Zari
ohodnotit

Zůstane to mezi námi [DVD kinodistribuce]

Neka ostane medju nama

Další název:
Zostane to medzI nami; Just Between Us
Rok:
2010
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
21.4.2011
„Než začnete s nevěrou, měli byste vidět toto. – Film je zařazen do projektu Film Europe Movie Night.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zůstane to mezi námi
Chorvatský režisér Rajko Grlić rozebírá ve své hořké komedii Zůstane to mezi námi složité rodinné a citové vazby, zabývá se sexem, nevěrou i rodičovstvím a zároveň poukazuje na relativitu současných morálních hodnot. – Bratři Nikola a Braco mají k sobě blízko a umějí si užívat života. Jejich rodinné vztahy jsou ovšem značně komplikované. Oba mají manželky, jež byly původně milenkami toho druhého. Bohatý Nikola, který se vrátil z emigrace v Americe, navíc má dlouholetou milenku Laticu s malým synem. Čeká dítě s manželkou Anamarijou z umělého oplodnění a téměř panicky se obává rakoviny prostaty, která mu hrozí. Braco je proti němu outsider. Vyhodila ho jeho žena Marta, která vydržuje mladého milence, a přišel i o práci na vysoké škole. Jejich dospívající dcera Maja je ve skutečnosti Nikolovým dítětem. A aby toho nebylo málo, prožijí oba bratři chvilkové vášnivé dobrodružství s Bracovými studentkami. To vše a ještě mnohé jiné se odehrává v průběhu jednoho roku v současném Záhřebu. – Snímek je rozdělen do kapitol, nazvaných podle jmen protagonistů a uvozených zpravidla kratičkým flashbackem. Scénář zdařile propojuje jednotlivé linie děje a v načasovaných dávkách podává divákovi další a další překvapivé informace. Značný prostor dostávají citlivě natočené erotické scény. Příběh sám je dosti nepravděpodobný a využívá i nepůvodní motivy (viz např. epizoda se zaměněným spermatem, známá např. z filmu Záměna – 2010, FP 1/2011), ale je natočen jednoduše a realisticky, přičemž se opírá o civilní herecké výkony a o sympatickou atmosféru chorvatského hlavního města.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2011/8


Popis / Obsah / Info k filmu Zůstane to mezi námi
V současném Záhřebu žijí dva bratři, jejichž vztahy s ženami jsou mírně řečeno rozvolněné. Nikola si užívá ženských náručí do sytosti a dokonce si za své počínání dovede vysloužit i soucit. Bratr nad Nikolových chováním přivírá oči a zdá se, že také nemá čisté svědomí. Je nevěra smrtelným hříchem, nebo ji lze nějak omluvit? Tragikomedie jednoho z nejvýznamnějších chorvatských režisérů se skvěle dotýká témat pohyblivé morálky, strachu ze samoty a snaží se hledat motivace pro své dvoustranné postavy. Přes komediální nadsázku často zamrazí samota, jež hrdiny obklopuje. Snímek získal cenu za režii na loňském MFF v Karlových Varech.
18. Febiofest 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Zůstane to mezi námi
Nikola je muž, který ví, jak si dopřát požitků a ještě si za své hříchy vysloužit soucit. Bratr sice před jeho zálety zavírá oči, ale sám nemá čisté svědomí. Lze na nevěře nacházet i hezké věci, nebo si zaslouží naprosté opovržení, zvlášť pokud je spíš promyšlená než spontánní? Tragikomické drama ze současného Záhřebu postupně transformuje požitky a družnost v pohrdání a samotu. Původně sympatické postavy si říkají o opovržení, snímek však k němu jednoznačně nenabádá. Žádný z hrdinů totiž nemá natolik čistý štít, aby se stal morální autoritou. Ani ženské postavy, kterým by možná bylo lépe, kdyby žily bez mužů – to by jim ovšem musely přestat skákat do náručí. Tato vztahová mozaika možná působí jako komediálně odlehčená, zanechává však i trpkost z toho, jaká prázdnota postavy obklopuje.

(45. MFF Karlovy Vary, 2010)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

6 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:30

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Luciano Rauso

Rauso Luciano

Naposled navštívené:
Luciano Rauso

Rauso Luciano