Zari

Peggy Moran

Povolání:
Rodné jméno:
Mary Jeanette Moran
Národnost:
Narození:
23.10. 1918, Clinton, Iowa, USA
Úmrtí:
24.10. 2002, Camarillo, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Dcera slavných umělců - vynikajícího malíře Earla Morana a primabaleriny Denise Louise Moran, herečka Peggy Moran - Mary Jeanette Moran, se narodila 23. 10. 1918, ve Clintonu, stát Iowa, USA.

Malá Mary Jeanette získala už jako batole jméno Peggy. Když se jí jednou jako malé zeptali novináři, čím by chtěla být – bez rozmyšlení pronesla – herečkou. Střední školu vychodila Peggy v Hollywoodu a nějaký čas studovala vysokou školu. Účastnila se téměř všech divadelních představení na škole. Je nad slunce jasné, že díky rodičům měla do uměleckého světa hodně blízko a tak na sebe nenechala první role u Warner Brothers, kde zaklepala na dveře poprvé, čekat.

Z počátku dostávala jen malé role, jako byla třeba dívka s cigaretou, ale v mistrovském dílku Ernesta Lubitsche s poprvé (ale asi naposledy) od srdce smějící se Gretou Garbo v okouzlující Ninočce z roku 1939. Peggy odešla po čase od Warner Brothers, k Universal Pictures, a hrála hlavní ženskou roli Gene Autry v Rhythm of the Saddle, a právě tady se seznámila se svým prvním manželem. Během filmování ji totiž Joe Pastrenak, producent Universalu, seznámil s ředitelem Henrym Kosterem. Byla to prý láska na první pohled a Koster jí obsadil do pro ně citově odpovídajícího filmu - První láska – First Love – kde hrála spolužačku hlavní představitelky - Deanny Durbin. Peggy se stala představitelkou mnoha filmů UP, ale nejslavnějším v jejím případě byl film – The Mummy´s Hand - Ruka mumie z roku 1940.

Její parketou byly rozhodně komedie, a to spolu s Abbottem a Costellem, nebo - One Night in the Tropics po boku Alana Younga, Nancy Kelly, a jejím partnerem byl Robert Cummings. Zahrála si také ve westernu s Franchot Tonem - Trail of the Vigilantes - Cesta hlídky 1941.

V roce 1941 se Henry a Peggy stali v Las Vegas manželi a za svědka jim byl německý herec, který emigroval před fašismem do USA, pověstný Conrad Veidt. O tomto manželství bylo známo, že bylo mimořádně šťastné a šťastnějším se stalo poté, co Peggy porodila syna Nicolase Roberta Earla v roce 1943. Mimo Nicolase se narodil ještě syn Peter a oba hráli ve filmech svého otce nejen jako malí kluci. Henry zemřel v roce 1988, a Peggy se snažila splnit odkaz manžela. Dostudovala medicínu, stala se aktivní hráčkou kulečníku, cestovala po Státech s vyprávěním o filmu a svých rolích, s příběhy z natáčení a získávala další fanoušky, díky vtipu a šarmu, se kterým vystupovala.

Ve westernovém filmu King of the Cowboys – Král kovbojů (který byl jejím posledním) se objevila už těhotná. Natáčení probíhalo v roce 1943, a v hlavní mužské roli hrála s Royem Rogersem. Původně nechtěla pro těhotenství roli přijmout, ale manžel ji přesvědčil. Často pak mezi přestávkami natáčení přišel ke své manželce pohladil ji bříško, zaťukal a ptal se - "..halo, jsi tam ?..“

Peggy Moran se vracela z návštěvy přátel ve Venice dne 26. srpna 2002 domů do Woodland Hills, když její řidič ztratil kontrolu při rychlé jízdě nad vozem, a na dálnici havarovali. Peggy byla těžce zraněná a na komplikace po zranění ten samý den zemřela. Bylo to den před jejími 84 narozeninami.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Peggy Moran

Moran Peggy

Gaspard de Chavagnac

Chavagnac Gaspard de

Naposled navštívené:
Peggy Moran

Moran Peggy

Gaspard de Chavagnac

Chavagnac Gaspard de