodým organizátorem mnoha kulturních akcí.

Působil i jako jako člen správní rady a pokladník společnosti, usilující o rekonstrukci budovy místního divadla. Byl však z pracovních důvodů často překládán, a tak malý Slawek, jak mu doma říkali, poznal během svého dětství ještě Katowice a Tarnopol. Válka pak celou rodinu zastihla ve Lvově. Velkým traumatem pro sotva desetiletého kluka byla smrt jeho nejstaršího bratra, který padl hned v prvních dnech bojů s Němci. A mělo být ještě hůř - po obsazení Lvova Rudou armádou byl otec zatčen ruskou policií a poslán jednoho z kolymských gulagů, odkud se již nevrátil.

Pro maminku tak bylo hodně těžké postarat se o zbývající tři syny a všichni během války zažili hodně bídy, hladu a strádání. Těsně před jejím koncem se přestěhovali do Nowego Targu, kde Mieczysław začal studovat střední školu, z níž ale po dvou letech přešel na krakovské Umělecké gymnázium. Po maturitě studoval v Krakově postupně hned tři obory: malířství na PWSSP , dějiny umění na Jagellonské univerzitě a herectví na Státní herecké univerzitě.

Po absolutoriu v roce 1953 působil v různých divadlech v v Krakově, Lodži a Varšavě.Jeho urostlá, téměř dvoumetrová postava a charismatický vzhled pochopitelně nemohly ujít ani pozornosti filmařů. Ve filmu Mieczysław Voit debutoval roku 1958, a to hned ve dvou snímcích: "Kalosze szczęścia" a "Noc poślubna".

Roku 1960 se jako Kuno von Lichtenstein objevil v legendárních "Křižácích", ale už rok nato mu velkou slávu a uznání přinesla dvojrole katolického kněze a židovského rabína v historickém dramatu " Matka Joanna od Aniołów". Trošku současnější byla jeho role ve filmu "Přerušený let" (Przerwany lot - 1964), ale pak následovala doslova smršť historických postav - "Faraon" (1966), "Bolesław Śmiały" (1971), "Potopa" (1974), "Noce i dnie" (1975), "Mazepa" (1975), "Alchymista" (1988) a mnoho dalších. Samozřejmě si zahrál i role ryze současné, a to jak postavy ušlechtilých vědců či diplomatů, tak i různé darebáky či nacisty.

Jako věřící křesťan se podílel na rozhlasovém programu čtení z Bible a v době stanného práva organizoval zájezdová vystoupení po celém Polsku, kdy vystupoval především v kostelech a na různých politicko-nábožensky laděných mítincích. Mezi kolegy byl Mieczysław Voit pověstný nejenom jako vynikající herec, ale i j(zvláště pak pro ženy) jako vtipný a šaramantní společník.

Poslední roky života mu znepříjemňovaly časté choroby a pobyty v nemocnicích. Zemřel na srdeční selhání 31. ledna 1991, ve věku pouhých 62 let. Se svojí ženou, herečkou Barbarou Horawiankou, měl dceru Joannu, absolventku varšavské Akademie výtvarných umění.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Gejzír (2014) [TV pořad]

22:00 - 22:30

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Uvnitř Zuckerbergova metamozku

21:50 - 22:50

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

8 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:50

48 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mieczysław Voit

Voit Mieczysław

Naposled navštívené:
Mieczysław Voit

Voit Mieczysław