Zari
ohodnotit

Zvědavý osel [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
59 minut
„Pohádkový příběh z doby starého Říma s Ondřejem Vetchým v hlavní roli.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zvědavý osel
POZOR, SPOILER

Mladý Lucius přichází s Milonem. Ten je velmi chudý a omlouvá se za to. Lucius má u něj bydlet a také se tak stane. Dostane k ruce služebnou, ta mu poví, že jeho hostitel chudobu jen hraje. Je to lichvář a půjčuje na hodně velký úrok.

Lucia navštíví jeho teta, za kterou přijel, a pozve jej na večerní hostinu boha smíchu. Při návratu lehce přiopilý Lucius brání dům hostitele před třemi loupežníky a v boji je zapíchne. Je jat a končí u soudce. Zde se ovšem ukáže pravda.

Služebná varuje Lucia i před Milonovou němou manželkou. Prý je to čarodějnice. Dokonce se umí změnit v ptáka a létá za svým milencem. Lucius chce to čarování vidět a povede se mu to. A chce to zkusit také. Jenže se promění v osla a v této podobě je odvlečen loupežníky. Zde v jejich doupěti je ukryta princezna, kterou unesli, a protože nedostali výkupné, chtějí ji zabít. Jenže přichází její skoro manžel a vysvobodí ji, přičemž osla bere s sebou. Ten je pak sluhou prodán bratrům, kteří jej nechají paničce, protože ví, že krade jídlo. Ta si jej oblíbí, ale o to méně se to líbí oslovi. Nu, a když se pak má proměnit zpátky, probouzí se...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zvědavý osel
Podivuhodný a tajuplný svět se divákům otevírá v pohádkovém příběhu Zvědavý osel. Tvůrci se obrátili k látce oblíbené už téměř po dvě tisíciletí. Starořímský spisovatel Lucius Apuleius zásluhou své knížky Proměny aneb Zlatý osel nezůstal pouhým pojmem z učebnic. Vypráví o mladíkovi, kterého zvědavost a osudový omyl proměnily v osla. Zatímco hrdina zoufá a neví, jak se vrátit do lidské podoby, my můžeme jeho očima pozorovat společnost, která ho obklopuje. Televizní pohádka scenáristy Jiřího Bednáře a režiséra Františka Filipa střídá dramatické napětí s komickými chvílemi. Znamenitým představitelem hlavní role - tajemnými kouzly ohrožovaného římského mladíka Lucia - se stal herec Ondřej Vetchý. Spolu s ním se můžeme vydat na pohádkovou cestu do časů, kdy byl náš letopočet ještě velmi mladý.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama