Zari
ohodnotit

Život s Kašparem [2k digital]

Jakub Špalek: Život s Kašparem

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
4.4.2013
„Jakub Špalek v časosběrném dokumentárním filmu Heleny Třeštíkové.“
Popis / Obsah / Info k filmu Život s Kašparem
V roce 1989 jedenadvacetiletý iniciátor studentských protestů, dnes čtyřicátník, který má za sebou životní zvraty, výhry i zklamání. Život Jakuba Špalka je usilováním plným zvratů, setkání a rozchodů, krachů a opětovného stavění se na nohy. Celou dobu ho přitom pohání vpřed a zároveň pohlcuje posedlost divadlem. Zakladatel Divadla v Celetné a šéf Spolku Kašpar bojuje za uměleckou svobodu a finanční nezávislost svého souboru, vzpírá se zabedněnosti úředníků a politiků a a zapojuje se do diskuze o roli kultury v naší společnosti. Když se divácky úspěšné divadlo konečně podaří stabilizovat i finančně, potkáváme Jakuba v jeho domě, který je po střechu plný divadelních kulis a kostýmů. Odešla z něj však Jakubova žena i dvě dcery. Jakub žije sám za Prahou, stará se o psa a denně dojíždí autobusem do divadla v Praze. Za dveřmi čeká nový začátek a jedno z nejtěžších rozhodnutí vůbec. Film o hledání rovnováhy mezi svobodou, odpovědností za druhé a uměleckými zásadami přibližuje 23 let života jedné z nejvýraznějších osobností českého divadla.
Kino Aero 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Život s Kašparem
Časosběrný dokumentární film natáčený 23 let. Film sleduje osud divadelníka Jakuba Špalka. První natáčecí dny proběhly na podzim roku 1989, kdy se Jakub, tehdy student DAMU, stal jedním z iniciátorů "sametové revoluce". Jakubovým snem vždy bylo založit si vlastní divadlo, což se mu podařilo a dodnes šéfuje divadlu Kašpar v Praze. Film zachycuje nelehké osudy divadelníka, který se snaží dělat nezávislé divadlo, i jeho soukromý život, naplněný drobnými i zásadními osobními dramaty.
IDF


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Život s Kašparem
Dokumentaristka Helena Třeštíková sledovala s různými přestávkami třiadvacet let herce, režiséra a principála Jakuba Špalka, který stojí za pražským divadelním spolkem Kašpar. V časosběrném dokumentu Život s Kašparem zachycuje umělcovo neúnavné snažení o tvůrčí svobodu a finanční nezávislost. Zároveň nahlíží i do jeho soukromí, v němž během let došlo k mnoha proměnám. S tím souvisí také „vedlejší příběh“ Špalkovy vážně nemocné přítelkyně, herečky Evy Elsnerové, který dílu dodává další rozměr. - Film navazuje na dva dřívější Špalkovy portréty s názvem Kašpar (FP 8/93) a Deset let v životě mladého muže (1999, FP 6/2000), k nimž se volně přiřazuje medailon herce Jana Potměšila Výzva (1999, FP 8/2000). – Spolu se snímkem Vojta Lavička: Nahoru a dolů (FP 5/2013) tvoří Život s Kašparem volný diptych Dva muži ve víru doby. – Na plakátech je uveden titul Jakub Špalek: Život s Kašparem.

Zdroj: -dh- Filmový přehled 5/2013, str. 35


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Iain De Caestecker

De Caestecker Iain

Naposled navštívené:
Iain De Caestecker

De Caestecker Iain