Zari

Hans Matheson

Povolání:
Rodné jméno:
Hans Matheson
Národnost:
Věk:
49
Narození:
7.8. 1975, Stornaway, Skotsko, Velká Británie
 

 

Zajímavosti k herci Hans Matheson

Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

04.06.2009
Hans Matheson se zapojil v roce 2009 do charitativní akce s názvem "Duchenne". V rámci této charitativní akce vyšla v UK dne 9.3.2009 kniha THE CALEDONIAN KITCHEN (v překladu Skotská kuchyně). Celkem 40 výhradně skotských celebrit přispělo některým svým vlastním receptem do této knihy a mezi nima i herec Hans Matheson, jeho recept je 23 v pořadí. Výtěžek z prodeje knihy půjde na charitativní akci "Duchenne".Peníze půjdou na pomoc pro lidi s vrozenou chronickou nemocí - svalová dystrofie. Kniha se dá objednat na této internetové adrese:

http://www.thecaledoniankitchen.co.uk/index.html


Hansův příspěvěk je nejvíce osobní z celé knihy:
U jeho receptu je rodinná fotografie jeho a jeho dědečka Billa Macleana , kterou zaslala jeho matka Sheena. Je tam popis a speciální postup při vaření jeho receptu (typické skotské rybí jídlo - dohněda ogrilovaný čerstvý pstruh, s novými bramborami a salátem) a vysvětlení, proč je právě toto jídlo jeho nejoblíbenější.


Hans k tomu říká:
,, Toto jednoduché jídlo je jeden z mých favoritů inspirovaných milými vzpomínkami běžného rybaření na LOCH BREUGACH s mým bratrem Willem a naším dědou Billem Macleanem na ostrově Lewis. Toto byly opravdu kouzelné dny. Není nic lepšího, než přijít domů s čerstvými rybami, které jste chytili a babička Belle je uvaří ten samý večer podávané s čerstvými brambory, salátem a petrželkou přímo ze zahrady."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

10.06.2009
Interview Mlhy Avalonu, r. 2001 -

Hans Matheson (ve filmu Mordred) o své roli:


Myslíš si, že Mordred je neodmyslitelně zlá postava?
On byl odmítnutý a opuštěný a to je to, co bylo předtím než se stal zlým. Myslím, že je to případ mnoha lidí, kteří ve svých životech ubližují. Jejich bolest končí tím, že přecházejí na špatnou cestu. Zlo a dobro v něm bojují, ale je to zlo v jeho krvi, proč nemůže přestat.

Co je jeho dobrou stránkou?
On opravdu chce milovat. Chce normální rodinný život. Má láskyplné myšlenky, ale někde dál v příběhu jsou věci příšerně zlé.

Proč prahne po koruně?
Je to jeho osud. Jeho předurčení. Je velmi zahořklý z toho, že jeho matka, Morgaine, a jeho otec, Artuš, ho nechtějí "uznat", protože je dítě z incestu. To je něco, co automaticky přináší něco temného do jeho charakteru. Mordred ztělesňuje opravdovou příčinu jejich nepřátelství. Je si později vědom, že nebude mít nic k žití, nebo zabije svého otce - to ho nakonec dovede k zabití otce.


Čeho ses bál při práci s ženskými herečkami?

Ničeho. Všechny byly milé. Myslím, že jsme všichni strávili velmi krásný čas tvorbou tohohle filmu, učením šermu a jízdou na koních. A Uli je fantastický. Je jeden z činných režisérů.

Takže snem každého kluka je být na Camelotu a hrát tuto roli?

Nevím, vážně. Mě jde nejvíc o to ztvárnit pravdivost charakteru a emocí. Můžu být na Camelotu nebo v Soho, je to vážně jedno. Ale opět, je krásné být mezi meči a hrady.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

26.06.2009
Některé památné výroky z interview "You need Hans to be a TV pin - up" (EVENING TIMES; 7.prosinec 2002)

O knize Borise Pasternaka "Doktor Živago" ....

,,Jeho poezie mě inspirovala nad moje očekávání."

O natáčení Doktora Živaga - Hans věří, že během filmování v roce 2002 byl duch spisovatele B.Pasternaka s nimi. Vysvětluje:,, My jsme dělali scénu, kdy se Jury a Lara spolu setkávají poprvé po válce. Setkají se spolu na nádvoří a v knize je to popsáno tak, že mezi nimi fouká závan vánku a to samé se přihodilo mě a Keiře (Knightley). Režisér a já jsme se jen na sebe podívali a pomysleli si, že je s námi."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

27.06.2009
Některé památné výroky z interview "There's Nothing Wrong with Sex on TV" (NOW MAGAZINE; 27.listopad 2002)

Hans Matheson o hraní Doktora Živaga a o rozchodu se Samanthou Morton -

,,Keira ani já nejsme vystrašení faktem, že tyto role hráli před námi Omar Sharif a Julie Christie. Ten film byl magický moment pro životy mnoha lidí. Ale nyní si tento příběh zaslouží další pohled."

,,Jestliže by se herci příliš starali o to, kdo před nimi hrál role, pak by nikdo znovu nenazkoušel Hamleta nebo Romea a Julii. Moje jediné doufání je, že lidé kteří milují filmovou verzi a nikdy neviděli tuto budou po mě chtít házet na ulici shnilá rajčata jako výsledek."

O svém hereckém kolegovi jménem Ioan Gruffud, který nepřijmul hlavní roli Juryho kvůli nízkému honoráři....
,, Je velmi dobrý, je to milý chlap. Ale já jsem mnohem levnější. Pro mě není honorář skutečně důležitý. Držím hlavu nad vodou. Já nebudu říkat, že to opravdu není o penězích. Nebudu říkat, kolik jsem si vydělával, protože byste byli šokováni, jak málo to bylo. Ale byla to báječná příležitost hrát báječnou postavu a pokus učinit spravedlnost velkému románu, jistým způsobem."


O sexuálních scénách a Andree Corr, která nepřijmula hlavní ženskou roli Lary právě kvůli množství sexuálních scén...
Hans Matheson nemá žádné obavy ze sexuálních scén.
,, Nemyslím si, že si Andrea Corr uvědomila, co by musela provádět na obrazovce. Nemyslím si, že tam bylo něco, co nebylo viděno předtím. Tam v ději neexistuje nic, co by lidé neměli vidět v jejich vlastních ložnicích. Pro mne, já myslím, že sex na obrazovce byl příliš dlouho kontroverzní téma. Kdo se dnes nerad dívá na trochu sexu v televizi? Myslím, že jsme se už časem přes to přenesli. Není nic špatného na lidských tělech a není nic špatného v Doktorovi Živagovi."

O rozchodu s britskou herečkou Samanthou Morton ....

,,Láska je divná věc. To byl silný vztah kvůli množství lásky, kterou jsme jeden k druhému cítili a bolest rozchodu." Při jejich rozchodu Hans poznamenal, že ukončením vztahu se z něho stal lepší člověk a lepší herec. To je citace, která ho nyní znepokojuje. K tomu říká: ,, Já jsem byl tehdy jen 21-letý, to je druh věci, kterou říkáte, když jste mladí. Já byl ohromen tím rozchodem. Ale co jsem řekl v té době, cítil jsem , že by bylo skvělé se rozejít, protože já bych byl schopný využít tuto zkušenost v mém herectví. Pravda v této záležitosti je, že život je bolestivý pro každého - nikdo neunikne. Všechny bolestné zkušenosti vás dělají více soucitnou osobou, protože vy se můžete vztahovat k bolesti ostatních lidí. Samozřejmě, všechny životní zážitky vás dělají také více dynamickým hercem. Ale to neznamená, že vy se těšíte z toho cítit bolest. Naučil jsem se od té doby nemluvit o těhle věcech. Vím, že jsem měl velmi snadný a privilegovaný život. Nikdy jsem neměl nějaké skutečné problémy."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

27.06.2009
Režisér Craig Rosenberg o spolupráci s Hansem Mathesonem (Half Light; r.2006)

,,Nejprve, on je neuvěřitelně nadaný herec. Byl narozen ve Skotsku a tak měl pro nás perfektní přízvuk a je to jeden z těch herců, se kterými je radost pracovat, protože vždy přichází s novými a zajímavými věcmi, které by se mohly udělat. Každý přijímá to co on dělá, má neobvyklý přístup ke všemu, ale ve všem mohl být použitelný a všichni jsou zaujati jejich cestou. Byl cenným přispěvatelem do celého procesu."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

27.06.2009
Úryvek článku o filmu "Morvern Callar" (FILMLINK MAGAZINE; září 2003)

Zmínka o Hansovi..

Samantha Morton o tom, proč při natáčení přímo na place poslouchá často hudbu ze sluchátek....
,,Herec Hans Matheson (bývalý přítel) který byl také hudebník, mě naučil před lety používat hudbu", vysvětluje:
,,Vždy by poslouchal utkvěle hudbu kvůli jeho charakterům, tak já jsem si myslela, že bych to zkusila a to zvýšilo mé prožívání citů. Takže to bylo dobré, protože jsem na place opravdovější."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

29.06.2009
Interview I'am Dina, r. 2002 -

Hans Matheson krátce o své roli...

,,Hraji Tomase, stájníka, který se šíleně zamiluje do Diny. Myslím, že všichni muži v příběhu se šíleně zamilují do Diny, ale pro Tomase je to posedlost. Je to jako nevinná, posedlá, temná láska. Kterou je vždy nejzajímavější hrát. Ale to je součást... Tomase."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

29.06.2009
Slovenský režisér Juraj Jakubisko o spolupráci s Hansem Mathesonem a Annou Friel (Film o filmu: Bathory, r.2008) -

,,Matheson, Friel si myslím, že si velmi dobře rozuměli, to bylo velmi dobré spojení, protože jestliže se ostatní herci tvářili, že jsou ve filmu osamělými běžci, tak oni spolu pracovali a proto jejich vztah, to že jsou spolu, jsou oni dva jako dvojice ve filmu komunikativně nejvydařenější. Myslím, že Matheson je skvělý, skvělý herec, dobře si se mi s ním pracovalo a kdykoliv bych ho obsadil do něčeho jiného."

Deana Jakubisková - Horváthová o spolupráci s Hansem -

,,Hans byl miláček, ale též herec, který jde jako dovnitř, Juraj ho měl velmi rád a strašně rád s ním pracoval, protože on je jako taková ta loutna, na kterou zahrajete a ona hraje."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

29.06.2009
KONTAKTY NA HERCE HANSE MATHESONA:

c/o British Actors' Equity Association,
Guild House, Upper St. Martin's Lane,
London WC2H 9EG, England

Napiš jeho agentovi:

Hans Matheson
c/o Lou Coulson Agency
37 Berwick Street
London, W1F 8RS
UK
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

29.06.2009
Interview několika tvůrců (a několik zmínek k Hansovi), film BATHORY, r.2008 -

Herec Franko Nero:
O spolupráci se zahraničními herci (Friel, Matheson, Regan)...

,,Jsem zvyklý pracovat s herci - cizinci. A pracovat s anglickými herci, to je pro mě velmi emotivní, protože jsem je vždycky považoval za nejlepší na světě."

Deana Jakubisková - Horváthová:
O výběru hlavních mužských rolí (Matheson, Regan)....

,,Výběr Hanse a Vincenta byl potom jednoduchý. Dva úplně odlišné typy mužů. Oba mimořádní herci, osobnosti a přitažliví muži."

Herečka Monika Hilmerová:
O spolupráci se zahraničními herci (Friel, Matheson)...
,,S Annou Friel a Hansem Mathesonem jsem absolvovala nácvik dobového tance a to bylo velmi bezprostřední a přátelské. A stejně tak i natáčení. Měla jsem zkušenost s anglickými herci i americkými z jiných filmů a musím říct, že i když nešlo o světoznámé herce, vždy se chovali příjemně."

Herec Bolek Polívka:

O spolupráci se zahraničními herci (Friel, Matheson, Regan)....

,,Oni jsou vychovaní k nehrané kolegialitě, mají radost z práce. Vědí, že je to živí. Takže o nich a jejich přístupu se mohu vyjádřit jenom pozitivně."

Herec Marek Majeský:

O spolupráci se zahraničními herci (Matheson, Friel, Regan)...

,,Všichni zahraniční herci, se kterými jsem měl možnost natáčet, byli dokonalými profesionály. Spolupráce byla proto fantastická. Především Hans Matheson byl plný šibalské energie a tvořivých nápadů."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

29.06.2009
Velké Interview Hanse Mathesona, film BATHORY (2008)-



Jak jste se dostal k roli Caravaggia ve filmu Juraje Jakubiska?

Bylo to přes Annu Friel. Zavolala mi. Naše společná kamarádka, maskérka, s ní o mě mluvila a jí se zdálo, že by bylo zajímavé, kdybych byl do této role obsazen. Anna mi zavolala a řekla: „Víš co? Neměl bys zájem přečíst si scénář?” a já na to „Jo, jasně…” Ale byla to také zajímavá shoda okolností, protože dva týdny předtím jsem si koupil tři Caravaggiovy reprodukce v muzeu v Londýně. Caravaggia jsem odjakživa miloval, úplně mě fascinoval. Šel jsem na výstavu, ale nedostal jsem se tam, protože byla vyprodaná, tak jsem se vrátil a rozhodl jsem se, že si koupím ty reprodukce. Pověsil jsem si je na chodbě a za dva týdny mi telefonovali z produkce. Měl jsem zvláštní pocit, takovou předtuchu… Já takovým věcem naslouchám. To k vám mluví vaše intuice. Takové věci rozezvoní vaše vnitřní zvonečky a to se mi líbí. Tak jsem si řekl, že je poslechnu a zariskuju.

Co si myslíte o postavě Caravaggia?

Koupil jsem si velkou biografii Caravaggia a začal jsem ji číst ještě předtím, než jsem se s Jurajem setkal. Překvapilo mě, kolik o něm existuje informací, kolik je kolem něho zapředeno intrik. Když jsem potkal Juraje, ukázal jsem mu tu knihu a on mi na to řekl: „Hansi, my jsme si vytvořili vlastního Caravaggia.” To pro mě bylo osvobozující, protože je těžké nést na svých bedrech váhu takové silné a vlivné historické osobnosti a hrát ji. Caravaggio je v tomto příběhu Jurajovou invencí. Takže se na něj nemůžeme dívat jako na dokument o Caravaggiovi; pro mě je to spíš emocionální cesta a vztah mezi charaktery. Caravaggio vchází do příběhu jako katalyzátor a tak trochu i jako výzva pro aristokracii a způsobu chování Alžběty. Caravaggio se chce o Alžbětě dozvědět víc, když maluje, chce rozbít brnění, které má na povrchu, a zachytit její vnitřek, čím opravdu je. A tato jeho vlastnost je pro mě velmi důležitá. Má v sobě i určité prvky, které jsem převzal z knihy, nevypočitatelné a prchlivé emoční hlubiny. Nereaguje tak, jak by si lidé představovali, protože je svobodný a volný. Myslím, že hodně historických postav bylo považováno za vrahy právě proto, že se chovali tak svobodně a otevřeně.

Změnila vaše role vaše vnímání opravdového Caravaggia?

Jak můžeme opravdu vědět, kdo to byl Caravaggio, to neví nikdo. A to je právě ono, když je někdo tak slavný jako Caravaggio. Kdo může vědět, jaký byl, kdo ho může opravdu znát? Myslím si, že jediné, co se opravdu změnilo, je způsob, jakým se na něj dívám jako na umělce a na to, jak soudí a provokuje.

Změníme malinko téma… O čem je film?

…byl to nádherný večer a on mi řekl, že film je o tajemstvích. Pomyslel jsem si, že je to chytře řečeno a souhlasil jsem. Každá postava něco tají a to ji taky ničí, všichni se setkávají, aby se něčemu naučili, a jsou si vzájemně výzvou. Pro Caravaggia je to především to, že v minulosti někoho zabil a teď utíká a skrývá se sám před sebou, řekl bych, že proto nemůže v noci spát. To, že film je o tajemstvích, považuju za velmi zajímavý pohled.

Jak se vám s Jurajem jako s režisérem pracovalo?

Tedy, velmi se liší od režisérů, se kterými jsem pracoval v minulosti, protože Juraj vám opravdu věří a respektuje vás; věří a respektuje, že to, co uděláte s rolí, je správné. Dává vám svobodu dělat skutečně to, co chcete. Dává vám připomínky, velmi zajímavé připomínky, chce ale abyste na to přišel sám, abyste si postavu vytvořil. Chce po vás, aby fungovala. V širokých záběrech chce, abyste si našel pohodlnou pozici, ve které budete hrát. Nikdy předtím jsem takto nepracoval, protože v divadle máte čtyři nebo pět týdnů na to, abyste si našli “prostor” pro práci, takový, který vám připadá nejlepší. A ve filmu v podstatě přijdete a musíte to zvládnout za jeden den. Myslím, že po vás Juraj vlastně chce, abyste pracovali ještě více než u jiných režisérů, protože po vás chce, abyste přesně věděli, co děláte. Opravdovou výzvou bylo překládání, protože jsem si přál normálně si s ním popovídat, stejně tak jako rozebrat postavu. Ale spoustu věcí řekl beze slov, hodně toho vypovídá už způsob, jakým se na vás dívá. Je s vámi a je s vámi i jeho energie, vytvořil pro mne tak nádherný svět, ve kterém jsem měl možnost hrát. Myslím, že Jurajův Caravaggio je nádherná invence, řekl bych, že jeho scénáře vůbec jsou jako romány. Ještě nikdy ve svém životě jsem nečetl scénář, který by byl tak podobný románu.

Jak se vám pracovalo s režisérem, který nemluví vaší řečí a vy nemluvíte tou jeho?

Vlastně je to dost náročné, protože musíte dřít dvakrát víc. Když se natáčí, máte málo času, takže napětí je velmi silné a možná stihnete udělat jenom dva tři záběry, protože slunce zapadá. Překládání někdy zabere čas, vznikají nedorozumění a věci se v překladu ztrácejí. Myslím, že se s tím spousta lidí setkala. Nakonec jsem považoval za jednodušší něco prostě udělat, instinktivně, a on jenom řekl ano nebo ne a ukázal mi fyzicky a dokonce i emocionálně, co tím myslel. Někdy o věcech mluvíte, vznikne nedorozumění a čas je ztracený. Někdy vám nezbývá nic jiného než něco prostě udělat. Myslím, že jsme nakonec našli rytmus a tempo.


Pracoval byste ještě někdy s režisérem, který nemluví anglicky?

Moc rád bych s Jurajem znovu pracoval. Napadlo mě, že bych s Jurajem moc rád dělal nějakého Shakespeara, protože si myslím, že by výborně zvládl shakespearovskou produkci. I přesto, že Shakespearův jazyk je velmi omezující, jsou jeho hry velmi dramatické a cítím, že by to Jurajovi sedlo. Uvidíme, jestli nám na to v životě zbude čas.

Co pro vás bylo ve filmu nejtěžší?

Zřejmě ta jazyková bariéra. I když jsem v něm měl nějaké trapné momenty, jako když jsem měl nahatý běžet přes divočinu, to bylo trapné.

Proč?

No, byla tam spousta mužů kolem, kteří se na mě koukali. A víte, všichni máme malinko „problém” s pohybem určitých partií, nikdy to není lehké.

Nějaké dramatické momenty?

Bylo tam spousta dramatických momentů. Na začátku natáčení jsem se cítil velmi frustrovaně, jako že nedokážu komunikovat s Jurajem. Zabere to nějaký čas než vznikne vzájemný vztah a důvěra. Když nemáte jazykovou výbavu a nemůžete se vyjádřit, měl jsem pocit, že nemůžu ani dělat svou práci a ne vždy hraju tak, jak bych chtěl. Byl jsem z toho zoufalý, protože jsem chtěl udělat vše pro to, abych odvedl dobrou práci. Připadal jsem si sám. Ale to je normální na každém filmu, chvíli to trvá, a ke konci filmu si uvědomíte, že jste klidní a spokojení s okolím a lidmi, se kterými spolupracujete. Takže na začátku jsem si říkal, jestli to vůbec někdy bude fungovat. Jestli si někdy najdeme to pokojné místo, abychom mohli pořádně odvést svou práci. Ale nakonec to fungovalo.

A co nejpříjemnější moment?

Zažil jsem během natáčení spoustu legrace. Velmi rád tančím na hudbu 80. let, ale dost špatně a lidi to vždy rozesměje. Jedna z nejlepších chvílí byla, když jsme s Williamem, dialogovým coachem, rozhodli, že musíme tenhle špatný tanec nějak dostat do filmu. Byl tam moment, kdy jsem hrál na loutnu s dalšími muzikanty, ve scéně, kdy je Alžběta nedopatřením otrávena Nádasdym. Byl tam někdo z komparzu, neuvěřitelně tančil, měl nejlepší pohyb boků, jaký jsem kdy v životě viděl. Rozhodli jsme se, že tedy i já tam malinko zatančím jako na 80. léta, takže doufám, že to ve filmu zůstane.

Jak byste porovnal své počáteční očekávání se skutečným natáčením?

Od začátku jsem věděl, že to bude oproti produkci amerických velkofilmů jiná zkušenost, ale to je to, co se mi na filmu líbilo. Někdy musíte riskovat. Bylo to legrační, protože jsem si jednou na scéně uvědomil: „Bože, tak tohle znamená dělat evropské filmy! Konečně se mi to splnilo!“ Bylo skvělé, fantastické, opravdu.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

15.07.2009
Některé památné výroky z článku "TUDORS STAR HANS MATHESON LOOKS BACK FOR HIS FUTURE ROLES"; (z 24.srpna 2008)

Hans Matheson odhalil, proč miluje historické role...

,,Dejte mi kostým a jsem váš muž. Musím mít jednu z těch tváří která vypadá, že se více hodí do dobových dramat než do moderních filmů nebo televizních programů. Já si ale nestěžuji, miluji vrátit se v čase. Cítím se docela šťastně, protože nikdo neví kdo jsem. Můžu chodit a mít obyčejné rozhovory s lidmi. Umíte si představit co to jako je, jestliže se vás lidé vždy ptají na vaši příští roli? To musí být noční můra."

O tom, proč raději přijímá záporné role...

,, Odešel jsem k temné straně - a je to mnohem větší zábava. Hrát charaktery, které jsou úžasné a krásné je těžké, protože nemáte takový pocit většinu času, no, já ne. Je to takhle celé krásný nesmysl. To je lichotivé, ale takhle se necítím ráno. Je to něco co jde s prací."

Ačkoliv Hans vyrůstal v Londýně, vrací se často pravidelně zpět za příbuznými a přáteli do Stornoway ve Skotsku...

K tomu říká:,, Cítím se velmi hluboce spojen s lidmi. Je to smysl pro komunitu, který chybí ve světě obecně a není nic víc důležitějšího."

O svých pracovních plánech do budoucna....

Hans miluje žít v minulosti, říká: ,, Co bych opravdu rád udělal je vrátit se zpět na jeviště a to v některých velkých shakespearovských rolí. Je to jedna z mých spalujících ambicí."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

16.07.2009
Interview "CINE FILE ON HANS MATHESON" ; (z 27.listopadu 1998)

Jaký byl první film, který jste viděl?

,,First Blood. Když Sly Stallone spadl z vrcholu útesu, já si pamatuji, že jsem byl ohromený, protože on dělal svůj vlastní akrobatický kousek. Byl jsem jen osmiletý."

Který je váš nejoblíbenější film?

,,Jeden z mých oblíbených je švédský film Pelle the Conquerer. Miluji pocit syrové emoce ve filmu."

Kdy jste naposledy odešel od filmu?

,, Nikdy jsem neodešel z kina. Rád dám filmům šanci."

Váš nejerotičtější okamžik v kině?

,, Dívat se na Jessicu Lange na kuchyňském stole v The Postman Always Rings Twice. Já byl v té době velmi mladý, ale měl jsem něco o ní vždy od té doby."

Oblíbený úryvek dialogu?

,, Andy Serkis v Mojo: ,,On je můj nejlepší přítel, ale on je hajzl."

Který herec / herečka byste chtěl být?

,, Žádný. Je jich spousta, které obdivuji, ale rád přijmu výzvu sebe!"

Kdy to bylo naposledy, když jste při sledování filmu plakal?

,, Já neplakal dlouho, ale cítil jsem se hluboce rozrušený při sledování filmu Saving Private Ryan. Vím, že konec byl hrozný, ale vedlejší role byly dojemné."

Jak moc je důležitá vaše krása pro získání role?

,, Já cítím, že vzhled hraje velkou roli, protože kino je o obrazu a o fotografování. Lhal bych, kdybych mluvil jinak."

Jaké to bylo, jako povídání si s Haroldem Pinterem na vás v Mojo?

,, Hrůza. Použili první záběr, kde Harold měl většinu z jeho dialogů špatně. Scéna měla následkem toho skutečnou intenzitu, na kterou měli lidé navázat."

Četl jste od Victora Huga Les Miserables?

,, Pokusil jsem se o četbu, ale i přesto, že psaní je dobré, shledal jsem to nudným. Victor Hugo by mě chtěl za to pravděpodobně nakopnout."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

17.07.2009
Článek "Risking Everything" (THE SCOTSMAN ONLINE; 16.11. 2002);

Rozhovor s Hansem Mathesonem pořízený v jedné staré pražské kavárně během natáčení filmu "Doktor Živago"...

Podle vyjádření novinářky Karen Hockney je herec Hans Matheson při osobním setkání velmi intenzívní, docela staromódní v jeho principech, má záblesky sebepodceňujícího humoru a lidé z jeho okolí o něm tvrdí, že může být ošidný.

Hans o své rodině, dětství a soukromí...

Hans je synem hudebníka a psychoanalytičky, narodil se v obytném přívěsu roku 1975 na Outer Hebrides, ale své rané dětství strávil v Canterbury. Nemá žádnou stopu skotského přízvuku, ale zůstaly mu pevná pouta k místu, kde byl narozen a často se vrací za jeho rodinou, která tam pořád ještě žije.
,,Strávil jsem první rok svého života na Outer Hebrides, než jsme se přestěhovali na farmu v Canterbury. Pamatuji si, že jsem trávil své letní prázdniny v domě svých prarodičů na ostrovech. Má maminka a tatínek se tam narodili, tam my tam máme stále ještě velkou rodinu co tam žije. Já tam chodím jak často to jen jde - je to neuvěřitelné místo. Je to tam tak nenarušené. Ale problémy tam začínají nastávat s příchodem kapitalismu a kozumního způsobu života a děti chtějí pryč, protože tam není žádná práce. Rybářský obchod umírá, mlýny se zavřou a kultura rychle zmizí. To je to, čeho se bojím na světě nejvíce. Myslím, že je to smutné, ale děti chtějí příležitosti. Nejvíce důležitá věc v životě je rodina. Každý potřebuje pevný základ. Jestliže zemřete v Londýně, druhý den jste zapomenutí, život jde dál. Ale když jste z malé komunity, truchlí kvůli vám. Vaše ztráta má vliv."


To jsou hlubokomyslné myšlenky od herce, ale Hans není typický příklad. Má obrovské sociální svědomí a vyhýbá se věcným odměnám a faktoru slávy. Rozhodl se vést jednoduchý životní styl, který ho více obohacuje. Žije sám ve velkém viktoriánském bytě v Chislehurstu, hrabství Kent. Relaxuje hraním na kytaru a housle, na které se začal učit hrát před 3 lety kvůli filmové roli. Rozhodl se také všude cestovat vlakem než letadlem. Jeho cesta do Prahy mu zabrala den a půl po souši, nikoliv 2 hodiny letem.

Hans o cestování...

,, S ohledem na výběr bych vždy jel raději vlakem", říká. ,,Letadla jsou smrt pro cestování. Nikdy nevidíte kde jste, když cestujete a procházíte se po podlaze letadla. Ve vlaku si můžete číst knihu nebo myslet na to, co se děje ve vašem životě. Máte absolutně volný čas."

Hans o tom, proč nemá mobil...

,,Nemám ani mobil. Mám rád nepředvídatelné věci, které se stanou, když nemáte mobilní telefon. Nenávidím mobilní telefony, berou spontánnost ze života a kouzelné věci, které se stanou, když je nejmíň očekáváte. Můj agent ví o tom. Chápe, že chci žít svůj život touto cestou. Mám záznamník a všechno může počkat na další den. Je smutné, když jdete na večírek a polovina lidí zjišťuje ve svých mobilních telefonech co se děje jinde, než aby se těšili z toho, kde jsou. Každý se pohybuje celou dobu tak rychle. Připadá mi to hrozné, tohle já nechci."

Hans o škole...

Hans navštěvoval dramatickou školu Avondale Hall v Claphamu v jihozápadním Londýně, do které ještě dříve před ním chodil např. herec Orlando Bloom. Hanse aktivně povzbudili v jeho snu stát se hercem jeho rodiče.
,,Když jsem odešel ze školy, moje maminka s tatínkem navrhli, že si udělám dramatický kurz. Velmi mě podporovali."

Také dělal kurz osobního rozvoje. ,,Já si myslím, že každý by to měl dělat, když je vám 17 let a jste nejistí ohledně toho kdo jste, učí vás to být jistějšími a vyjadřovat vaše pocity. Akademie herectví mi dala důvěru v první řadě a víru v sebe. Měl jsem učitele Kevina Dowsetta, který byl fantastický, já nemohl chtít lepšího. Hodně vděčím němu. Povzbuzoval a podporoval mě celou dobu. Chybí mi nevinnost toho všeho. V té době ve svém životě děláte všechno pro správné důvody, máte možnost selhání, není žádný tlak a nedostáváte z toho nějaké peníze. Já myslím, že základ stát se hercem spočívá v tom poznat sám sebe, mít důvěru hrát a vystupovat před lidmi. Riziko je velké - musíte riskovat nebo se stane život příliš předvídatelným, dokonce jen když žádáte dívku, aby šla s vámi ven. Nejhůř co se může stát je, že řekne ne - ale co když ona řekne ano? Naučil jsem se přijímat rizika."


Hans o své práci a herectví....

Hansovo první zlom přišel v jeho 19 letech, kdy ho jeho lektor Kevin doporučil Jezovi Butterworthovi do jeho tv show "Christmas". Další filmové nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat...

Hans říká: ,, Když odejdete z dramatické školy a jsou vám nabídnuty hlavní role ve filmu, agenti jsou horliví o setkání s vámi, měl jsem v tomto ohledu štěstí. Dokonce ještě dříve než to viděli, oni byli horliví. Já se nemusel plazit. Nemyslím, že by se měl kdokoli plazit - jsou šťastní, že tě mají. Máte věřit v sebe."

Hans o svém hereckém kolegovi Samovi Neillovi....

,, Sam je tak pokorný. Je to milý muž. Vzal nás několikrát na večeři, když jsme byli tady."

Hans o Keiře Knightley...

,, Když jsem byl v jejím věku, nevěděl jsem o životě nic v té samé cestě, kterou ona dělá. Je moudrá hlava na mladých ramenech s takovou důvěrou."


Hans Matheson o sexuálních scénách s Keirou Knightley....

Hans říká, že je to těžké necítit se trapně, když jste úplně nahý v místnosti plné lidí.
,, Sleduje vás 20 nebo 30 párů očí, na sobě nemáte nic a musíte začít předstírat, že se milujete. Není to příjemné - musíte to jen dělat, nemůžete o tom přemýšlet. Máte ukázat, že se tito lidé milují, musíš se odevzdat a všechny bloky musí jít pryč. Může to být trapné. Dělali jsme scénu se mnou ve vaně a Keira mě musela mýt. Někteří lidé se přišli podívat na zkoušky, já jsem ležel minimálně oblečený ve vaně a mohlo si mě okolo prohlédnout 30 lidí. Některé dny chcete jen splynout s tapetou. Ale já nemám problémy s milostnými scénami, nebo s tím, jak vypadá moje tělo. Pokud se lidé budou chtít podívat na můj zadek, dobře, já to nemohu změnit."

Hans o slávě...

Po 4 měsících ve východní Evropě se Hans těší na trávení času doma. On ví, že anonymita, ze které se dlouhou dobu těšil, pravděpodobně zmizí po Doktorovi Živagovi a má z toho malinko obavy.

,, Až doteď, je to zcela jednoduché. Nejsem známý podle jména nebo prostřednictvím jakýchkoliv velkých filmů a miluju ten pocit svobody. Myslím, že by se to teď mohlo změnit. Líbí se mi jít na párty a setkat se s lidmi, kteří ještě na mě nemají názor. Musí být nudné, mluvit stále na stejné téma o vašich starších filmech s lidmi, které opravdu neznáte stále znovu a znovu. Ale jakmile jste jednou Doktor Živago, není cesty zpět. Pokud se to lidem nebude líbit, mám problém."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

21.07.2009
Velké interview "HANS MATHESON PLAYS THE EARL OF ESSEX" (The Virgin Queen; 29.12. 2005);

Herec Hans Matheson ke své roli Roberta Devereuxe - hraběte z Essexu v tv minisérii "The Virgin Queen"....


Hans Matheson se kvůli své roli manipulativního hraběte z Essexu, jehož neovladatelná touha po moci nakonec znamenala jeho zhoubu, nemusel ponořovat hluboko do minulosti, aby načerpal inspiraci.

„Marc Bolan mi jako dost silná postava k inspiraci stačil“ přiznává 30 - letý herec.
„Nechtěl jsem opomenout Essexovo vykračování a Bolan vypadá, jako by byl z Marsu – od té doby tu nikdo takový nebyl a já jsem chtěl tento druh vzrušení kolem Essexe."
„V šatně jsem Bolana hodně poslouchal. A taky Kurta Cobaina kvůli jeho agresi – Essex je hodně agresivní, dělá lidem hrozné věci a protože je hrabě z Essexu, nemůžou mu nic říct, je jako rozmazlený fracek.“
„ Bylo zajímavé ho hrát – musíte lidem vrážet facky a tvářit se, jako byste jim říkali „ha a co uděláte?“

Fackování lidí okolo a Essexovo dramatické chování vůbec znamenalo pro Hanse vzrušující výzvu, do které se zakousl.
„ Wow! Bylo to skvělé! Opravdu jsem si hraní téhle postavy užíval,“ směje se.
„Většinu času můžete najít u postav, které hrajete, bezpečné zóny, do kterých se můžete schovat. U Essexe jsem cítil, že musím neustále vystupovat z mé bezpečné zóny, což pro mě bylo velmi osvobozující,“ vysvětluje a dodává, že se původně obával, jak se s rolí vypořádá.

,,Když jsem četl scénář, myslel jsem si, jak to sakra udělám? Mám být tak přehnaný a melodramatický a když nebudu, tak se to zhroutí.“
„Pak jsem si pomyslel, že jediná možnost, jak to udělat, je obout se do toho na 100 procent – ale na začátku to byl boj.“
„Ale nakonec, když zariskujete, skýtá to vždy odměnu – dalo mi to spoustu vitality a najednou objevíte nový svět, který předtím neexistoval.“

Essex je jistě barvitá postava, po otci, Robertu Dudleym, zdělil pěkný zevnějšek – ačkoli je dost pod pantoflem své matky, Alžbětiny dřívější dvorní dámy Lettice, která se jej snaží přimět k pomstě královně za přehlížení, které si od ní vytrpěla.


„Ona je tou dominantní postavou v rodině a určitě nad ním má moc,“ říká Hans.
„Byl jako figurka mezi Alžbětou a matkou. V těchto situacích jsou lidé zaslepení – nemyslím si, že si byl nutně plně vědom, co dělá nebo čeho se snaží dosáhnout.“

Lettice se chtěla znovu dostat ke dvoru a myslela si, že nepopiratelný šarm jejího syna spolu s Alžbětinými city k Essexovu otci mu umožní vyšlapat si cestičku zpět do přízně.

,,Když přišel o Alžbětinu přízeň, byl skvělý v manipulaci a dostal co chtěl pomocí čiré vůle a zanícení a ona ho prostě nemohla odmítnout,“ vysvětluje Hans.
„Jakmile dostane lásku, i když si jí „bere“, stává se svým dřívějším já. Je to opravdu zvláštní vztah 25 - letého muže s 60 - letou ženou….ale nepochybně je její moc atraktivní a všichni muži ze dvora ji chtěli – byla něco jako největší filmová nebo rocková hvězda. A myslím, že to, co ho u ní drželo, byla možnost být tak blízko tomu, po čem každý toužil.“

Ale nemůže přimět Alžbětu k tomu, aby odpustila jeho matce, že se provdala za Dudleyho a pustila ji zpět ke dvoru a když je jeho tažení proti rebelům v Irsku značně neúspěšné, což přiměje královnu povolat ho s ostudou domů, zosnová Lettice definitivní mstu.
Snaží se využít synovu oblíbenost v zemi a jeho temperamentní povahy k sesazení královny, přesvědčujíc ho, že on by byl lepším panovníkem. I když Hans si tím není jistý.

„Jeho hnací síla je vadná – touží po slávě, opravdu nebojuje ze vznešených důvodů, všechno dělá pro svůj prospěch. Má to co dělat se samolibostí a potřebou být milován – ale nikdy to nebude stačit. Mohli byste dál Essexovi celý svět a pořád by chtěl víc.“

Ale sympatizuje s hrabětem říkajíc, že i když byl nafoukaný a slabošský, jeho problémy pramenily z bipolární duševní poruchy.


,,Paula, scénáristka a Coky (režisérka) se na začátku pevně rozhodli, že bude maniodepresivní, což myslím značně vysvětluje jeho střídání nálad,“ říká Hans.
„Ale to je zase to, co ho udělalo tak magneticky přitažlivým, atraktivním a přesvědčivým.“

Pro Hanse není ničím novým hrát atraktivní hlavní role, proslavil se jako doktor Jury Živago v televizním miniseriálu podle Pasternakova epického romantického románu.

„Když jsem hrál Živaga, myslel jsem si, že už nikdy nebudu hrát postavu, která mi dá tak moc ke hraní. Moc jsem si to zamiloval, celý ten proces od začátku do konce, čtení románu, všechno.“
„Ale potom tohle bylo stejné. Nenapadají mě žádné více extrémní postavy než Živago a Essex, takže bude těžké je následovat – snad se něco najde!“ směje se.

Vtipkuje, že cokoli dělá, jsou v tom koně. Většinu dětských prázdnin strávil na koňském hřbetě na Vnějších Hebridách – kde se narodil a odkud pocházejí jeho rodiče, což možná vysvětluje jeho romantickou, starosvětskou povahu (není zasažen moderními vynálezy jako jsou mobilní telefony či letadla), takže byl přešťastný, že minisérie "The Virgin Queen" vyžaduje několik koňských scén.

„Miluju koně, takže to bylo skvělé – nikdy toho nemám dost. Když celý den jezdíte na scéně na koni a dostanete za to zaplaceno, říkáte si, tohle jsou ty pracovní prémie!"
,,Někdy si prostě vyděláváte peníze, někdy je toho tlaku trochu moc, ale ty dny, kdy jezdím na koni, si říkám, jak jsem šťastný. Takže koně mám teď ve smlouvě – i kdyby to bylo policejní drama, musí v tom být kůň!“ zubí se.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

22.07.2009
Některé památné výroky herce Hanse Mathesona:

,,Moje nejhorší obava je, že se stanu nějakým sobeckým, arogantním malým bastardem."

,,Opravdu si nemyslím, že jsem typ herce, který by si mohl poradit s houfy žen vrhajícími se k mým nohám." (COMPANY MAGAZINE, r. 2000)

,,Riziko je důležité; musíte podstoupit rizika nebo se stane život příliš předvídatelný."

,, Nemyslím si, že by se měl někdo plazit - jsou šťastní, že vás mají. Máte věřit v sebe."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

28.07.2009
Článek k tv minisérii Tess of the D'Urbervilles "HANS MATHESON TALKS TO PRODUCER DAVID SNODIN" (rozhovor mezi Hansem a producentem Davidem Snodinem; 2.9.2008);

Alec D'Urberville je synem Simona Stokea a paní D'Urberville. Je dědicem majetku a příčinou neštěstí Tess. Svádí ji a vytrvale pronásleduje, dokud nesvolí být jeho milenkou.
Hans vysvětluje, že jeho ničemná postava je složitější, než by se na první pohled mohlo zdát.

„Thomas Hardy nevidí věci jen černobíle. A mezi Angelem a Alecem jsou ve skutečnosti silné paralely.“
„Jednou z věcí, o kterých jsem mluvil s režisérem Davidem Blairem, bylo to, že se tito dva navzájem potřebovali, aby naplnili role pachatele a oběti. A přestože jsou Alecovy činy extrémní, jsou neúmyslné. Takže stejně jako padoucha ho musíte chápat i jako lidskou bytost.“

Producent David Snodin pokračuje:“ Hardy je velmi velkorysý spisovatel, připouští si zamilovat se do svých postav. Dal postavě Aleca pozadí, které vysvětluje, proč se chová, jak se chová. Je to maminčin mazánek a Tess je první dívka, která ho kdy odmítla. Je svůdný výhradně, týká-li se to Tess. Je mladý, bohatý, vypadá dobře…nikdy předtím ani nepotkala někoho, jako je on.“

Hans navazuje: “Nemyslím si, že by pro lidi bylo neobvyklé hledat vykoupení skrze ostatní. Někdy se k tomu používá náboženství, což dělá Alec po tom, co svedl Tess. V tom momentě se to, v co věřil, ať už to bylo cokoli, rozpadá. Takže okamžikem dosažení toho, po čem touží, nenachází klid."

Hans přiznává, že si nepřečetl román před začátkem natáčení.

„Ano, zvažoval jsem to, ale když jsem v minulosti četl nejdříve knihu, nabádala mě hrát roli způsobem, který třeba není pro konkrétní adaptaci zamýšlený.“
„Více mě zajímala práce se scénáristou Davidem Nichollsem a to, jaké vhledy do Alecova nitra chce do díla přinést, hlavně ve vztahu mezi ním a Tess. Sám jsem s nějakými přišel, je to přece jenom „herecká práce.“

K pověsti o tom, že je Thomas Hardy trochu temný, Hans říká: “ Není tam moc legrace a neskončí to šťastně, ale je to o vesnici a jaru a ročních obdobích a druzích lásky…překvapuje mě, že už to nebylo dřív natočeno jako film, protože je to tak filmový román.“

David pokračuje: “ Je to dost sexy příběh. Ve své době to bylo velmi mladické a vzrušivé, dokonce šokující – zobrazení znásilnění a přivedení mladé neprovdané dívky do jiného stavu je krásně naznačeno…to je odkaz mistrovství Hardyho, je taky skvělým pisatelem nerváků.
Uvádí vás do situace znásilnění, a pak ji opouští, a to je ten šok, z kterého nadskočíte.“

Co se týče přípravy na obtížnou scénu znásilnění, vysvětluje Hans: “Snažíte se o tom moc nepřemýšlet, jakmile kamera jede, snažíte si představit si okolnosti a pravdivě přehrát děj.
Nemyslím si, že můžete o čemkoli moc přemýšlet, musíte prostě nechat psychologii postavy uskutečnit."
„Je to tam, je to dost šokující, úzkostné, hlavně kvůli způsobu, který absolutně převrací příběh Tess, je to okamžik, kdy se zcela stává ženou a vyvrhelem.“

David dodává: “ Ale má to evidentně hluboký dopad i na Aleca. Trpí a skrze utrpení se snaží najít něco, co vyplní ten nedostatek smyslu.“

Čtyřdílná adaptace poskytuje produkci dostatek času a patřičný prostor na plátně k vyprávění příběhu tak, jak jej vypráví román.

David vysvětluje: “ Jsme schopni následovat celou hloubku Alecova příběhu. Po tom znásilnění Tess pronásleduje. Konvertuje ke křesťanství z jakkoli pochybných důvodů a stává se nesmírně jinou osobou, zatímco Angel, který je v příběhu pohádkovým princem a který má Tess zachránit, jí ve skutečnosti působí trochu bolest. Chová se k ní hrozně.“

Role Aleca vyžadovala po Hansovi jízdu na koni: “Už jsem předtím trochu jezdil, ale před natáčením jsme ještě pár dní trénovali. Musíte to opravdu dělat každý den, abyste si vyvinuli lýtkové svaly, jinak je o dost těžší mít to pod kontrolou.“

David pokračuje: “A problém je, že když máte koně, musíte mít pro něj taky stáj, čeledína a krmení…stojí mnohem víc než Hans Matheson!“

„Režisér David Blair začal koně nenávidět. Pořád na mě při sestříhávání křičí a to tam koně ani nejsou!“

„Když natáčíte s koňmi, nemůžete říct ‚akce‘, protože vám rozumí. Musíte říct ‚začínáme‘ nebo spelovat ‚a-k-c-e‘. David Blair mi říkal ‚tak když rozumí akce, proč nemůžou rozumět něčemu jinému, například stůjte klidně!‘“
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

07.08.2009
Krátký článek "ONES TO WATCH" (Sunday Times, Londýn ; 29.12.2002);

Nějaké zajímavosti k herci Hansovi Mathesonovi...

Životní statistika:

- sám sebe popisuje jako "malá věc". Malý, ale dokonale formovaný s nazelenalýma modrýma očima, poddajnými vlasy a bledou kůží, kterou najdete jen u mužů z Outer Hebrides (kde se narodil).
- je narozen ve znamení Lva
- nejlépe známý je z přepracování Doktora Živaga (2002) televizní stanice ITV

Fakta:

- lituje rozhovoru, který dal o svém dětství na Outer Hebrides a problémovém dospívání, protože "lidé na ostrůvku Lewis jsou krásní a cítil jsem se velmi provinile. Neudělali nic, ale dali mi. Ačkoli", připouští, "alkohol je trochu problém. To je keltská věc, opravdu. Oni mají pohodlí v melancholii."
- jeho dětství bylo strávené rybolovem a procházkami po kopcích a plážích s jeho tetami, strýci a bratranci
- ve svém volném čase se věnuje hodně hře na kytaru
- jeho herecká kolegyně Keira Knightley o něm tvrdí, že má "opravdu poetickou duši"
- Hans zaujímá protidrogový postoj a nemá rád nic jiného než "bouři a divokou noc"
- nikdy necestuje bez své kytary a skládá své vlastní písně
- do okamžiku než bude dost bohatý, aby mohl vlastnit svůj vlastní pozemek na ostrově Mull nebo Lewis, je spokojený z nouzových zásob Irn-Bru a ponožek, které mu posílá prostřednictvím pošty jeho babička
- po čtyřletém vztahu s herečkou Samanthou Morton "hledá blízkého přítele", který by šel dál "se mnou, mojí kytarou a mými houslemi".
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

07.08.2009
Článek "MORE FAME FOR LEWIS-BORN ACTOR" (Stornaway Today; 2.2. 2006);

O Hansovi, jeho rodině, soukromí, herecké profesi, hudbě a budoucnosti....

Hans, jehož otec Ado pochází přímo ze Stornoway a jeho matka Sheena z malé vesničky Parkend jen nedaleko Stornoway, vytvořil za minulých 10 let širokou paletu televizních a filmových rolí. Přidáno k tomu, on je také výborný hudebník a zpěvák, podobající se nejen jeho otci Adovi, ale také jeho děděčkovi Alasdairovi Mathesonovi (známý gaelský zpěvák), který vlastnil CROWN HOTEL ve Stornoway. Přestože se narodil ve Stornoway, Hans strávil své ranné roky v Canterbury a užívá si jeho návštěvy "domů" na rodný ostrov Lewis, ačkoli tyto dočasné pobyty nejsou tak často, jak by si přál. K filmu "Světlo ve tmě" (HALF LIGHT; r.2006) se Hans vyjádřil takto:,, To nebyla nejvíce stimulující zkušenost, kterou mám, ale já jsem byl šťastný, že dělám něco takového."

,,Pohnu se k jiným věcem v daném okamžiku, možná režírovat filmy a možná psát scénář. Čtu několik televizních skriptů v současné době a rád bych našel něco v co opravdu věřím, možná něco dostane mou krev do varu!"
I když má mnoho práce, velké množství času věnuje čtení scénářů a zvažování, co je v nabídce.
,,Četl jsem mnoho knih a her a normálně mám třikrát týdně schůzku s různými obsazujícími režiséry. Když nic nedělám, mám můj klavír."

Na konci loňského roku 2005, on i jeho otec Ado pobavili u HIGHLANDS and ISLANDS SOCIETY of LONDON svým zpěvem a hrou na kytaru. Hans je nejen talentovaný herec, ale hraje na několik hudebních nástrojů včetně kytary, houslí a foukací harmoniky a píše své vlastní písně. Doprovází svého otce na úspěšném CD "OUT ON THE ISLANDS" (bylo vydané v červenci roku 2003), které se ukázalo být populární na západních ostrovech a hodně dál v cizině. To je ještě v poptávce nejen pro hudbu, ale také pro texty, které si napsali Mathesonovi sami. Tam je velké množství talentu!

Seznam filmů a televizních počinů, ve kterých se Hans objevil za posledních 10 let je působivý. To není špatné pro mladíka z ostrova Lewis, který se může věnovat herectví, zpěvu a doufáme do budoucna - režírování.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

07.08.2009
Krátký článek "YOU NEED HANS" (The Face; červenec 1998);

Povídání k televiznímu filmu "MOJO" (1997), kde se herec Hans Matheson mimo jiné zmiňuje o své drogové minulosti....

Hans hrál nejprve dospívajícího rockera Silvera Johnnyho padesátých let v originální divadelní produkci MOJO režiséra a scénáristy Jeze Butterwortha v roce 1995 a nyní po dvou letech se objevuje i ve filmovém přepisu opět ve stejné roli. Režisér a scénárista tohoto filmu Jez Butterworth (který nazývá Hanse Mathesona "jeho vlastní Harvey Keitel" ) uvedl, že napsal roli přímo pro Hanse a herec připouští jisté podobnosti.

Hans k tomu říká:
,,Stejně jako Johnny jsem prošel hodně špatnými věcmi," říká záhadně. ,,A my dva sdílíme ten povahový rys, který najdete u kreativních lidí, který je třeba neustálé hledání odpovědí a významů. Nejsem jako zoufalý, jako když jsem ho hrál poprvé - já jsem se obviňoval přes sebemenší chybu. Tam byly časy, kdy jsem nevěděl, jestli bych pokračoval. Dělal jsem věc drog. Byl jsem přes všechno. Nebudu kázat jen proto, že jsem čistý, ale nemyslím, že je to dobré pro duši. Nemohl jsem se k tomu teď vrátit. Takhle nejšťastnější jsem nikdy nebyl."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.08.2009
Interview "Hans Matheson has 10 Minutes to Seduce Us" (COMPANY MAGAZINE; prosinec 2000);

Je rozkošný, je jeden z nejžhavějších nových herců a hraje s Umou Thurman. Ale nevrhejte se na Hanse Mathesona. On by se s tím prostě neuměl vyrovnat, jak zjišťuje Luise Christie.

Tak. Hansi, vy jste vpadl na velké plátno s filmem BODYWORK? Jaký je to pocit být v hlavní mužské roli?

,,Film Bodywork byl vyroben před značnou dobou, tak já jsem ho neviděl léta. Ačkoli je to dobrý film. Když vidím sám sebe hrát, jsem vždy rád, oh ne, já to neměl dělat? Ale můžete sami sebe kritizovat do okamžiku než budete modří ve tváři. Měli jsme spoustu legrace, když jsme to dělali, což je důležitá věc."

A váš milostný objekt ve filmu představuje Charlotte Coleman, je ona váš typ ženy?

,,No, to byla skvělá práce s ní. Ona je totálně šílená v geniálně špatné cestě. Ona nemá vůbec žádné zábrany!"

Zní zajímavě? A pracoval jste s Claire Danes a Umou Thurman na verzi LES MISERABLES z roku 1998. Byl jste hvězda?

,,Byl jsem poprvé. Stala se věc, v úterý jsem měl telefonát, kdy mi bylo řečeno, že jsem dostal roli a ve čtvrtek jsem letěl letadlem do New Yorku kvůli zkouškám. Tak, byl jsem v místnosti s Umou Thurman, Claire Danes a Liamem Neesonem. Nemohl jsem tomu věřit, zejména proto, že jsem předtím nikdy nebyl mimo UK od té doby. Uklidnil jsem se, když jsem si uvědomil, že jsou prostě normální lidské bytosti jako vy a já."

Jestli tak tvrdíte. Tak, jak se vyrovnáte s tím, když se z vás stane začínající hvězda?

,,Doposud mě uznalo jen pár lidí z mé místní hospody v Chislehurstu v Kentu a upřímně, to je cesta, kterou mám rád. Opravdu si nemyslím, že jsem typ herce, který by si mohl poradit s houfy žen vrhajícími se k mým nohám."

Tak vy si nesbalíte kufry a nezamíříte pak do Hollywoodu?

,,Každý mi to říká, ale já opravdu nevím, co to znamená. Všechny tyto velké filmové společnosti si myslí, že oni řídí hraní, ale já miluji představu, že můžu dělat filmy, vídat mé přátele a zůstat v mém báječném bytě v Chislehurstu."

Awww! Milujeme muže, který je v kontaktu se svými kořeny. Tak co děláte večer v Chislehurstu?

,, Mám jen okruh přátel. Nenávidím televizi, takže místo toho mám kolem roztroušených spoustu hudebních nástrojů. Mám velký krb a obrovský stůl, tak já uvařím nějaké těstoviny a my posedáváme kolem hraje hudba a povídáme si."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.08.2009
Texty písní, kterí nazpíval herec Hans Matheson:

Song ze soundtracku k filmu Still Crazy - pořád naplno (Still Crazy, r.1998);

LIVE FOR TODAY

Fly with the wind
and reach out for the sky
dance with the gods
be my butterfly

stay around and live for today
there's nothing much more to say
hang around, and live for today

what do you say.?.

fly with the wind
and reach for the sky
rollercoaster ride
take me far away

over the hills
for another today

oh you dangerous thing

stay around and live for today
there's nothing much more to say
hang around and live for today

what do you say?

live for today
live for today
live for today
live for today
live for today


Song ze soundtracku k filmu MOJO (r.1997);

CHAINED TO LOVING YOU

When I have your loving arms around me
I know that I will never be free
I'll always be a slave
To the loving you I crave
But baby, baby, baby don't set me free.

When I have your loving arms around me
Tears they roll out of my eyes
Cos I know that it's true
I could never stop loving you
No matter, no matter, no matter how hard I try.

Hold me, closer to your heart
Devour me
Imprison me with kisses

And don't ever let me go
Not even if I beg you so
I don't want to be apart from you
Girl you know it's true
I'm Chained to loving you.

Chained to loving you.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.08.2009
V roce 2009 zkomponovala a otextovala anglická umělkyně LAKAMA song věnovaný Hansovi Mathesonovi "Hans Humble":

HANS HUMBLE

Oh Mr. D’urbefield,
Or Mr. Matheson,
I’ve been loving you since…
Since I don’t know when.

I’ve got you in my head,
I’ve got you in the night,
I’m walking through my mind,
I’m going out of sight.

Silly me what can I do?
I’d never win a man like you,
Been a fool,
Just to me.

Cold and naked in the dark,
Broken arrow,
Splits the heart,
Fall like petals in the breeze.

(then you turn to me!)

Chorus:
Feeling humble,
I’m feeling weak,
Thrown on your mercy,
And at your feet,
All I need is just - to speak to you.
I’m face to face with endless night,
Knowing you can’t hear my plight,
All I need is just – to hear from you.

(to hear from you)

I could love,
And you could lie,
I’ll still be your alibi,
No-one could suspect a girl like this.

And you could run,
And I could call,
To your arms I would but fall,
More than lust – more than a drunken kiss.

Once again day falls to night,
Now you’re lying by my side,
Who’d have thought,
The tale would end this way?
Lying – laughing in the dark,
Mended arrow,
Through the heart,
And I turn to you...
I turn to you and say!

Chorus:
I’m Feeling humble,
I’m feeling weak,
Thrown on your mercy,
And at your feet,
All I need is just - to speak to you.
I’m face to face with endless night,
Knowing you can’t hear my plight,
All I need is just – to hear from you.

(to hear from you)

Oh Mr. D’urbefield,
Or Mr. Matheson,
I’ve been loving you since…
Since I don’t know when.

Poslechnout si ho můžete zde:

http://www.myspace.com/lu_lakama
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.08.2009
Úryvek z článku "RIPE OLD ROCKERS ARE NOT JUST STRANGE FRUIT" (This is Buckinghamshire; 31.10. 1998);

Hans se zmiňuje o natáčení filmu "Still Crazy - pořád naplno" (Still Crazy, r. 1998)......

Mladý herec, který hraje záskok ve skupině - kytaristu jménem Luke Shand, hraje také ve filmu LES MISERABLES s Liamem Neesonem a Claire Danes. Ačkoli tvrdí, že není přitahován zářivými světly Hollywoodu, životu na cestách s kapelou se nebrání.

,,Ano, já bych o tom uvažoval", říká Hans. ,,Show skupiny Strange Fruit by byla velmi, velmi legrační."

O filmování scén z koncertních vystoupení.....

Hans stál během natáčení takovýchto scén pevně nohama na zemi.
,, Během filmování našeho hudebního vystoupení jsme se domnívali, že publikum bylo placené k vřískání pod pódiem", směje se.
Ačkoli po prvním záběru tam byl spontánní aplaus. Hans přece jen hraje ve filmu doopravdy na kytaru.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.08.2009
Interview "HANS MATHESON - APPEARING IN STILL CRAZY" /Neon Magazine (UK); listopad 1998/;

Ve svých 22 letech jste už hrál dvakrát rockovou hvězdu - nejprve v MOJO a nyní ve STILL CRAZY...

,, Myslím si, že každý chce být rockenrollová hvězda a jestliže dostanete příležitost to dělat, proč ne? Já si to užívám, ale musím se zastavit nebo budu obsazován do této kategorie rolí."

Vaše vlastní písně byly popisovány jako melancholické. Odkud se to vzalo?

,,Jsem původně z Outer Hebrides - Stornaway na ostrově Lewis - a já se opravdu identifikuji s tímto místem. Je to prostě úžasné - krajina, moře a počasí jsou vždy drsné. Miluji to. Všichni na Outer Hebrides se topí ve své bolesti celou dobu. Hluboká melancholie, to je v genech tam nahoře."

Kdo jsou vaše hudební vlivy?

,, Leonard Cohen (směje se). Miluji Leonarda Cohena, on je básník. Já si jen myslím, že je úžasný."

Bylo to skličující dělat LES MISERABLES ?

,, Pamatuji si, jak jsem dostal roli v úterý, v pátek letěl do New Yorku a já byl jako v extázi. Ale když jsem přistál v New Yorku a já byl jako, počkej, to není to pravé, jsem správný kluk z Bromley, tohle si nezasloužím, nejsem toho hoden. Jsem rád, že to nemělo velký úspěch (v Americe). Nevím, co by to se mnou udělalo, kdyby všechna tato režisérská esa z Ameriky volala mému agentovi. V dané chvíli se nacházím na křižovatce. Já vím, že to přijde, jestliže to budu chtít, ale..."

Čeho se bojíte?

,,Moje nejhorší obava je, že se stanu nějakým sobeckým, arogantním malým bastardem a že ten byznys začne měnit kdo já jsem,co dělám a lidé mě začnou mít rádi pro můj vzhled a práci, kterou dělám, spíše než proto, kdo já jsem doopravdy. A nebýt chopný si kvůli tomu najít opravdové přátele. Já opravdu nechci být ten bohatý. Jsem docela šťastný, že dělám práci kterou miluji a mám dostatek peněz, se kterými si vystačím. Víte, já nechci být milionářem. Ale kdybych přece jenom dostal 2 milióny, já bych zkusil zřídit nějaký druh kreativního centra pro lidi, kteří by chtěli vyjádřit sami sebe. Zkusil bych dělat něco s penězi, nevkládal bych jen energii do kokainu a limuzín."

Jaký je váš příští film, BODYWORK, asi?

,,Je to o cestě mladého člověka. Ztratí svou nevinnost a pomalu zjišťuje, jaké je to být mužem. To je silná věc, když musíte pokračovat a vaše sny jsou rozbité a ztratíte vaši nevinnost. Byl jsem tím. Začnete pochybovat o všem ve vašem životě, o všech názorech, které jste měl. Kam od toho jít? Nemáte nic, v co bystě věřil, žádné další prostředky. Ale pak zase začnete rozumět textům Leonarda Cohena."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

12.08.2009
Překlad grafologického rozboru písma herce Hanse Mathesona z roku 2006:

Jeho písmo ukazuje, že je to člověk inteligentní, jasně myslící, ale je nesnadné se v něm vyznat. Může zachovat klid, když jiní dělají velký rozruch kolem něčeho a nakonec kvůli tomu skončí jako šťastnější a celistvější. Je to vyrovnaná osobnost a to i přesto, že je to dobré, může to vést někdy k pocitům osamělosti a prázdnoty.

Hans je smířený se svou minulostí a ve svém životě je připraven k věcem budoucím obecně, což ukazuje na celkový pozitivní přístup k životu.

Není fyzicky pohlavně aktivní, přinejmenším to není velká věc v jeho životě. Nicméně, objevuje se u něj tendence ke strachu a důvěřování. Ne zcela, ale trochu ano. Z minulosti si nese citová zranění a touží najít někoho, komu může znovu důvěřovat.

Je praktický a má zdravou sebeúctu, ale zároveň má tendenci k sarkasmu, když se cítí raněný, jsou tam jisté známky, že možná byl šikanován a stále v sobě má nějaké pozůstatky obranného mechanismu. Když se dostane na místo, kde se opět cítí stejně, jako by se cítil ohrožen, když byl šikanován, což znamená hodně strachu, může se stát sarkastickým (a dokonce náhodně zraňovat jiné), nebo se může stát dokonce hodně rozlobeným. Možná, že zvládá svůj hněv dobře, protože je to člověk, který stojí nohama pevně na zemi, je to vyrovnaná osobnost a také analytický myslitel.

Myslí dříve, než koná a jedná. Může udělat krok zpátky, když si uvědomí co dělá a ochladnout. Má také schopnost sám sebe kritizovat velmi krutě. Má zdravou sebeúctu, i když má sklon se obviňovat, když se něco pokazí.

Ačkoli je spokojený ve věci, kým on je, to nemusí nutně znamenat, že miluje kým je, má nejistotu. Tyto nejistoty jsou hlavně co se týče jeho fyzické stránky, vzhledu, zevnějšku. Vzhledem k tomu, že psychicky je velmi spokojený sám se sebou, nebojí se vyjádřit svůj názor a říci něco jiného, než kdokoli jiný. Začal vyžadovat respekt místo toho, aby se po tom ptal.

Má širokou škálu emocí a silnou potřebu pro zalíbení. Rád vyjadřuje jak se cítí, své pocity. Protože má velmi silné emoce, je také schopný vztahovat se k emocím ostatních lidí. Neměl by mít moc kolem sebe lidi v depresi, neb je náchylný k přebírání jejich "nemocí".

Je velmi citlivý,mohl být přecitlivělé dítě ;
přecitlivělé děti jsou často brzy zralé v mladém věku a proto jsou častým terčem k šikaně od jejich vrstevníků, kteří jim nerozumí.

Hans je celkově velmi přátelský, klidný, prostě normální lidská bytost. Miluje pozitivní vzájemné ovlivňování s ostatními lidmi. I když je celkově poměrně klidný, jeho potřeba zalíbení jej činí osobou, která potřebuje každou chvíli určité množství pozornosti.

Jeho "dramatické" písmo ukazuje, že hledá určitou pozornost, ale jen aby se cítil že žije a k pocitu souhlasu a není to kvůli tomu, že by měl rád sám sebe hodně nebo proto, že je exhibicionistický.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

18.08.2009
Článek "A túlfűtött skót " (VASÁRNAP; 30.3. 2007);

Herečka Demi Moore o spolupráci s Hansem během natáčení filmu HALF LIGHT (2006).....

Poté, co natočila Demi Moore film "Half Light" byla dotazována na jejího hezkého skotského partnera Hanse Mathesona. Ona odpověděla na otázku ne třemi větami, ale třemi slovy:
,,Já jsem ohromená."

Jeho herectví iksté role v tomto filmu mělo velký vliv na Demi - ne jen s jeho vzhledem, ale jeho věděním a znalostmi.



Režisér Juraj Jakubisko a producentka Deana Horváthová o spolupráci s Hansem během natáčení filmu BATHORY (2008)....

Režisér Jakubisko mohl něco žádat - to nebyl problém pro Hanse Mathesona, mohl hrát ihned.

,,Pracovat s ním bylo velmi snadné, protože je velmi talentovaný kluk. Tato role z něho zářila. Mám rád tento druh herců. Je o něco požádán, přemýšlí, hledá různá řešení, spolupracuje, má víru v to co dělá. Pátrá po jemných nuancích, něčem navíc, že i v momentech natáčení je schopen přidat něco nového k roli. Ale může být také hrubý, když je to potřeba. Na scéně inspiroval sám sebe vždy hudbou. Vždy poslouchal soundtrack předtím, než šel před kameru. Práce s ním je jako hrát na housle Stradivari. Vzájemné tóny z nich zní jasně. Ve filmu maluje a hraje hudbu, stejně jako v soukromém životě. Každý ho miloval v týmu. Má vděčnou povahu - je snadné ho obdivovat."


O natáčení milostných scén mezi Hansem a Annou Friel.........

Alžběta Bathory se po smrti manžela setká s Caravaggiem v kostele a milují se spolu ve zpovědnici.
Jakubisko k tomu říká:

,, My točili tuto scénu v gotickém kostele v Kutné Hoře. Hans hrál s naprostou zaníceností, ale tak moc, že jsem nakonec musel vzít zpět jeho vášně během procesu sestříhávání a spíše jsem musel ukázat tvář Anny Friel. Hrál tak dychtivě, že jsem si myslel, že nesmím ukázat publiku všechno - že musím přenechat některé momenty jejich vlastní představivosti."



Producentka filmu Deana Horváthová začala boj o Mathesona šest měsíců před počátkem natáčení. Jeho agentura měla jiné plány s mladým umělcem. Ale tvrdohlavá Horváthová se nedala. Bojovala do okamžiku než ho dostala. Nakonec také obsadila Annu Friel, která mu zavolala a řekla:
,, O nic se nestarej, v tomto filmu je tvoje místo!"

A Matheson poslechl její slova.

Dostaly mě jeho fotky - říká neochvějně producentka - tam je něco v jeho očích čeho se nejste schopní zbavit. Je milý člověk. Dokonce muž, ale může v něm být dítě. Cítila jsem, že bude ideální pro roli, protože během zkoušek jsem v něm viděla dva extrémy - podobně jako v Caravaggiovi, ale v průběhu natáčení jsem byla překvapena. On je opravdu renesanční člověk ve filmu. Právě jako by vyšel z plátna tohoto věku."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

19.08.2009
Z filmového diáře MOJO, který psal na přelomu let 1996 až 1997 režisér a scénárista Jez Butterworth;
zde je popsán průběh příprav a natáčení televizního filmu "Mojo" (1997), kde hrál hlavní roli zpěváka jménem Silver Johnny skotský herec Hans Matheson........

1.7.1996 - obsadil jsem Hanse Mathesona jako Silvera Johnnyho. Hans byl v hlavní roli v tv show "Christmas" , kterou jsem napsal já a Tom, Hans se kvůli této roli vzdal divadelní školy. Hrál na jevišti také Silvera Johnnyho. Zde není nikdo jiný pro tuto práci a já se nemohu dočkat, až ho uvidím hrát jako zhmotnělou filmovou postavu.

19.9.1996 - choreograf jde pracovat s Hansem, který, jak se ukazuje, je předurčený člověk. Díváme se na dřívější videa Jamese Browna. Po 10 minutách Hans může dělat zasraného Jamese Browna. Je to vzrušující, jak jsem si vždy představoval vizuálně Johnnyho pohyby založené na těchto.

21.10. 1996 - čteme bez přestávky. Dole v divadle v Bray. Ian Hart, Ewen Bremmer, Aidan Gillen, Hans Matheson, Andy Serkis, Harold Pinter, Ricky Tomlinson, Martin Gwynn Jones a já sedíme okolo velkého stolu s ovocem a čteme scénář. Zabere to možná hodinu a já si to opravdu užívám. Díky Bohu, je to z toho důvodu, že mám pravé obsazení. Poté spolu jedeme zpět mikrobusem pro materiál kostýmu. Poslouchám herce, kteří mluví vzadu, jsem šťastný a vzrušený jako jsem ještě nikdy v mém životě nebyl.

10.11.1996 - první den filmového natáčení začínáme s Hansem, jak Silver Johnny a Baby opouští Atlantic Yard. Hans přišel rovnou z nočního natáčení jeho předchozího filmu, beze spánku.

20.11. 1996 - zpět nahoře točíme Hanse a Ezru v jejich první společné scéně. Je to jednoduchá scéna, ale já jsem nervózní. Toto je první scéna, kterou jsem psal a mám silný dojem v mé hlavě, kterou nechci ztratit. Hans a Ricky jsou spolu úžasní, velmi uvolnění ale intenzívní. Ricky pochopí jeho charakter implicitně; nemusím mu nic říkat.

22.11.1996 - pokračujeme scénou s Hansem v jeho spodkách. Hans hraje zde cíleně Johnnyho mazano - naivně.

25.11. 1996 - na konci dne jdu na kari s Aidenem, Martinem, Andym, Hansem a Tomem ve Windsoru a skončíme nakonec v hospodě, kde hrajeme kulečník s hradními vojáky.

26.11. 1996 - více komparsu, 110 lidí, rozšířil jsem natáčecí dny Silvera Johnnyho na jevišti. Toto jsou novinky pro klubovou scénu, tak Hans by měl být lépe dobrý. On je dobrý, dává tomu všechno a dívky z davu na něho skutečně reagují. Po několika více klapkách vidím, že Hans je jako rozlámaný. Štáb mu proto podává energetický nápoj Lucozade a sladké tyčinky Mars Bars a on jich spořádá několik, ale já musím točit přísněji a přísněji i když jeho nohy nebudou fungovat. Kouří, vidíš? Na konci dne jsme natočili jeden z mých oblíbených záběrů ze začátku filmu, kde se otáčí schodiště, Johnny ještě na něm stojí předtím, než vpadne na pódium.

30.11.1996 - Johnny je venku s jablkem před nouzovým východem.

14.12. 1996 - Hans jde za zvuky cinkajících dýk.

2. - 7.9.1997 - benátský filmový festival (Venice Film Festival). Ian, Aiden, Ewen a Hans jsou zde. Film se promítá v tisíci - místném velkém stanu. Na konci je vynikající odezva, herci jsou obklopeni chlapci a dívkami, kteří žádají o podpisy a v Hansově případě o polibky. Já sám se podepíšu nějakému asi tak 40 - letému vousatému Španělovi, který se naštěstí nepotřebuje políbit?
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

20.08.2009
INTERVIEW o filmu "Světlo ve tmě" (HALF LIGHT; r. 2006);

Herec Hans Matheson si zde zahrál hlavní mužskou dvojroli - strážce majáku Anguse a Patricka, herečka Demi Moore zde ztvárnila hlavní ženskou roli, úspěšnou spisovatelku Rachel.

Hans o Rachel a Angusovi -

,, Angus ji najde, jak fotografuje maják, představí se jí, stane se jejím přítelem a její fantazií jistým způsobem. Protože se ona v tomto bodě jejího života izolovala, ztratila smysl života a spojení se životem. Já myslím, že ji Angus je schopný znovu otevřít. Nedovolí jí, aby se podvolila své melancholii. Najde způsob, aby se cítila kouzelně, že žije a je s někým ve spojení."

Hans o Demi Moore -

,,Strávili jsme týden zkoušením, který byl skvělý. Ale jen trávení času společně je opravdu důležité. Protože jsem cítil, když spolu hrajete, musíte prolomit bariéry, což někdy trvá v přátelství roky než je prolomíte. Vy se tam musíte dostat velmi rychle. Takže vy se máte učit se otevřít a být zranitelní, opravdu. Protože se to opravdu ukáže, já myslím, na obrazovce. Ve způsobu, jakým se na někoho díváte je patrné, zda jste dovolil sobě jít do určitých míst. Když děláte milostné scény a vy to znáte, věci jako milovat, musíte se do toho položit."

Hans o jezdectví -

,, Byla to krásná pláž a byl západ slunce. Tohle jsou věci, které dělají tuto práci hodnotnou. Chci říct, jak hodně... nemusíte dostat příležitost jet na koni s Demi Moore za zády. Bylo to příjemné."

Hans o režisérovi Craigovi Rosenbergovi -

,, Dobrá věc u Craiga je, že je otevřený změnám. A to je tak důležité také, protože drobná změna v dialogu může znamenat vše, možná změnit verš. Způsob Stevea McQueena byl, kde by překopával dialogy a musím říct, já toto můžu dělat s pohledem. Protože jestliže někdy říkáte něco, to by mohlo dát příliš mnoho pryč. Je to hezké nechat věci nevyřešené a nevyslovené."

Hans o počasí -

,, Musíte vítat počasí. Pro mě... ty víš, moje rodina je ze Skotska a tento druh počasí mě inspiruje. Přináší mi úsměv na mou tvář a světlo do mého srdce. Protože to je prostě něco tak úžasného, když je moře divoké a fouká vítr. Jen najít, víš.... tak pro tento film je to dobře, protože film je vsazen do Skotska. Mám pocit, že je součástí života na ostrově."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

21.08.2009
Výňatek z článku o filmu LES MISÉRABLES z roku 1998 ;

Hans Matheson si po roli kytaristy Luka Shanda ve filmu "Still Crazy " (1998) vyzkoušel historickou roli - mladého revolucionáře Mariuse ve filmu podle románu Victora Huga "Les Misérables" (1998) režiséra Billa Augusta. Matheson, který má krásné lícní kosti je jasně ještě trochu rozhozený tím vším a neklidně vědomý, že se dostal v jeho povolání na první křižovatku.

,, Chci se obrátit k dobrým lidem a dobrým scénářům, ne ke slávě a penězům", on naléhá. ,, Raději bych se umyl, než vzít 100 000 liber za roli, která pro mě nebyla správná....."

K filmu " Les Misérables" ještě dodává:

,, Já jsem předtím nikdy nečetl knihu než jsem zkoušel roli. Bille mi dal roli, ale studia řekla "NE", protože jsem byl nikdo. Ale Bille řekl "ANO". Další věc, letěl jsem do New Yorku kvůli zkouškám. Nikdy předtím jsem nebyl v zahraničí."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

21.08.2009
INTERVIEW o filmu "Les Miserables" z roku 1998;

Jen v jeho časných dvacetinách, Hans Matheson studoval herectví v UK. Zmocnil se ho hned agent a od té doby pracuje na divadle a v televizi.

Hans říká:

,, Začal jsem hrát, protože jsem chtěl zjistit více o sobě a mých pocitech. Vzpomínám si na mou první Stanislavského lekci herectví, když jsem našel tuto ohromnou energii a uvolnil tak moc - to byl pro mě opravdu silný den. Od té doby jsem si uvědomil, že jsem chtěl hrát a jsem připravený sebe popostrčit co nejdál."

O filmu "Les Miserables" a spolupráci s režisérem Billem Augustem......

,,Chtěl jsem opravdu pracovat na filmu Les Miserables, protože obdivuji práci Billa Augusta. Plně mu důvěřuji, nenávidí sentimentalitu a učil mě, že někdy je více dojemné hrát méně, více zajímavé ptát se na otázky o charakteru, než dostat odpovědi."

Tento smysl pro idealismus odpovídá čistě charakteru, který hraje, Marius je mladý revolucionář, který věří, že může změnit svět.

Hans k tomu říká:

,, Vidím Mariuse jako Johna Lennona revoluce v roce 1832. Chce mír, ale jediný způsob jak může dosáhnout klidné mysli je dostat právo pro lidi. Když jsem nejprve četl scénář ve kterém jsem věřil v Mariuse a reagoval na něj, protože je opravdu vášnivý charakter. Ale více, než cokoliv jiného, zajímal jsem se o myšlenku revoluce, kterou vidím jako něco, co potřebuje aby se stalo, aby se věci změnily. Ačkoli lidé umírají a jsou obětováni, to je stále jediná cesta vpřed, jestliže nepracujete uvnitř."

O vášnivé lásce mezi Mariusem a Cosettou.........

,, Marius nikdy nezažil lásku do okamžiku, než se setká s Cosettou a to je rozhodně láska na první pohled. To je osvěžující, protože Marius a Cosette jsou k sobě od začátku velmi čestní a přímí. Jejich láska je nezkušená, skutečná a opravdová."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

01.09.2009
Úryvek z článku "L'alba del rock" z roku 1997, k filmu MOJO (1997);

Hans Matheson ztvárnil hlavní roli mladého zpěváka jménem Silver Johnny - vycházející klubovou hvězdu 50. let, k tomu říká:

,,Byl jsem inspirován Elvisem Presleym, viděl jsem mnoho dokumentárních filmů a filmů z těchto let.Volně jsme improvizovali, bylo tam mnoho komunikace."

Hans ke svému hereckému kolegovi Haroldovi Pinterovi......

,,A pak tato možnost pracovat se svým idolem, Haroldem Pinterem (hraje gangstera jménem Sam Ross). I když přiznávám, že jsem byl vyděšený vedle něho."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

01.09.2009
Úryvek z článku " Arriva il NERONE di Matheson " (18.5. 2004; k tv minisérii Imperium: Nero );

Hans Matheson o své hlavní roli římského císaře Nera.......

,, Moje postava je jako jed v krvi, ale především se trápí pro velkou potřebu lásky a lásku", říká hlavní hrdina Matheson.
,,Žije mezi stínem a světlem, mezi nenávistí a láskou, ale je také velmi citlivá osoba, schopná velké vášně uvnitř sebe samého. Nero má velmi hluboké pouto s matkou, téměř nejednoznačné."

Ve svých 28 letech je Matheson začátečník ve znalostech dějin starého Říma. Myslel si, že proto není vhodný pro roli.
K tomu dodává:

,,Ale pak jsem si řekl: Vždyť bylo mnoho Macbethů, spousta Hamletů. A já jsem se snažil."

Neviděl Nera v podání Petera Ustinova v Quo Vadis, ale je připraven na roli tím, že čte knihu Richarda Hollanda. I když přiznává:
,, Konečně jsem od toho odešel, téměř zavalen tolika informacemi. Raději jdu svým vlastním směrem."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

06.09.2009
Nějaké zajímavosti kolem Hansovo spolupráce na otcově debutovém albu "Out on the Islands" vydaného v červenci 2003........

Tento 174 cm vysoký herec je synem skotského folkového zpěváka a skladatele Iaina Mathesona, který používá jako umělecké jméno Ado Matheson (nar. 31.8. 1950, Stornoway, ostrov Lewis, Vnější Hebridy, Skotsko, UK). Ve své vlasti byl již v mládí považován za legendárního písničkáře a kytaristu. Ado (mimochodem velký rockenrollový fanoušek a stoupenec kultu hippies), jenž mimo jiné hovoří kromě angličtiny i gaelskou keltštinou, v minulosti spolupracoval s mnoha umělci. V minulosti působil jako doprovodný kytarista na turné britského zpěváka jménem Iggy Pop. Ve druhé polovině 90. let se tento umělec čas od času vracel do Skotska, kde vystupoval na rock and rollových koncertech jako kytarista. Od roku 1992 hrál také s velmi nadaným houslistou Chrisem Brierleym. Hráli spolu na malých koncertech v malých klubech. Čím více vystupovali, skupina začala expandovat. Ado si proto založil svou vlastní kapelu THE IAIN MATHESON BAND (složení kapely: Ado Matheson, kytara a zpěv; Chris Brierley - housle; Ben Clark - bubny; Alf Thomas - klávesy ). Spolu hráli např. v UNION CHAPEL v Londýně, v roce 1997 si zahrál Ado s Marianne Faithful v THE SHEPHERDS BUSH EMPIRE a koncertoval i s Daveym Spillanem v Londýně. Roku 1996 hrál se svou kapelou THE IAIN MATHESON BAND na hudebním Midem festivalu ve Francii. Dne 2.4. 2005 vystupoval sólově na pozvání svého kamaráda Joyce Seymoura Chalka od 20.00 hod. na University College London v Londýně při příležitosti "Hlavního literárního večera". Dne 25.11.2005 měl vystoupení na den sv.Ondřeje v Londýně u HIGHLANDS and ISLANDS SOCIETY of LONDON, kde s ním vystupoval i jeho syn Hans, který ho doprovázel na kytaru a foukací harmoniku, či zpíval doprovodné vokály. Zatím naposledy si Ada Mathesona mohli posluchači naživo poslechnout dne 28.10.2008 ve skotském Stornoway v Centru umění An Lanntair na ostrově Lewis (Vnější Hebridy, Skotsko), odkud tento zpěvák a skladatel pochází. Zde vystupoval a zpíval pouze sólově a sám se doprovázel na kytaru, ale i tak jeho vystoupení sklidilo velký úspěch. Pokud Ado Matheson zrovna nekoncertuje se svým synem Hansem, vypomáhá na farmách nebo se živí jako malíř pokojů.

Hansovo otec Ado dlouhá léta usiloval o vydání svého vlastního CD, ale vydavatelské firmy ho odmítaly... Až v červenci roku 2003 se na něj usmálo štěstí. To vyšlo Adovi Mathesonovi debutové album s jeho vlastním materiálem "OUT ON THE ISLANDS", na kterém spolupracoval společně se svým synem Hansem, který mu na něm obstarával vokály, housle a perkuse. Ado připravoval materiál na CD po dobu 2 let a jeho písně jsou sbírka živých památek, snů a odrazů inspirovaných silnými obrazy a city jeho vlasti. Jeho hudba je velmi měkká, klidná až téměř smutná. Ado, který na albu obstarává hlavní vokály, klavír a kytaru si ke spolupráci přizval kromě jeho vlastního syna Hanse i další zkušené hudebníky. Například se zpěvem mu na něm také vypomáhala Mandy Meaden, na basu hrál Nick Kacal a na bubny Simon Lea. Album obsahuje 12 písní, které jsou hlavně o jeho vlastních vzpomínkách z mládí, či o jeho rodině a přátelích. Např. song "Tide and Time" je věnován jeho manželce Sheeně, tchánovi Billovi Macleinovi (+2001) a synům Hansovi a Williamovi a píseň "Christina" jeho sestře Christině. Celé album je nazpívané směsí angličtiny a gaelské keltštiny.

Seznam písní z alba "Out on the Islands" (2003):


1
Harvest Time
2
Little did I Know
3
Tide and Time
4
The Harbour
5
Christina
6
The Old Fisherman
7
Out on the Islands
8
Ancestral Chimes
9
Song of the Wind
10
Never grow so cold
11
Iona
12
Wings on the Water
13
Out on the Islands (verze pouze s akustickou kytarou)
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

06.09.2009
Hans Matheson a divadlo -

Divadelní hra MOJO (1995)........

Hans stál poprvé na divadelních prknech ve hře MOJO scénáristy Jeze Butterwortha (nar. 1969) pod režijní taktovkou Iana Ricksona. Bylo to v malém londýnském divadle Royal Court Theatre, jehož je Hans členem.

Adresa tohoto divadla:

Royal Court Theatre
Sloane Square,
London SW1


Toto divadlo funguje od 8.5.1956 a více informací o něm najdete na internetové adrese: http://www.royalcourttheatre.com/de fault.asp

Divadelní hra MOJO je prvotinou tvůrce Jeze Butterwortha, napsal ji původně roku 1994 ve Wiltshire, než ji ale dopsal do takové finální podoby, jak ji znají diváci, trvalo mu to rok. V létě roku 1995 (hrála se od 14.7 do 12.8 - Jerwood Theatre Downstairs) měla tato hra s gangsterskou zápletkou svoji divadelní premiéru na prknech malého londýnského divadla Royal Court Theatre. Hra se odehrává v roce 1958 v rokenrolovém klubu v londýnské čtvrti Soho. Tento příběh se dotýká pokusů skupiny mužů řídit kariéru mladého rokenrolového umělce Silvera Johnnyho. Je to jednoduchý příběh o závisti, touze a odplatě.
Hra Mojo posbírala od roku 1995 několik ocenění, mimo jiné cenu OLIVIER AWARD, cenu George Devina, dostala ocenění CENA ROKU NOVÝ AUTOR od spolku autorů a další ocenění STANDARDNÍ CENA PRO NEJVÍC SLIBNÉHO DRAMATIKA. Tato hra byla rovněž vyhlášena roku 1995 jako "nejoslnivější debutující hra všech dob divadla Royal Court Theatre" a byla od té doby přeložena do devíti světových jazyků. Tento nebývalý úspěch povzbudil J. Butterwortha k tomu, aby svou divadelní hru převedl i na filmové plátno. Od července do září 1996 probíhaly přípravy k natáčení a v říjnu téhož roku konečně padla první klapka a ta poslední v prosinci 1996. V září 1997 soutěžil tento snímek na benátském filmovém festivalu VENICE FILM FESTIVAL, sice žádnou cenu nezískal, ale byl diváky velmi dobře přijat. Zajímavost je ta, že v tomto filmovém přepisu hraje stejné herecké obsazení stejně tak jako v původní divadelní verzi.

Hans Matheson hrál ve hře MOJO od 14.7. - 12.8. 1995 hlavní roli sedmnáctiletého začínajícího klubového zpěváka jménem Silver Johnny. Zajímavost je ta, že Jez Butterworth napsal tuto roli pro Hanse Mathesona přímo na tělo.

Dne 14.3. 2006 byla uvedena hra MOJO v divadle Royal Court Theatre (Jerwood Theatre Upstairs) znovu při příležitosti 10. výročí této hry. Herec Hans Matheson se v této roli objevil znovu. Tato hra ale nebyla tehdy klasicky zahraná, ale byla pouze čtená, tzn., že herci své role četli a ani herecké obsazení nebylo původní.

Hra MOJO je natolik úspěšná, že se hraje v různých hereckých alternacích až dodnes.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

12.10.2009
Z filmového diáře MOJO, který psal na přelomu let 1996 až 1997 režisér a scénárista Jez Butterworth;
zde je popsán průběh příprav a natáčení televizního filmu "Mojo" (1997), kde hrál hlavní roli zpěváka jménem Silver Johnny skotský herec Hans Matheson........

Zmínka o Hansovi........
13.12. 1996 - Po dnech zničující, krvavé stopáže je tato scéna s gaučem potěšení. Po kratičkých zkouškách točíme a první záběr je nezastavitelný. Filmuju na zálohu a nějaký kryt jen v případě, ale toto je jedno. Hans je nekonečně důvtipný.

Režisér J. Butterworth se zmiňuje o Hansovi.......

Úryvek z článku o filmu MOJO z roku 1997, (The Sunday Telegraph; 28.6. 1998);

Režisér a scénárista Jez Butterworth k němu říká:

,, Nejvíce ohromující scéna ve filmu je jediný filmový záběr Harolda Pintera a Hanse Mathesona, která trvá 6 minut. To je nejvíce "teatrální" scéna ve filmu a nejvíce filmová. To nikdy nebylo ve hře."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

12.10.2009
Interview TUBE TALES z roku 1999; film Historky z metra (1999);

Hans Matheson o krátkém příběhu "Steal Away" z filmu Historky z metra....

,,Tento příběh je okolo křesťanství, kolem následování vašeho srdce a duše. Nikdo není bezbožný. Každý má víru, která je jejich náboženstvím. To je velmi silná věc. Tento film je všechen kolem víry."

O metru...

,, Já mám vždy divný pocit v metru. Přijde mi zvláštní, že všichni ti lidé sedí spolu a nekomunikují. Oni jsou všichni jen uzavření do sebe."

O nanebevzetí....

,, To je to co se stane, jestliže vy jste byli dobrý člověk. A to neznamená - vy můžete dělat špatné věci ve vašem životě, ale jestli vy jste připravení přijmout výzvu života. A to znamená, že vy musíte bojovat, musíte procházet bolestí a musíte uznat kdo jste a komu jste opravdu věrní. A být pravdivý k sobě samému je velmi tvrdá věc, protože to nás nedělá vždy "šťastnými" a "hezkými". Já necítím, že my jsme "hezcí". Nemyslím si, že se vždy chováme jako lidské bytosti. Uvnitř nás je mnoho temných a mrzutých pocitů. Já myslím, že většina lidí se inspiruje filmy, které oni vidí. Třeba jako gangsterskými filmy, oni jim uvěří a jsou inspirováni tím, co vidí."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

12.10.2009
Interview Hanse Mathesona z natáčení filmu "HALF LIGHT" z roku 2006....... (PRODUCTION NOTES);

Herec Hans Matheson o počasí během natáčení a své herecké kolegyni Demi Moore........

Hans, jenž hraje strážce majáku Anguse, který vyvíjí pouto mezi ním a spisovatelkou Rachel, objímal počasí celkově co nejsrdečněji.

,, Má rodina je ze Skotska a tento druh počasí mě inspiruje a prosvětluje mé srdce, protože tam je něco tak úžasného o moři, které je tak divoké a fouká vítr."

Matheson zkoušel pro "Half Light" v LA, ale byl šťastný, že vymění trvalé slunečné počasí pro divokost Walesu.

,,Byl jsem v LA tři dny a jen si myslel, že to bylo příliš slunné ve všech směrech pro mě. Já jsem se tam nemohl vidět nadlouho. Nemohl jsem se dočkat, až si vezmu zpátky kabát proti dešti, takže když jsem přistál zpátky doma, pršelo a já jsem se jen usmíval. Také miluji slunce, ale jen určité období. Já myslím, že počasí bylo nejprve obtížné pro Demi, ale ona je silná osoba a myslím si, že nakonec milovala být venku - divoké západní pobřeží Walesu je změna z LA."

Joel B. Michaels (producent filmu Half Light) vysvětluje, proč obsadil s režisérem do hlavní mužské role právě Hanse.........

Obsazení opaku hlavní mužské role k Demi Moore vyžadovalo jemnou rovnováhu.

,,Testovali jsme množství herců, pak jsem letěl s Hansem Mathesonem do LA, kde jsme ho testovali s Demi. Craig (režisér) a já jsme se jen dívali na sebe a poznali, že je to to pravé. Demi byla nadšená. Já myslím, že můžeme čekat, aby se stal Hans velkou filmovou hvězdou."

Multi - rozvrstvený charakter zápletky a také překroucený děj znamenalo pro herce dostat se do styku s jemností a vytvořit rovnováhu. Hans Matheson mluví o výzvě, která byla před něj předložena.

,, Když jsem poprvé četl skript , byl jsem docela šokován - začal jsem číst scény s Angusem a Rachel a myslel si, že je to myšleno být jako milostný příběh. Jak čtu dál, tam bylo mnoho zvratů a otáček, já jsem nevěděl, jestli to byl thriller nebo milostný příběh a já jsem byl překvapený a nemohl čekat, že najdu závěr. Přivést to k životu byl skutečně odlišný zážitek a já jsem našel jemnosti, že aby to fungovalo byla velká výzva pro mě. Musíte hrát skoro tři nebo čtyři odlišné povahy, tak musíte najít rovnováhu a ujistit se, že neberete příliš mnoho pryč, ale také dáte dost publiku porozumět jaký charakter jste."

Hans o jezdeckých scénách s Demi Moore.............

,,Já miluji jízdu na koni, dělal jsem to mnohokrát a nebojím se toho, ale já bych nenazýval sám sebe velkým jezdcem a scény Demi a mě, které jsme dělali na pláži byly určitě zážitek - bolestný zážitek! Museli jsme jezdit bez sedla a koňské obratle jsou dost velké - Demi a já jsme byli spolu na koni a ona seděla za mnou a já jsem se posadil na koňské obratle a to skákání nahoru a dolů bylo velmi bolestivé. Já chci mít jednoho dne děti a já si nemyslím, že tato zkušenost udělala mému ,,nářadí" moc dobře! Muselo to být legrační sledovat mě pádícího na koni, jak nadskakuji a dělám grimasy. Sedla jsou rozhodně nutnost pro mou příští roli, která bude vyžadovat jezdectví!"

Mimo bolesti a skutečnosti, že oni skoro spadli několikrát z koně, Matheson byl šťastný, že se rozhodli nenechat se zastupovat dubléry a našli v tom úžasný zážitek.

,,Bylo to zábavné, protože pláž byla úžasná, byl krásný západ slunce a to jsou ty momenty, které dělají tuto práci tak hodnotnou. Kolik lidí dostane příležitost k jízdě na koni bez sedla po pláži s Demi Moore?!"
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

12.10.2009
Článek "An Improbable Zhivago" , (Sunday Times; 3.11. 2002);

Rozhovor herce Hanse Mathesona s novinářkou Gillian Bowditch o filmu "Doctor Zhivago" (2002), jeho rodině, škole, soukromí, kariéře a milostném životě.......

Hans Matheson sedí v neosobním baru Londýnského televizního centra shrbený nad šálkem térové kávy a já hledím do jeho modrých očí v očekávání, že se zamiluje. Přes venku zuřící vichřici nedochází k žádnému jiskření. Slabost v mých kolenou není nic víc než památka na předchozí večerní tenisové lekce. Nic nenaznačuje, že jsem v přítomnosti jednoho z nejvíce romantických hrdinů literatury 20. století.

Matheson, kterému je 27 let a který pochází z města Stornoway z ostrova Lewis ztvárnil titulní roli v 8,5 milionové tv minisérii Doctor Zhivago. Mathesona, snad až příliš štíhlého, byste byli nervózní nechat venku v silném větru, natož v kruté ruské zimě. Jeho nepříliš hustý vous a načechraný knírek je sotva viditelný pod jeho černou manšestrovou čepicí s kšiltem. Dřevěná kytara mu visí na koženém řemínku kolem krku a celkově vypadá spíše jako uprchlík z chlapecké skupiny než seriózní příslušník Rudé armády. Matheson, který opustil školu prakticky bez žádné kvalifikace se zdá stejně překvapený jako já, že dostal tuto roli. A po návštěvě neteře Borise Pasternaka v Oxfordu, jejíž domov vyhlíží jako muzeum dotyčného autora, který získal též Nobelovu cenu, se jen utvrdil v počátečních pochybnostech.

,,Byl jsem na kolenou.", říká. ,,Pomyslel jsem si: Bože můj, nejsem vůbec intelektuálně na této úrovni. Ale moje práce je pochopit roli emocionálně a sehrát tyto skvělé scény. Byla to skvělá příležitost, ale nesmírně těžká."

Při pohledu na Mathesona může leckoho napadnout, zda s ohledem na jeho věk a zkušenosti, dokáže tak složitou postavu ztvárnit. Podle Financial Times, jestliže Doctor Zhivago bude propadák, televizní společnost GRANADA může přestat vyrábět dramata. Méně potrhlý duch by mohl být zastrašen zodpovědností. Mathesonovi pomáhá, že věří v karmu.

,,Já myslím, že Boris Pasternak byl s námi nějak přítomen, zatímco jsme natáčeli", říká.

Ztotožní se s "básníkem Živagem" a myslí si, že Lara a Jurij se museli setkat v předchozím životě.

,, Všichni jsme měli velikou lásku ve svém životě a možná ji také ztratili ", přemítá. ,, V té době to vidíte jako neštěstí, ale to je osud sám o sobě. Za každou krásnou věcí je nějaký druh bolesti."

Matheson jistě nesedí do typu stereotypního tvrdošíjného, presbyteriánského ostrovana.

Jeho početná rodina stále žije na ostrově Lewis. Jeho babička mluví gaelskou keltštinou a každou neděli chodí do kostela. Nicméně i v jeho rodině je destruktivní stránka. Hans v minulosti mluvil o alkoholismu, který je běžnou součástí na ostrově a který zničil jeho rodinu. Lituje, že je tak otevřený.

,,Neměl jsem právo se o tom vyjadřovat", říká. ,,Velice rád bych to dal do pořádku. Myslím, že problém s alkoholem je všeobecně ve skotské kultuře, ale nemám právo posuzovat svou rodinu a ostrov, ze kterého pochází."

Jeho názory způsobily polemiku na ostrově Lewis.

,,Byl jsem opravdu zničený, protože jsem byl tak mladý a naivní", říká o dopadu jeho názorů. ,,Cítil jsem, že jsem projevil neúctu k mé rodině. Oni jsou moje rodina a udělali toho pro mě tolik. Jejich srdce jsou tak velká, ale z tatínkovy strany umírají skoro všichni ve věku 50 let z důsledku nadměrného požívání whisky, slaniny a klobás. Právě tak to chodí tam nahoře na ostrovech."

Jeho rodiče odešli z ostrova Lewis, když byly Mathesonovi 2 roky a přidali se ke komunitě hippies v Kentu. Jeho otec Iain je lidový hudebník a trompe l'oeil malíř (tj. malířský styl, kdy obrazy jsou trojrozměrné), jeho matka Sheena je terapeutka.

,,Má mamka a tatínek nás brali do Glastonbury", říká. Chodil jsem na koncerty Boba Dylana. Když jsem byl dítě, byl jsem obklopen hnutím hippies. Byla to velmi liberální výchova v mnoha směrech. Když nadešel čas odejít, bylo to trochu obtížné čelit jiným věcem. Ale to není chyba mé mamky a tatínka. Dostali jsme tolik lásky. Pocházím z velmi soudržné rodiny."

Matheson byl introvertní, plaché dítě, které se ve škole příliš neprosadilo. Mluvil o svých destruktivních sklonech a zlobě a o jeho experimentování s drogami. Když mu bylo 17 let, přesvědčili ho rodiče, aby šel do dramatické školy.

,, Byl jsem v dospívání velmi plachý a drama bylo pro mě velmi hojivý, léčebný proces", říká.

Získal místo na dramatické škole hlavně, jak říká, na základě svého pohlaví.

,, Byl jsem jediný kluk v mé třídě."

Díky nedostatku mužských talentů v jeho třídě by se mohlo zdát, že má mnoho zkušeností s hraním romantických rolí. Ale ne.

,,Většinou jsme dělali feministické hry", říká. ,,Já jsem byl oběť ve všem."

Jeho učitelé ho tlačili na konkurz na hlavní roli v dramatu "Christmas" režiséra a scénáristy Jeze Butterwortha pro televizní stanici Channel 4. To vedlo k další spolupráci s Butterworthem v "Mojo" na divadle Royal Court Theatre. Matheson si poté zahrál i ve zfilmované verzi této hry po boku Harolda Pintera, pak následovala role v "Stella does Tricks" a "Still Crazy" s herci Timothym Spallem a Billym Connollym. V roce 1997 získal roli mladého revolucionáře Mariuse ve filmové adaptaci režiséra Billa Augusta "Les Miserables" a kvůli natáčení odletěl do New Yorku. Bylo to poprvé, kdy byl v zahraničí.

,,Byl to neuvěřitelný sled událostí. Nejdál jsem byl ve Stornoway a najednou jsem skončil v místnosti s Liamem Neesonem a Geoffreym Rushem."

Role Juryho Živaga v tv adaptaci "Doktor Živago", která se natáčela po 3 měsíce je zatím jeho největší rolí.

Záporák Komarovsky je ztvárněn Samem Neillem a Laru hraje zatím neznámá Keira Knightley (17), která je dcerou skotské dramatičky Sharman MacDonaldové.

,,Měl jsem strach začít", říká Matheson k nezkušenosti Keiry Knightley. ,,Když je vám 17 let, tak opravdu nemáte zkušenosti v lásce, obzvláště v hluboké lásce, která je mezi Jurijem a Larou. Ale Keira je mimořádná. Je přirozená herečka a vypadá fantasticky. Je poměrně komplikovaná a je v ní tajemnost. Opravdu jsem respektoval dospělost, se kterou přistupovala k této roli."

Mathesonovi nejsou cizí traumatizující milostné záležitosti. Čtyři roky žil s herečkou Samanthou Morton. Byl to bouřlivý vztah a jediný, ze kterého čerpal, zatímco natáčel film "Doktor Živago".

,,Tento vztah byl mnohovrstevný ", říká. ,, Netušil jsem mnoho souvislostí. Najednou jsme se ocitli v opravdu těžkých časech. Oba jsme tak moc bojovali o přežití naší lásky. Láska je zvláštní věc. Musel jsem se s ní rozejít. Byl to můj nejsilnější vztah, pro to velké množství lásky, kterou jsme jeden pro druhého cítili a pak to množství bolesti, kterou jsme si prošli. V určitém bodu se vaše iluze zhroutí. Teď mohu číst Pasternaka a rozumět tomu."

Po jeho vztahu s Mortonovou strávil 2 roky samostatně.

,,Setkal jsem se se Sam nedávno znovu a bylo to skutečně dobré ", on říká. ,,Já jsem nepotřeboval ji, ona nepotřebovala mě. Nikdy jsem si nemyslel, že bych byl schopný tam sedět, pít kávu, vidět ji s jejím dítětem a asi to tak bude v pořádku. Byl jsem na sebe hrdý. My oba byli."

Na pravidelných folkových turné, kde hraje na kytaru a housle, Matheson psal album. Je na pochybách, zda ho dát poslechnout širšímu obecenstvu.

,,Je to velmi osobní."

Chtěl by se vrátit na ostrov Lewis, kde by chtěl žít. Pokud jde o budoucnost, tam nejsou žádné specifické projekty. Po uplynulých 5 měsících se sešel s herečkou, která nyní natáčí v Austrálii.

,,Já bych byl rád ženatý a mít děti, ale možná ne tak přesto docela", říká. Miloval bych mít velkou rodinu. V této době je význam rodiny dost podceňován - každý člověk chce dosáhnout kariéry - ale i to je zřejmě důležité."

To není něco, jak by se vyjádřil Omar Sharif. Matheson je post - feministický romantický hrdina, typ, který sám dělá domácí práce, jelikož nemá stálou přítelkyni.

Týden poté, co jsem se sešla s Hansem Mathesonem, přijdou výsledky hotových fotografií. Vypadá fantasticky: tmavovlasý, hloubavý a ničivě hezký. Ačkoli v něm pořád více než romantický hrdina převládá stále spíše mladík se zálibou v hraní na akustickou kytaru.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

12.10.2009
Článek "Hans Matheson Wants to be Invisible" /The Herald; Glasgow (UK), 2.11.2002/;

Velké interview mezi novinářem Teddym Jamiesonem a hercem Hansem Mathesonem o jeho hlavní roli ve filmu "DOKTOR ŽIVAGO" (2002), dále o jeho slávě a popularitě, rodině, dětství, problematickém dospívání, soukromém a milostném životě a o jeho plánech do budoucna.......

Novinář Teddy Jamieson se setkal kvůli interview s Hansem přímo na place během natáčení filmu "Doktor ŽIvago" v hlavním městě Praze, v poněkud zchátralém bloku v centru města, hned za rohem od Staroměstského náměstí. Když se tento novinář po počáteční prohlídce města a míst, kde filmaři natáčeli objeví, Matheson už na něj čeká. Ten den se nenatáčí žádné jeho scény, ale je pro všechny případy v pohotovosti a tak má na sobě kostým - ruský rolnický z počátku 20.století. Jakmile se spolu usadí a chtějí začít v rozhovoru, rozhodne se neznámý malý francouzský chlapec od protějšího stolu hrát si pod jejich nohama. Matheson nepřerušuje hovor s novinářem, aniž by zároveň přestal mluvit i na malého chlapce.

Hans je poněkud zmatený nenadálým dívčím zájmem o jeho osobu.
,,Jestliže by mě viděli naživo, mysleli by si dvojnásob, že jsem větší. Já jsem jen malá věc", říká.

Je pravda, že není žádný obr, ale ty vysedlé lícní kosti, hluboké zelenomodré oči, skoro černé vlasy, které spadají na jeho tvář. Jeho herecká kolegyně Keira Knightley prohlásila o Mathesonovi, že má "opravdově poetickou duši". Toto je muž, který mi říká, že má rád "bouři a divokou noc", který nikdy necestuje bez jeho kytary, který miluje psát a hrát jeho vlastní písně. Stále hledá "blízkého přítele" , který by s ním sdílel jeho život.

Mluví vášnivě o románu B.Pasternaka (používanou kopii románu nosí všude sebou).
,,To je jako malá bible", říká a o jeho roli Juryho: ,, Je tak otevřený. Je to muž, který má srdce a nestane se cynickým."

To je také poslední věc, kterou byste mohli říci o Mathesonovi. S tímto 27 - letým hercem sedíme v pražské kavárně mimo náměstí, kde natáčí filmový štáb. Spíše, on jediný musí přijmout podmínky a fakt, že tato role v multi - milionovém dramatu ho časem dostane do širšího veřejného podvědomí.

,,Teď, když jsem začal dělat rozhovory mě nutí myslet, můj Bože, bude to v národní televizi a sakra, já nevím kolik lidí to uvidí."
Na tuto věc nechce myslet.

Co ho obzvláště trápí je myšlenka, že se má stát mediální tváří, někým kdo je známý mezi lidmi které nezná. To není nápad, na který apeluje.

,,Život se pak stane trochu předvídatelný, je to tak? Společensky lidé kladou stejné otázky. Raději bych se setkával s lidmi. Oni neví, kdo jsem, já nevím kdo jsou oni, tak raději nechám vzájemné případné sympatie vyplynout, spíš než když někam vejdete do místnosti kde každý ví kdo jste a někteří lidé proti vám pojmou bezprostřední nechuť a někteří si myslí, že něco víte. Dělám si o to trochu vlastně starosti."

Je tak ustaraný, že si napůl žertem přeje - ale já ho podezřívám jen z poloviny - že "DOKTOR ŽIVAGO" není takový úspěch, jak každý očekává, že bude.

,,Já doufám, že je to dobré, ale já doufám, že mnoho lidí se rozhodne se na to večer nedívat."

Chce, aby herectví bylo spíše posláním než kariérou. Říká, že příliš časté natáčení je méně o práci a více o profilu.
,,A já jsem se pokusil tomu vyhnout až doteď. "

Ale on je herec: jistě, profil je nutnost, jestliže chce dostávat více práce? Je to tak?

,,Já nevím ", říká Hans. ,,Já opravdu nechci hrát pro peníze pokud možno doufejme, že jestliže děláte dobrou práci, je to to za co vás lidé oceňují. Jste vybraní pro vaši schopnost ztvárnit postavu, ne proto, že každý ví kdo jste."
Ale - on nakonec připustí: ,,já předpokládám, že máte pravdu."
Nevypadá z tohoto faktu moc šťastný.

Za Mathesonovou nechutí stát se nastupující celebritou je i další důvod. Začátkem letošního roku, když byl obsazen do filmu "DOKTOR ŽIVAGO" , poskytl rozhovor ve kterém mluvil o svém dětství na Vnějších Hebridách a problémovém dospívání. V něm vykreslil obraz obyvatel ostrova Lewis jako alkoholiků. On se zamračí, když toto téma nadnesu.

,,Když jsem poskytl toto interview, tak to způsobilo na Vnějších Hebridách mnoho problémů. Myslím jistým způsobem, že jsem opravdu nevěděl, co jsem říkal. Začal jsem být opatrný v tom, co říkám. Když si lidé čtou tyto věci v novinách, udělají si dost velké úsudky o ostrově a tam jsou překrásní lidé a já jsem se po tom cítil velice provinile. Cítil jsem se jako bych je svým způsobem zradil, protože neudělali nic, ale hodně mi dali."

Přesto úplně nevyvrací to, co řekl. Myslí si, že alkohol je malinko problém.

,,Myslím si, že je to opravdu keltská záležitost. Oni si libují v melancholii."

Ale s tím lidé nyní nemají problémy, že se o tom snaží mluvit.
,,Jejich srdce jsou tak velká", říká Hans.

Opravdu, Mathesonovo dětství vypadá poněkud idylicky. Narodil se na ostrově Lewis a svůj první rok života strávil v obytném přívěsu, než se jeho rodina přestěhovala do Canterbury. Ale každé léto strávil se svým bratrem na ostrově Lewis po boku svých tetiček, strýců a bratranců.

,,Předpokládám, že byste to označili jako romantické dětství, skutečně. Rybařit a chodit po kopcích a plážích. Můj děda zemřel minulý rok, byla to velká ztráta a věci se změnily od té doby."

Byl to jeho děděček, který brával Mathesona a jeho mladšího bratra na rybaření a učil je plavat a hrát golf. Roky jeho dětství v něm zůstaly natrvalo uložené. Ačkoli vyrostl v Anglii, žije v Bromley v Kentu a mluví neomylným jižním akcentem, považuje se za Skota. Nečinně sní o tom, že si jednou koupí pozemek na ostrově Mull nebo Lewis. Řekne mi, že jeho babička mu nepřestává posílat nouzovou zásobu Irn-Bru, ponožek a Tunnockovy karamelové plátky. Má svoji rodinu pořád rád a hovoří o nich s láskou.

Jeho otec je skladatel, ale vydělává peníze tím, že pracuje na farmách. V těchto dnech pracuje jako malíř dekorací. Dělá benátský malířský styl trompe l'oeil (tj. trojrozměrná malba), vysvětluje Matheson. ,,Pracoval jsem s ním, když jsem opustil školu."

To vypadá, že tento herec nebyl ve škole jako žák za hvězdu.
,,Hledal jsem sám sebe", říká. Popisoval sám sebe jako teenagera se sebezničujícími sklony, který neměl nic proti experimentům s drogami. Ale tento popis dnes už neplatí.

,,Nebyl jsem o nic víc sebezničující, než kdokoli jiný ", říká teď Hans. ,,Myslím si, že je to zcela přirozený proces, kterým projdete ", tvrdí.

V minulosti možná říkal věci pro efekt, zdůrazňoval rebelii v dospívání pro to, aby udělal dobrou reklamu pro tisk.

,,Myslím si, že v posledních několika letech jsem prošel velkým vývojem a uvědomil si, že není třeba někomu nic dokazovat, žádná potřeba být někdo, ale být kým jsi. To je značně složitá věc v životě zjistit kdo jste a když děláte rozhovory, cítíte přirozeně tuto potřebu sdělit něco zajímavého."

Jeho útěk ke drogové kultuře se rovnal malinko něčemu víc než jen experimentování adolescenta v dospívání, říká.
,,To je to, co děláte, znáte. A teď nenávidím kokain. Já nevím, proč to lidé dělají. Je to nejvíce deprimující věc na světě brát kokain. Ničí to duši, já myslím že dnes si lidé najdou čas i místo brát drogy. Album "Astral Weeks" od Van Morrisona bylo napsáno, když on byl..... Já nevím na čem. Na heroinu? Speedu? Ale je to mistrovské dílo. Ale je plno jiných věcí v životě, než brát drogy. Když je život o drogách, je to problém. Teď já stěží piju. Kouřím cigarety a občas příležitostně kouřím trávu na párty, která mě baví. To je skvělé. Hrát trošku muziky, kouřit trochu trávy. Proč ne?"

Ptám se ho, zda to bylo vždy něco, co ovládalo jeho život.

,,Ach ne, ne, ne. Svým způsobem jsem rád, že jsem experimentoval brzy, kvůli tomu, že bych nenáviděl ten pocit nemít v tom zkušenost a pak dělat to teď a možná s větším přesvědčením. Teď když si docela užívám, že jsem čistý. Necítím potřebu něco takového dělat. Jistě ne jet v drogách."

Rozhodně herectví bylo východisko, které nabídlo Mathesonovi cestu z jeho zmatku v dospívání a místo, kde mohl usměrňovat svoji energii. Dramatická škola, říká, byl proces osobního rozvoje.

,,Poprvé ve svém životě jsem se dostal ze své ulity."

Byla to jeho matka psychoanalytička, která prvně navrhla, že by měl pokračovat v kurzu. On souhlasil a vybral si drama, ačkoli si je nejistý tím, jak se dostal do divadelní školy.

,,Myslím si, že to byl osud. Vážně. A můj tatínek tomu věří také. Když jsem dělal přijímací zkoušky na dramatickou školu, oni mě tam požádali, abych zahrál něco od Shakespeara. Nemohl jsem to předvést. Požádali mě, abych zahrál něco novodobého ze současnosti a já jsem to nemohl udělat. Ptali se mě, jestli jsem si připravil nějakou píseň a já jsem řekl, že ne, tak jsem zazpíval "Happy Birthday". A já jsem provedl přiměřenou improvizaci, nějak přiměřenou, vůbec nic zvláštního. Nevím, jak jsem k tomu přišel, ale já to udělal. Myslím si, že to bylo proto, protože měli nedostatek kluků."

Po divadelní škole se začal rychle objevovat na televizních obrazovkách. Zapletl se také s další snaživou herečkou, jistou Samanthou Morton. Jejich vztah trval 4 roky. V těchto dnech je šťastný ve své vlastní společnosti, říká, že by ale byl raději s někým.

Je pozdní odpoledne a Matheson mluví o sexu. O sexu na obrazovce. Vypadá to, že je v tomto něco jako veterán.

,,Sexuální scény nejsou velká legrace. Je důležité, abyste ukázali, že se navzájem milujete, tak musíte být přirozeně vášniví, ale okolo vás sleduje 20 nebo 30 lidí a vy máte stále obavy, zda tam dole jste či nejste "tvrdí", protože to by bylo opravdu trapné. Dokonce to není ani o hledání atraktivity. Je to o vás, myslíte na sex, myslíte na to, že se s tou osobou milujete, tak se stanete tam dole trošku vzrušený. Myslím, že se musíte zchladit, ale zároveň musíte udělat nějakou akci."

Dříve než se stanete příliš vzrušenými, nicméně, Hans říká, že ve filmu "DOKTOR ŽIVAGO" není moc sexu.
,,Možná o něco více než v původní verzi Davida Leana, ale není tam nic, co nebylo viděno dříve."

Sexuální scény nebo ne, "DOKTOR ŽIVAGO" je pravděpodobně ohromný. Když se ho ptám, co z toho chce? Mluví o možnosti hrát velkou roli a i o možnosti upozornit jiné filmové tvůrce na svoje schopnosti - třeba Mikea Leigha nebo možná Emira Kusturicu. Typické herecké odpovědi. To je druh odpovědi, kterou od něj očekáváte, že řekne. Co říká dál, nicméně, typická herecká odpověď není.

,,Opravdu nevím, co chci. Ještě jsem trošku ztracený, opravdu. Myslím, že mám problém s filmy, je to proto, že je tolik humbuku kolem nich a stávají se tím větší, než by ve skutečnosti měly být. Jsou věci, které lidé dělají každý den ve svých malých dílnách, které budou přetrvávat navěky. Musíte si uvědomit, že to není všechno, natáčení filmů."

Přehrada se nyní prolomila. Říká, že si není ještě zcela jistý, ohledně hraní, kde leží jeho budoucnost. To co dělá v životě musí mít nějaký smysl a nemůže to být jen způsob, jak zaplatit nájem.

,,Já chci, aby to byla víc než práce, ale to není možná v hraní, kde bych to mohl najít. V současné době je. Ale má hudba je opravdu důležitější pro mou duši. Vzhledem k tomu že jsem to já, je to tak, já. Skládal jsem hudbu a napsal písně a to jde odsud ", říká a ukazuje si na své srdce.

Natáčení filmu "DOKTOR ŽIVAGO" končí pár týdnů poté, co jsme spolu mluvili. Podle toho, co Hans říkal, vyznělo to jako že si je nejistý ohledně toho, zda je to start něčeho nebo absolutní konec něčeho. Když jsme spolu mluvili, neměl žádné jiné plány do budoucna. Letní měsíce před ním jsou nedotčená oblast. Rád by navštívil několik hudebních festivalů, postavil si svůj stan a hrál svou hudbu.

,,Rád bych si na chvíli odpočinul od kamer. Jen abych žil trochu ve skutečném světě. To je důležité jít, žít a zažít jiné věci v životě. Mám trochu peněz v bance. Mám mou kytaru a moje housle. Léto přichází."

Náš čas rozhovoru vypršel a já odcházím od Hanse Mathesona, který je ještě stále v pohotovosti ve svém rolnickém kostýmu pro případ, že by snad musel dnes natáčet.
Abych zabil čas, procházím se venku po pěkném českém hlavním městě. Je to má první návštěva v Praze, netrvá dlouho a já ztrácím přehled o tom, kde se vlastně nacházím. Hodinu nebo dvě si opravdu nejsem jistý tím, kam jdu. Já podezřívám Hanse Mathesona, že zná ten pocit.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

09.03.2010
Interview herce Hanse Mathesona, kde hovoří o své roli Aleca v miniseriálu tv stanice BBC (Tess of the D'Urbervilles; r. 2008);

,,To co mě na této postavě zajímá je jeho psychologie, jeho extrém. Když si vezmete Aleca a Tess, tak je to oběť a narušený člověk. Což mi přijde stejné. Studoval jsem jejich psychologii. Potřebují jeden druhého k tomu, aby naplnili svá životní dramata.
On jí znásilnil a ona je tím otřesena, poznamenána a chce se mu pomstít.
Je to zvláštní zahrát, když kolem vás krouží kamera a vy si snažíte představit co by jste v ten moment udělali vy.
A to jste pak tím kým doopravdy jste.
On jí moří, potřebuje ji k tomu aby uspokojil tu bezcitnou část v sobě. Všechno k čemu se přinutí jako například
náboženství, ženy...cokoliv, ho nikdy na dlouho neuspokojí protože není usmířený sám se sebou.
Myslím, že ve své podstatě jsou si Alec a Angel velice podobní. Oba se dostali na dno ze kterého se snaží vyškrábat."

O natáčení s režisérem Davidem Blairem....

,,David Blair ví co se ve vás skrývá. Herci se někdy ubíjí tím, že neví jak se pohybovat, jak se vyjádřit, ukázat že
opravdu něco dělají. A on je velmi přizpůsobivý, dokáže vás přivést zpět k soustředění, k vaší motivaci nebo zpět
do situace ve které sa vaše postava nachází."

Hans o své herecké kolegyni Gemmě Arterton (v seriálu Tess) a o natáčení v Dorsetu.....

,,Je to senzace, zábava. Bože, představte si, že byste se trápili - když se rozhlédnete po
Dorsetu, naskočíte na koně a hrajete scénu s Gemmou... Na tom není přeci nic hrozného, nemyslíte?"
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

10.03.2010
Herec Hans Matheson o své hlavní a doposud nejvýraznější roli doktora Juryho Živaga, kterého ztvárnil v dvoudílném televizním filmu Doktor Živago z roku 2002... (tento rozhovor pochází z dokumentu "The Story of the Costume Drama"; r.2008);

,,Má oblíbená scéna s Keirou (ve filmu Lara) je, když se vrátím z války a znovu se setkáme. Katja říká, aby mi ostříhala vlasy a já si pomyslel proč ne. O to víc smutnější bude vztah mezi postavami která se milují."

Hans o scéně (Lara omývala Juryho ve vaně), kde jeho herecká kolegyně Keira Knightley nečekaně zaimprovizovala a vlezla si k němu do vany...


,,Myslím, že si říkala: "Bože, Hansi, právě teď vypadáš tak úžasně. V té vaně musí k něčemu dojít, je jedno k čemu."

,,A pak se to stalo, skrze pocity. Na herectví je pěkná právě ta výzva, abyste něco udělali i když to bude neohrabané. A Jury Živago si to užil. Proč ne, je to Keira Knightley!"
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

12.03.2010
Mini-interview herce Hanse Mathesona, kde se vyjadřuje k jeho záporné roli (Robert Devereux - Earl of Essex) z tv minisérie PANENSKÁ KRÁLOVNA (The Virgin Queen; r. 2005);

,,Líbilo se mi hrát tuto postavu, je fantastická. Opravdu jsem si to užil.
Co bylo na ztvárnění Essexe skvělé, bylo když jsem seděl ve svém pokoji, skládal báseň
a naslouchal všemu kolem. To se doopravdy dotklo mého ega. Navíc mohu nosit tento skvostný kostým.
To pak člověka omlouvá když se zamiluje sám do sebe."
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.07.2011
Skotský herec Hans Matheson není jen filmový a televizní herec, ale také občas hraje na divadle. V roce 2004 přijal nabídku zahrát si v divadelní hře CUBA REAL: TRIO v divadle JERWOOD THEATRE UPSTAIRS (Royal Court Theatre v Londýně). Tato divadelní hra se hrála pouze jednou ve večerních hodinách 2.4.2004 pro 80 diváků a zajímavé je, že nebyla hraná, nýbrž čtená herci. Pod režijním vedením Richarda Wilsona se v ní představili ve svých rolích pouze čtyři herci - Ian McKellen jako Adoracion, Daniel Evans jako Isaac, Michael Maloney jako Ismael a Hans Matheson jako Angel. Hra byla součástí projektu "Sezona mezinárodních dramatiků 2004 - projekt Genesis". Hru napsal kubánský uznávaný dramatický autor Norge Espinosa Mendoza, narozený v Santa Clara. Je to hojně vydávaný básník, kritik a dramatik. Pracoval jako místní dramaturg v Teatro Publico v Havaně. Tam se proslavil divadelní hrou ICARUS a vyhrál cenu kritiků v roce 2003. Norge se zapojil v roce 2002 do projektu Royal Court Cuban Playwrights a dostal stipendium od Britské rady zůčastnit se mezinárodní štace v létě 2003 u divadla Royal Court. Jeho divadelní hru CUBA REAL: TRIO do angličtiny přeložila Gwynne Edwards. Tato hra je vlastně o starém kubánském umělci jménem Adoracion, jež se vrací z Miami zpět do Havany na 14 dní navštívit svého homosexuálního synovce Ismaela, který chodí se svým přítelem Isaacem. Tu poslední noc návštěvy, Ismael a Isaac zařídí, aby k nim přijel mužský prostitut Angel /hraje ho Hans Matheson/. Isaac toto zařídil schválně, aby měl jistotu, že se Adoracion už nikdy nevrátí k další návštěvě, Isaac a Adoracion se nemají totiž rádi a navíc Adoracion chce, aby jeho synovec Ismael odjel s ním. Hlavní postava ve hře je Adoracion, ve hře má největší prostor. Nechápe, že se svět změnil a nechápe ani svět homosexuálů, kde se vynáší jen krása a mládí. Jeho synovec Ismael vypadá nejdříve jako kladná postava a Isaac jako problémová, ale věci se ukazují jinak. Ismael je ve skutečnosti neschopný, líný malíř, jenž utrácí peníze svého strýce za mužské prostituty a maluje jim po tělech svoje obrazy. Ismael navíc citově i fyzicky ovládá Isaaca. Mužský prostitut Angel /hraje ho Hans Matheson/ je postava, která má ve hře nejméně prostoru - funguje jako takový katalyzátor všech změn a odhalení, které vyjdou ve hře najevo. Angel pracuje jako mužský prostitut čistě pro peníze a několikrát přivede svou přítelkyni, aby dokázal že není gay.
Tato hra je mnohovrstevná, Adoracion se vrací ve svých vzpomínkách do minulosti a je konfrontován současnou Havanou i svým synovcem a jeho homosexuálním přítelem.

Více informací o této divadelní hře a její recenzi najdete zde:

http://marysiak.livejournal.com/357441.html
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

07.09.2011
Hans jako foto-model

Hans Matheson byl vybrán spolu s britskou herečkou Clarou Paget jako hlavní tvář největší reklamní podzimní kampaně britské módy pro rok 2011, kterou odstartoval John Lewis dne 5.9.2011. Kampaň probíhala jak pod širým nebem v Londýně /venkovní billboardy a autobusové zastávky/, tak vnitrostátně po celém UK - tiskoviny různých módních měsíčníků, týdeníků, víkendových příloh, webových stránek, včetně prestižních časopisů Vogue a Telegraph Fashion. Na webovývh stránkách časopisu Vogue probíhala tato módní reklamní kampaň dokonce on-line.
Módní kampaň byla nafocena ve Velké Británii fotografem Lauriem Bartleym. Hlavními promo tvářemi celé kampaně byli britští herci Hans Matheson /*1975/ a Clara Paget /*1988/. Tato kampaň byla zahájena s cílem zaměřit se na další podporu britského průmyslu, britského talentu a britského stylu. Byli nafoceny dva různé druhy fotografií, jež zachycují různé styly a situace /např. z podzimního dne do noci ve městě/.
V červenci 2011 oznámil John Lewis, že plánuje prostřednictvím této největší módní reklamní kampaně, která proběhla na podzim 11' , zvětšit svá oddělení obchodních domů v UK a upozornit na sebe flexibilním formátem. Bude využívat svou sílu jako multi-prodejce tím, že bude nabízet kompletní sortiment, řekla jeho společnost.

Hanse jako modela si můžete prohlédnout na těchto stránkách:

http://www.johnlewis.com/Men/Area.aspx?siteID=je6NUbpObpQ-7RuD_rfkKHAI_._WMzbHMQ&source=60567
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

23.10.2011
Herec Hans Matheson se zúčastnil na podzim 2011 v Londýně konkurzu a kamerových zkoušek jako jeden z hlavních kandidátů na hlavní role do filmu režiséra Davida Dobkina ‘Arthur & Lancelot’, který by do kin měl přijít v březnu 2012. Režisér si záměrně vybíral z méně známých tváří. Konkurzem také prošli krom Hanse další herci jako Kit Harington a Joel Kinnaman, či Dominic Cooper, Sam Clafin, Jim Sturgess, Benjamin Walker and Liam Hemsworth.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.12.2011
K mini-sérii Tess z rodu D'Urbervillů (Tess of the D'Urbervilles, r. 2008):

Herec Eddie Redmayne (v seriálu Angel Clare) řekl o svém kolegovi z této mini-série Hansovi Mathesonovi (Alec D'Urberville), že má ke své herecké profesi rozporuplný vztah - má ji rád i nenávidí zároveň. Toto vyjádření poskytnul koncem roku 2011 po jednom divadelním představení.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

03.04.2013
Interview z filmového natáčení herce Hanse Mathesona k filmu Mrtvá hlídka (Deathwatch, r. 2002)………

Krátký úryvek k natáčení a k jeho filmové postavě Jacka Hawkstonea:

,, Ano .... legrační věc která tam byla, ó bože, byly krysy. Vykopali zákopy, my jsme se po nich svažovali a my jsme se dívali a ony měly tu správnou příležitost sednou si k vaší ruce a mýt sebe. To byl milý druh společnosti jako celku. Nemyslím si, že vojáci z 1.světové války měli stejný dojem. Jsem si jistý, že z nich byli vystrašení a že jim byly velmi protivné ale nakonec... To nebyl problém. Ony nás vůbec neštvaly. Ony měly své vlastní karavany." (Hans se směje)
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

21.04.2013
Herec Hans Matheson si roku 2000 zahrál ve filmu STATE OF THE PARTY. Natáčení začalo v květnu r. 2000 a probíhalo jen pár týdnů. Tento projekt byl však pozastaven a nebyl nikdy zrealizován. Ve filmu hrála také krajanka Hanse Mathesona a to skotská herečka Kirsty Mitchell (* 28.6.1974, Glasgow, Skotsko, Velká Británie).
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

08.09.2013
Roku 2011 vyhrál casting na roli do filmu s pracovním názvem ARTHUR & LANCELOT amerického režiséra Davida Dobkina. Bohužel projekt byl nakonec pozastaven ještě před počátkem natáčení a nezrealizován.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

06.09.2013
Jeho otec Iain Matheson, uměleckým jménem Ado je hudebníkem na polo-profesionální úrovni. 24.7. 2011 měl např. vystoupení ve velmi intimním prostředí v Green Note pro 65 míst v Londýně ve čtvrti Camden, kde vystoupil společně s Penny Larkins a Carlem Pannuzzo. Začal písní "Old Fishermann" a další svou píseň "Christina" věnoval zemřelé Amy Winehouse. Zazpíval své dvě úplně nové písně stejně jako v Anglii populární "Seminole Wind" a "Oh Marianne". Byl to čistě akustický koncert. Jen Ado a jeho kytara s pár hudebníky za sebou. Vprostřed svého vystoupení hrál krásné keltské balady.Mimo jiné měl stejného roku živá rádiová hudební vystoupení v Cornwallu v St. Austell's Bay. Tato vystoupení byla možno poslouchat on-line přes internet.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.09.2013
Hans Matheson se zúčastnil jako VIP host 23.8.2009 hudebního festivalu "V Festival" v Hylands Park v Chelmsfordu ve Velké Británii se svými hereckými kolegy Samem Worthingtonem či Gemmou Arterton, se kterými v témže roce natáčel film SOUBOJ TITÁNŮ (Clash of the Titans, r. 2010).
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

11.09.2013
Roku 2008 odmítnul zúčastnit se dalšího natáčení 3.série seriálu TUDOROVCI (The Tudors, r. 2007 - 2010). Hans hrál ve druhé sérii tohoto úspěšného seriálu skutečnou historickou postavu arcibiskupa Thomase Cranmera z Canterbury.
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

10.09.2013
Koncem roku 2008 se zúčastnil oslavy konce natáčení filmu SHERLOCK HOLMES (Sherlock Holmes, r.2009) v hospodě The Punch Bowl v centrálním Londýně v Mayfair. Tuto vyhlášenou hospodu vlastní režisér tohoto filmu a to Guy Ritchie (bývalý manžel americké zpěvačky Madonny).
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

10.09.2013
Na podzim roku 2008 zahrál na kytaru a zazpíval na soukromém předvánočním londýnském vystoupení pro nejbližší rodinné přátele a rodinu se svým otcem Adem Mathesonem jejich vlastní písně. Zpívali i cizí tvorbu, např. píseň "True Colours".
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

13.10.2013
Série uměleckých fotografií nafotili s hercem Hansem Mathesonem např. fotografové Joss Barratt (leden 1998), Nicky Johnston (r. 2002) či Sven Arnstein (březen 2005).
 
Lynette zprava

Napsat uživateli zprávu

19.12.2013
Před několika lety se zúčastnil velkého castingového řízení filmu Sucker Punch /Sucker Punch, r. 2011/ režiséra Zacka Snydera, avšak žádnou roli nakonec nezískal.
 

 

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

11:50 - 12:15

7 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

2 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hans Matheson

Matheson Hans

Les Freres soeur

Les Freres soeur
Les Freres soeur

Naposled navštívené:
Hans Matheson

Matheson Hans

Les Freres soeur

Les Freres soeur
Les Freres soeur