Zari
ohodnotit

Ztřeštěná jízda

Road Trip

Další název:
Bláznivá jazda (SK); Zbesilá jazda
Rok:
2000
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
26.10.2000
„Smahnul jí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ztřeštěná jízda
Aby zaujal turisty, které provádí po areálu univerzity v Ithace ve státě New York, začne průvodce a věčný student Barry vyprávět příběh spolužáka Joshe Parkera. Ten chodil s Tiffany Hendersonovou, která ovšem studovala na druhé straně USA, v texaském Austinu. Místo dopisů jí telefonoval a posílal vzkazy na videokazetách. Jednoho dne se však dívka odmlčela a její škodolibá spolužačka mu řekne, že už ho Tiffany nechce vidět. Josh jí pošle videonahrávku, plnou vyznání, ale pak se na mejdanu u spolužáka opije a skončí v posteli se spolužačkou Beth. Dívka před milostnými hrátkami zapne videokameru a kamarádi později Joshe přemluví, aby jim video pustil. Díky tomu šokovaný Josh zjistí, že došlo k záměně, a zatímco on má u sebe kazetu se vzkazem pro Tiffany, k dívce putuje nahrávka jeho milování s Beth. Navíc se ozve Tiffany a omlouvá se, že se dlouho neozvala. Jedinou Joshovou nadějí, jak zabránit nejhoršímu, je zastavit zásilku dřív, než ji Tiffany za tři dny dostane. Vypůjčí si auto od bohatého spolužáka Kylea a vyrazí s kamarády na cestu.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ztřeštěná jízda
Pokud máš svou holku a "smahnul" jsi náhodou jinou, za nevěru se nepovažuje:
- když ta tvá je zrovna na opačném konci země
- když jsi byl "sjetej" tak, že si nic nepamatuješ, protože o čem nevíš se nestalo
- když jsi měl hned dvě najednou, protože pak se ty dvě vzájemně vyruší.
Nevěra povýšená na horor nastává až ve chvíli, kdy to zaznamená videokamera a někdo, byť i nešťastnou náhodou, kazetu odešle tvé partnerce. A právě to se stalo Joshovi. Když to zjistil, naložil své dva kolegy - vyznavače lehkých drog Rubina, hvězdu univerzitních večírků E.L. - a také zamindrákovaného Kylea, protože jeho otci patřilo auto. Neumíte si představit, co všechno je potkalo na cestě dlouhé bezmála 3000 kilometrů...
Americká komedie Road Trip je hraným debutem oscarového dokumetaristy Todda Philipse (vznikl v produkci režiséra Ivana Reitmana - Dvojčata, Policajt ve školce, Junior ad.). Svým zaměřením i dráždivým, sexem zabarveným humorem, je srovnatelná s loňským hitem Prci, prci, prcičky. Jejími hrdiny je čtveřice studentů, která se bezhlavě vzdá na dlouhou cestu plnou bláznivých dobrodružství a bizarních zápletek. Až v cíli zjistí, že byla vlastně úplně zbytečná, ale také naprosto neopakovatelná. Nepochybně pobaví i vás.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ztřeštěná jízda
Road trap je tradice, která patří neodmyslitelně k životu
amerického vysokoškoláka. Hrubozrnné buranské komedie jsou pak něčím, co se podobně začíná neodmyslitelně stávat součástí filmového průmyslu. Jestli vás vidina další podprůměrné pubertální komedie nijak nevzrušuje, možná by vás mohl zaujmout alespoň fakt, že Road Trip se nejspíš pro letošní rok stane tím, čím bylo pro ten loňský Prci, Arci, prcičky. Ano, tenhle film se chystá ponořit ještě hlouběji do magického světa chlemtání piva, záchodové legrace a sexuálních objevů!
Námět je tradičně jednoduchý: partička ještě neokoukaných amerických teenagerů se vydává na výpravu za ožehavou videokazetou, která hrozí ukončit jistý milostný vztah. Z toho může nakonec vzejít téměř cokoliv, takže bude asi hodně záležet na tom, čeho se tentokrát dočkáme od Seanna Scotta známého právě z Prci, prci, prcičky. Podobným lákadlem by pak pro někoho mohla být přítomnost z MTV známého a výstředními legráckami proslulého Toma Greena v roli filmového vypravěče.

Autor/Zdroj: /Total Film


Když začal v roce 1996 Wes Craven křísit mládežnické horory 70. a 80. let, bylo jen otázkou času, kdy vřískot vražděných středoškolaček probudí i hluboko pohřbeného netvora teen-movies. Fenomén, zplozený kdysi statistikami o počtech pubertálních návštěvníků v amerických kinech, se však naštěstí vrátil v podobě o poznání snesitelnější, než byly jeho vrcholné výtvory v 80. letech. Drastický komediální průvodce trably dospívání American Pie, jehož název český distributor přebásnil do hrůzostrašného, leč výstižného Prci, Prci, prcičky, otevřel startovní pole pro dlouhou řadu napodobitelů a nastavil jim vysokou laťku.
Road Trip dokumentaristy Todda Phillipse je jedním z typických prcičkovských následovníků, zpracovávajících recepturu pubertální komedie. Do povinné výbavy patří partička kamarádů, několik lepkavě horkých dobrodružství, hrst trapasů (pokud možno souvisejících s vyměšováním či genitáliemi) a nekonečná zásoba sexuálních narážek. Je jasné, že v tak úzce vymezených mantinelech lze těžko vymyslet objevný dějový koncept. Originalita tvůrců se proto musí zaměřit na dialogy s peprnými „hláškami" a nápadité způsoby, jak své hrdiny dostávat do nehorázných situací tak, aby měl divák pocit, že zrovna tohle by se mohlo stát i jemu.
Phillips, který má za sebou dokument o veselém univerzitním životě (Frat House,1998), zvládl svůj úkol velmi obratně. Aby si uvolnil ruce pro pohyb na tenké hraně mezi humorem a kanalizací, představil svůj příběh jako univerzitní legendu, kterou skupině nových uchazečů vypráví místní průvodce. Dráždivé detaily jako návštěva spermobanky, ztráta panictví s obrovitou černoškou či svérázný způsob výroby francouzského toastu (obzvlášf nechutné) tak získávají charakter historky, která je při každém dalším vyprávění barvitější a jako takové jsou divácky docela dobře stravitelné. Kromě toho toastu ovšem. S postavou vypravěče také dostal Phillips do hry kanadského herce Toma Greela, jedinou známou tvář příjemně nehvězdného filmu. Green, proslulý komikou, již by obyvatel městečka South Park okomentoval slovy „nedivte se, je to Kanaďan", asi pomohl úspěchu filmu v USA. Pro nezasvěceného Evropana jej však dalece zastiňuje například debutant DJ Qualls jako ušlápnutý spolužák Kyle.
S citlivými povahami by Road Trip mohl trochu otřást, ale ty na filmy tohoto typu stejně nechodí.
Můžeme proto klidně konstatovat, že je to podařená, lehkou rukou natočená komedie s řadou dobrých gagů a mírným dotekem romantiky. Skutečnost, že vám nezůstane
v hlavě moc dlouho, je v tomto případě třeba brát jako klad.
ONDŘEJ ZACH Premiéra 2000/11/41

Autor/Zdroj: Zach Ondřej/Premiere


Příběh: Středoškolská láska Joshe s Tiffany je vystavena těžké zkoušce, když ve vzdělávacím systému oba postoupí o stupínek výš a ocitnou se, na stovky kilometrů vzdálených univerzitách. Přes intenzívní telefonování a nejlepší přesvědčení se Josh dopustí nevěry, kterou si navíc zdokumentuje videokamerou. Stačí drobný přehmat a intimní domácí video putuje poštou k Tiffany. Josh má poslední šanci - musí vybrat její poštovní schránku dříve než ona.
Road Trip patří k jasně cíleným komediím. Napříč diváckým spektrem směřuje do stejných, řad jako například veleúspěšný, ovšem nepříliš kvalitní film Prci, prci, prcičky`nebo zrovna tak komerčně zázračný Něco na té Mary je. Druhý jmenovaný je však oproti němu učiněnou perlou kinematografie. Abyste se u Road Tripu dobře bavili, nesmíte od něj vůbec nic očekávat, musíte se spokojit s velmi nízkou úrovní humoru a i tak to pro vás bude docela dřina. Čekají vás totiž tak strašně vtipné momenty, jako jsou buranský kuchař, který neváhá připravované toasty sám olizovat, případně vkládat do svého spodního prádla, ztráta panictví přitroublého outsidera s nechutně objemnou černoškou nebo návštěva spermabanky a následné sexuální uspokojení atraktivní sestřičkou za užití speciální techniky dráždění análního otvoru. Kromě toho automobilová výprava Joshe a jeho tří kamarádů v modelovém složení frajírek, génius a pako je jakožto hlavní dějová linie tak unylá a nenápaditá, že není schopna vyvolat ani základní zájem o to, jak to celé vlastně dopadne. Rádoby vtipné zádrhely a odbočky na cestě, z nichž je prakticky sestaven celý film, divákovo trápení jenom zbytečně prodlužují. Přičteme-li k tomu, že nikdo z neokoukaných mladých herců s největší pravděpodobností nepatří k vašim idolům (a nejspíš nebude ani po Road Tripu), nabízí se otázka, jestli je na tomhle filmu vůbec něco dobrého.
A ono je. Zhruba v polovině totiž Road Trip z ničeho nic nabídne jednu velmi vydařenou scénu - skutečně vtipně podaný a skvěle pointovaný skok autem přes chybějící část mostu. Je opravdu záhadou, kde se ve scénáři z ničeho nic scéna vzala. To je vše. Dvě hvězdičky se v hodnocení objevují proto, že se ve svých raných „-aceti" pro tenhle film už cítím starej. V živé paměti mám totiž zklamání, které mi nedávno připravil Wayneůvsvět...a to byla v „-nácti" velice vydařená taškařice.
Daniel Mise Totalfilm 2000/9/101

Autor/Zdroj: Mise Daniel/Total Film


Volné pokračování filmu Prci, prci, prcičky je vyvrcholením toho, o co první dfl jen pokoušel. Čtyři přátelé Josh Porter, Kýle Edwards, EL a Rubin vyrazí na dalekou cestu, aby získali zpět černou nahrávku kazety omylem poslanou jedné jejich přítelkyni.

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Ztřeštěná jízda
Americká komedie Road Trip je hraným debutem oscarového dokumentaristy Todda Phillipse. Svým zaměřením na studentské diváky i svým dráždivým až vulgárním humorem je srovnatelná s loňským hitem Prci, prci, prcičky . Shodou okolností i zde vystupuje čtveřice studentů. - Zamilovaný Josh, vyznavač lehkých drog Rubin, hvězda studentských večírků E.L. a bojácný panic Kyle jedou z Ithacy ve státě New York napříč Spojenými státy za Joshovou dívkou Tiffany do texaského Austinu. Josh se totiž nedopatřením dopustil nevěry se spolužačkou Beth, která jejich milování zaznamenala na videokazetu. Nahrávka byla omylem odeslána Tiffany. Během cesty čeká čtveřici mladíků řada bláznivých dobrodružství a bizarních příběhů. - Autoři vyprávějí příběh se značnou nadsázkou, obvyklou u historek, jež se tradují ve studentských kruzích. Celý příběh je ostatně rámován jako napůl smyšlené vyprávění spolužáka hlavních aktérů. Kromě divokých zápletek a jejich bizarních vyústění autoři sahají i ke značné vulgaritě, spojené zejména se sexualitou. - Ačkoli hrdiny příběhu jsou vysokoškoláci, film oslovuje spíše středoškolské publikum.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2000/9/25

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Josh je v krizi. Jeho dlouholetá přítelkyně Tiffany se rozhodla studovat na jiné univerzitě než on, a přestože si denně telefonují, v mladíkovi hlodají nepříjemné pocity, že by jejich vztah odloučením mohl utrpět a že si Tiffany možná už našla jiného. Když mu pak jednoho dne přestane odpovídat na vzkazy, Josh téměř rezignuje a nechá se svést přitažlivou Beth. Jejich dovádění sleduje očko videokamery a druhý den dojde k fatálnímu omylu - jeden z Joshových kamarádů zamění kazety a místo „chybíš mi, Tiffany" se na cestu vydává čerstvé porno. Načež zavolá Tiffany a omluví se Joshovi za to, že mu neodpovídala - byla totiž na pohřbu svého dědečka.
Zoufalý mladík se rozhodne, že musí být rychlejší než pošťáci a urazit za tři dny 1800 mil z New Yorku do Austinu, aby kazetu stopil. Nasedne tedy do auta a spolu se třemi kamarády se vydává na cestu. Zbytek je road movie, ve které je samozřejmě důležitější, co hoši cestou zažijí, než to, jestli se včas dostanou z místa A do místa B. A jelikož jsme v hrubozrnné teenagerovské komedii, dojde pochopitelně na předvádění zástupů nahých žen, chlípných starců, rozličných tělních tekutin atd. Pravda, soulože se štrúdlem se tentokrát nedočkáme, ale nebojte se - i pečivo si opět užije své.
Jo, a málem bych zapomněl na zhrzenou Beth, která se dozvěděla, že si s ní Josh jen tak povyrazil, a vydává se to prásknout Tiffany, a vypravěče celého příběhu, magora Barryho, který zůstal v New Yorku a sadisticky se vyžívá v trápení myšky, předurčené stát se hadím obědem.
Pravidlo trhu je jasné - „dej jim, co chtějí". Loňská hrubozrnná teenagerovská komedie Prci, Arci, prcičky vydělala jen v Severní Americe přes sto milionů dolarů, což byl pro producenty naprosto jasný signál. Letošními Prcičkami se měl stát Road Trip a překvapivě... se jimi stal a velmi slušně vydělal.
U podobných komedií samozřejmě téměř nezáleží na ději, natož pak na nějaké psychologii postav a podobných přežitcích. Jde jen o to, jak vtipnými situacemi dokáží scenáristé nebohé hrdiny protáhnout. A tentokrát jsou bohužel ještě slabší než obvykle. Klasických gagů je poměrně málo a většinu z nich už dávno důvěrně známe ze starších a lepších filmů. Chce se po nás, abychom se smáli scénám typu „čtyřicetikilový nesmělý střízlík přichází o panictví se stopadesátikilovou černoškou", případně „oslizlý číšník servíruje toasty, které předtím nosil ve spodním prádle". Inu, proti gustu...
Herci z kategorie „mladí, nadějní a televizní" jsou většinou docela slušně typově obsazeni, přičemž mezi nimi suverénně dominuje u nás neznámý, ale pro diváky MTV prakticky kultovní pošuk Tom Green (proslavil se např. žertováním o své rakovině varlat, popíjením mléka přímo z kravského vemene či ocucáváním živých zvířátek, které koneckonců předvádí i v Road Tripu). Škoda, že je na plátně tak málo, film by získal novou dimenzi úchylnosti.
Bylo by snadné Road Trip jednoznačně odepsat - ale nejde to. On je zkrátka natočený pro specifickou diváckou skupinu a tu rozhodně nezklame. Ostatní budou trpět. S vaším laskavým svolením bych si tedy při závěrečném zhodnocení pomohl evidentní, ale spolehlivě funkční berličkou: pokud jste se smáli u Prci, prci, prcičky, budete se (o něco méně, ale budete) smát i u Road Tripu. Pokud ne... tak holt ne.
Ondřej Vosmík Cinema 2000/11/49

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Road Trip II: Pivní Pong (2009) [Video]

 Road Trip II: Pivní Pong (2009) [Video]
Road Trip II: Pivní Pong n
Road Trip II: Beer Pong
Žánr: komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Steve Rash

(pokračování)

Nebezpečná zásilka (1998)

 Nebezpečná zásilka (1998)
Nebezpečná zásilka n
Overnight Delivery
Žánr: romantický / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Jason Bloom

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Objektiv (1987) [TV cyklus]

10:35 - 11:10

13 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

10:10 - 10:55

38 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

23 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

58 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama