Zari
ohodnotit

Ztracen v La Mancha

Lost in La Mancha

Další název:
Ztraceni v La Mancha
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
15.4.2004
„Terry Gilliam v utkání s větrnými mlýny! Strhující boj novodobého Don Quijota.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ztracen v La Mancha
Dokumentární snímek Ztracen v La Mancha je výjimečný film o filmu: pojednává totiž o díle, jež dosud nebylo realizováno. Režiséři Keith Fulton a Louis Pepe se připojili ke štábu filmu Terryho Gilliama Muž, který zabil Dona Quijota osm týdnů před zahájením natáčení. Dokumentaristé poctivě zaznamenávají přípravné práce se všemi peripetiemi filmařského řemesla a první natáčecí dny ve Španělsku. Především však zachycují dramatické zhroucení celého projektu. Obrovská průtrž mračen hned druhý den zničila dekorace a část kamerového vybavení, přidalo se vážné onemocnění hlavního představitele a následovalo marné dohadování s pojišťovnou o správném definování vyšší moci. Počátky i tragédie jednoho uměleckého projektu jsou dokumentovány formou rozhovorů, bezprostředních záběrů z porad, z dílen, z kamerových zkoušek i z pár natáčecích dnů, ale také ve dvou nápaditých animovaných sekvencích. Tvůrcům se podařilo ukázat drsnou skutečnost filmového řemesla a zároveň i genezi jednoho zmarněného snu. Dokument Ztracen v La Mancha přitom nepostrádá vtip a je natočený s úctou k filmařskému řemeslu a k lidem okolo něj.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Ztracen v La Mancha
Dokumentární snímek Ztracen v La Mancha je výjimečný film o filmu: pojednává totiž o díle, jež dosud nebylo realizováno. Režiséři Keith Fulton a Louis Pepe se připojili ke štábu filmu Terryho Gilliama Muž, který zabil Dona Quijota osm týdnů před zahájením natáčení. - Dokumentaristé poctivě zaznamenávají přípravné práce se všemi peripetiemi filmařského řemesla a první natáčecí dny ve Španělsku. Především však zachycují dramatické zhroucení celého projektu. Obrovská průtrž mračen hned druhý den zničila dekorace a část kamerového vybavení, přidalo se vážné onemocnění hlavního představitele a následovalo marné dohadování s pojišťovnou o správném definování vyšší moci. Počátky i tragédie jednoho uměleckého projektu jsou dokumentovány formou rozhovorů, bezprostředních záběrů z porad, z dílen, z kamerových zkoušek i z pár natáčecích dnů, ale také ve dvou nápaditých animovaných sekvencích. Tvůrcům se podařilo ukázat drsnou skutečnost filmového řemesla a zároveň i genezi jednoho zmarněného snu. Dokument Ztracen v La Mancha přitom nepostrádá vtip a je natočený s úctou k filmařskému řemeslu a k lidem okolo něj.
-kat-, Filmový přehled 2004/4


Popis / Obsah / Info k filmu Ztracen v La Mancha
"Film o filmu“ – dokument, který zpravidla sleduje vznik celovečerního titulu, - se stal nezbytnou součástí filmového marketingu. S podobným cílem začala vznikat i kronika mapující realizaci posledního filmu režiséra Terryho Gilliama s názvem Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote). Co se však postupně začalo odehrávat před dokumentární kamerou, byl spíše rozklad jednoho z nejdražších projektů, jaký se kdy kdo v podmínkách a možnostech evropské kinematografie pokusil natočit. Terry Gilliam do adaptace slavného románu o Donu Quijotovi investoval téměř deset let příprav, nakonec se mu podařilo pokrýt i rozpočet dvaatřicet milionů dolarů, ale první klapka filmu, která padla v září 2000, bohužel odstartovala jen začátek konce jeho velkého snu. Keith Fulton a Louis Pepe se ke štábu Terryho Gilliama připojili osm týdnů před začátkem samotného natáčení a od té chvíle se stali svědky chronických problémů včetně jazykové bariéry mezi španělskou a anglickou částí štábu, absence samotných herců a ohromné bouřky, která vznik celého filmu technicky ochromila. A protože pojištění nekrylo škody způsobené „z boží vůle“, Terry Gilliam nakonec přišel i o vlastní scénář, který po krachu natáčení propadl pojišťovací společnosti.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:20 - 01:50

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - První dny

00:55 - 01:30

29 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:00 - 02:00

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:30 - 01:30

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stand Up and Fight

Stand Up and Fight
Stand Up and Fight

Kolize (Collision Course)

Kolize
Collision Course

Le créateur

Le créateur
Le créateur

Naposled navštívené:
Stand Up and Fight

Stand Up and Fight
Stand Up and Fight

Kolize (Collision Course)

Kolize
Collision Course

Le créateur

Le créateur
Le créateur