Duben
ohodnotit

Machete

Žánr:
Rok:
2010
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
14.10.2010
„Dostal nabídku, která se neodmítá... S tímhle Mexičanem si zahrávat neměli!“
Popis / Obsah / Info k filmu Machete
V roce 2007 plánovali Robert Rodriguez a Quentin Tarantino uvést do kin projekt „Grindhouse“, jenž měl současným mladým divákům evokovat zážitek z návštěvy grindhouseových kin. Tyto třetiřadé sály v Americe sedmdesátých let minulého století promítaly výhradně laciné brakové filmy a své návštěvníky lákaly na dvojprogramy těch nejfušerštějších, nejschematičtějších a nejpokleslejších snímků s bláznivými a okázale přímočarými i šokantními příběhy.

V původní podobě měl projekt „Grindhouse“ mít podobu tříhodinového bloku sestávajícího ze dvou celovečerních filmů „Auto zabiják“ a „Planeta teror“, které natočili Tarantino a Rodriguez. V duchu grindhouseové tradice pak mezi nimi měly být zařazeny upoutávky na neexistující filmy s podobně bláznivými atrakcemi natočené hostujícími režiséry. Jeden z těchto falešných trailerů, který natočil Rodriguez, vábil na snímek „Machete“ v hlavní roli s ikonickým Dannym Tejem, jenž měl být mexickou variací na tzv. blaxploitation snímky. To byly brakové filmy vznikající v první polovině sedmdesátých let, které oslovovaly afroamerické městské publikum tím, že mu nabízely silné černošské hrdiny, kteří v ideologicky a politicky vyhrocených příbězích svými pěstmi či se zbraní v ruce bojovaly proti bezpráví a šly tvrdě za svými cíli.

Z původního konceptu „Grindhouse“ nakonec bohužel sešlo, „Auto zabiják“ a „Planeta teror“ šly do kin jako separátní filmy a ony předělové upoutávky byly nakonec uvedené pouze v rámci propagace filmů na internetu a posléze na DVD a blu-ray. Robert Rodriguez ovšem nezapomněl na impozantní figuru chlapíka ozbrojeného mačetami, ani na bláznivý koncept řízného a okatě pokleslého akčňáku vystavěného okolo témat mexické diaspory v USA. Za tři roky se tak do kin dostala opravdová celovečerní verze filmu „Machete“, kterou Rodriguez spolurežíroval s Ethanem Maniquisem.

Vedle Dannyho Treja v roli drsňáckého bývalého mexického detektiva, jenž si vyrovnává účty s mafiány napojenými na konzervativního texaského senátora vedoucího národoveckou kampaň proti přistěhovalcům, ztvárnily klíčové party také herecké hvězdy Robert De Niro, Jessica Alba a Michelle Rodriguez. V čestných rolích se objevily také všemožné známé tváře jako legenda béčkových akčních filmů 90. let Steven Seagal, Cheech Marin proslulý zhuleneckou sérií „Cheech a Chong“, zpěvák a druhořadý herec Don Johnson či celebritka Lindsay Lohan.

Snímek nápaditě kombinuje křiklavě schematický příběh s bujaře krvavými sekvencemi, spoustou lascivit, ale také celou řadou aluzí na život a úděl mexických imigrantů v USA a ikonické prvky tamní diasporní kultury. O tři roky později Rodriguez natočil volné pokračování „Machete zabíjí“.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Machete
Agent FBI zvaný Mačeta vjede do domu autem a dělá tam rotyku. Přichází sem šéf kartelu Rohelio Torrez a jeho manželce setne hlavu. Totéž míní udělat později s jeho dcerou.

Na hranicích s Mexikem tzv. pohraničníci střílí lidi jako dobytek. Hlavně senátor McLaughlin. Machete je najat jeho nejlepším ochráncem a pomocníkem Michaelem Boothem, aby na senátora spáchal atentát. On to vzít musí, ale při akci pozná, že je to past. Sám je postřelen a po zběsilé honičce končí v nemocnici. Jeho nepřátelé jej však vyhmátnou i zde a dochází k dalšímu masakru a útěku. Ukryje jej dívka Luz, která prodává v pojízdném bufetu a které Machete dal spoustu peněz, aby je použila pro své známé při útěku z Mexika. Ovšemže je vypátrán i zde a dům vyhozen do povětří. Ukrývá se pak u pracovnice imigračního oddělení Sartany Riverové. Booth najímá strašného protivníka, totiž zabijáka Osirise Amanpoura. Mačeta navštíví i svého bratra kněze, zvaného prostě Padre, aby mu pomohl. Hned poté vnikne do Boothova domu a zabaví zde spousty kompromitujících materiálů. Také unese jeho ženu a dceru. Muž jménam Von, který vede hraničáře, vyhledá Luz a střelí ji do oka. Padreho navštíví Booth s Osirisem a ukřižují jej. Senátor je na základě Mačetou dodaných materiálů usvědčen ze svých zločinů a prchá. Na útěku odpráskne Bootha. Mačeta zaujímá místo po „mrtvé“ Luz a i s jejími lidmi se řádně vyzbrojí. Sartana nabere spoustu dalších a všichni jedou do tábora pohraničníků, aby si to s nimi vyříkali. Je tam i uprchlý senátor, zajatý jejich šéfem Vonem. Když armáda Mexičanů v čele s Mačetou prorazí bránu tábora, nastane zde druhé peklo na zemi…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Machete
Machete (Trejo) je mexický porcíř, známý svoji oblíbenou zbraní. Je však raněn drogovým "Kingem" (Seagal) a proto odchází pryč a začíná pracovat jako nájemný vrah. Jednou je pověřen zabitím senátora (DeNiro), rozhodne se ho zabít puškou, ale při akci zjišťuje, že je sledován. Zraněný a podražený Machete se hodlá pomstít a je plně rozhodnut podrazáky zabít - VŠECHNY!


Autor: bud.spencer1

Popis / Obsah / Info k filmu Machete
Činorodý filmař Robert Rodriguez (s nímž se tentokrát podílel na režii jeho spolustřihač Ethan Maniquis) dal ve své krvavé akční komedii Machete (česky Mačeta) velkou příležitost svému oblíbenému herci a častému představiteli drsných zabijáků Dannymu Trejovi v titulní roli bývalého policisty, který se zaplete do podivného spiknutí. Ten po krátkém prologu, v němž je těžce zraněn a přijde o milovanou manželku, živoří v hraničním americkém městě, plném nelegálních imigrantů. Přijme nabídku na atentát proti rasistickému senátorovi McLaughlinovi, avšak zjistí, že akce senátorova pomahače Boothe byla jen lstí. Rozhodne se pomstít se a zároveň bojuje o holý život proti mocným gaunerům, jež z pozadí řídí jeho úhlavní nepřítel, bývalý parťák, nyní narkobaron Torrez. V boji proti přesile mu pomohou krásná Luz, revolucionářka a organizátorka Sítě (pomáhající imigrantům), a také neméně krásná policejní agentka Riverová. – Rodriguez ve své novince navazuje na úspěšné začátky s obdobnými akčními komediemi. Dílo má jako obvykle prudký spád, drsné hlášky a kruté krvavé souboje, po nichž zůstane nespočetně zohavených mrtvol. Má také jednoduchou „ideovou náplň“ a přímočarý politický kontext. V první řadě však jde hlavně o přestřelky, honičky a pyrotechnické efekty. – Snímek, stylizovaný jako béčkový, avšak s áčkovým obsazením, vznikl výjimečným způsobem. Na počátku byla upoutávka na fiktivní film s nájemným vrahem Mačetou a jeho komplicem knězem, uváděná před Rodriguezovou částí dvojprogramu Grindhouse s názvem Planeta Teror (FP 9/2007). Trailer měl takový ohlas, že Rodriguezovi nezbylo než natočit „avizovaný“ titul. Zdá se, že bude mít i pokračování.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Refreš/h/

16:10 - 16:35

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

46 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

46 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10