Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Ztracený obzor
"Ztracený obzor". Podivně dnes působí tento krásný film s ušlechtilou tendencí, dnes dvojnásob utopistickou. Hluboko v Himalajích, v údolí sevřenem kolem dokola strmými stěnami hor, je skryt lamaistický klášter, založený belgickým knězem, který v Šangri-La - tak se ono údolí jmenovalo - shromažďuje nejlepší a nejcennější doklady evropské kultury. Tam v koutě odlehlém a vzáleném všech lidských zlob, bojů a životního spěchu, žijí lidé klidně a kouzelná příroda a spokojenost srdce způsobí, že nestárnou.

Velký Lama, již dvěstě roků vzpomíná na svou rodnou Belgii a nenechává jej chladným ani osud a budoucnost nešťastné Evropy. Pevně věří v jedno: "Až násilí sebe samo zničí a starý svět se octne v troskách, teprve pak zavládne pravé křesťanství". A tato nová víra vzejde ze Šangri-La, navazujíc na zachovalé doklady staré evropské kultury. Otec Parrault hledá nástupce, jemuž by svěřil poslání kláštera a nachází ho v mladém anglickém světákovi a spisovateli filosofického založení, jehož dá unést letadlem. A vyvolený nástupce poznav hluboký mír a klid Šangri-La, nicotnost a malichernost materialistického světa, svůj úkol přijímá.

Režisér Frank Capra vystihl se vzácným pochopením a dokonale, co zajímavý a jemný román Jamesa Hiltona potřebuje, aby ve filmovém zpracování neztratil nic na svém mimořádném půvabu. Dal mu nádherné stavby a interiéry, právě jako sluncem a klidem zrovna zářící exteriéry velehor v jejich sněžné kráse i hrůze, oboje zachycené v bezvadné fotografii. V hlavní úloze Ronald Colman s výrazným, inteligentním a oduševnělým obličejem oživil postavu státníka, filozofa a trochu i dobrodruha. Vedle něho něžná Jane Wyattová, Henry B. Warner jako moudrý lama, John Howard, Masgo, Thomas Mitchell a Edward E. Horton.

Poznámka autora: Vzpomínám si, že tento krásný film byl uveden ČT ke stému výročí kinematografie. Bohužel, tento film se nedochoval obrazově kompletní, tak některé chybějící obrazové pasáže, byly nahrazeny fotografiemi, které doplňovala originální zvuková stopa. Ale ani tento handicap neubral nic na kráse a podmanivosti tohoto mimořádného filmového díla.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pustina (2016) [TV minisérie]

00:20 - 01:20

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:50 - 01:50

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Křižovatka smrti 2 (2001)

23:30 - 01:20

95 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

80 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama