Zari
ohodnotit

Život je boj

Fighting

Další název:
Dito Montiel Project
Rok:
2008
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
2.7.2009
„O některé sny se vyplatí bojovat.“
Popis / Obsah / Info k filmu Život je boj
Shawn MacArthur žije na ulici. Když si chce přivydělat potulným prodejem, narazí na bandu Harveyho Boardena a je okraden. Náhodně pak celou bandu potká v jednom bistru a bere si své peníze zpět. Harvey Boarden mu však nabídne možnost lepšího výdělku: musí bojovat s vybraným protivníkem, a pokud vyhraje, získá ze sázek nemalé peníze. Shawn nabídku přijímá. Jeho prvním protivníkem je nějaký mladík z Východu, ten ho zprvu ničí a souboj vypadá beznadějně prohraný. Shawn se ale z posledních sil vzmůže k odporu a mladíka zneškodní. Shawn a celá Harveyho banda pak odjíždějí s výhrou domů. Tím se Shawn dostává mezi smetánku podsvětí...

V jednom luxusním klubu potkává starého známého Evana Haileyho. Harvey dohodnul další souboj, ten se však zvrtne a Shawn s Harveyho bandou musejí utéct. Shawn se seznámí s dívkou Zulay, která obsluhuje v klubu pro bohaté. I ona patří k Harveyho bandě...

Nastává důležitý souboj s asijským bojovníkem, v němž je zainteresován i Martinéz, kdysi Harveyho společník, který ho ale podvedl a od té doby jsou na ostří nože. Martinéz vsadí na asijského bojovníka, ten je favoritem číslo 1. Shawn je inzultován jednou ranou za druhou, vše vypadá beznadějně, ale Shawn se po několika úspěšných výpadech chytne a nakonec protivníka zneškodní. Všichni jsou překvapeni, že se obyčejný mladík z ulice dokáže tak vypořádat se silnými soupeři. Pak odjíždějí do klubu, kde je velká oslava, jen Harvey nechce jít a odjíždí domů. Shawn a jeho přátelé jdou oslavovat, u vchodu se ovšem potká s Evanem Haileym a začne šarvátka. Vtom se objeví Zulay a odvede Shawna k sobě domů. Seznámí ho se svou svéráznou babičkou a dcerou. Harvey pak Shawna vyhledá – přišla velká nabídka, souboj s Evanem. Shawn přijde druhý den za Zulay, se níž se velmi sblížil a pomilují se. Shawn je při odchodu překvapen, když u dveří vidí Harveyho, je zklamaný a naštvaný. Harvey se mu snaží vysvětlit, že Zulay pro něj pracuje, chodí za něj sázet na zápasy. Druhý den Shawn přijde za Harveym a přijímá souboj, v něm musí prohrát, protože všichni budou sázet na Evana Haileyho...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Život je boj
Život na newyorských ulicích je tvrdý. Zvlášť když v kapse nemáte ani cent. Dostáváte ránu za ranou a je jen na vás, jestli spršku direktů ustojíte, nebo ji dokonce začnete vracet. Talentovaný Channing Tatum si v akčním dramatu Dita Montiela Život je boj zahrál kluka, který se pokusil vlastní osud vyřídit K. O. systémem v hodně nerovném souboji.

Shawn MacArthur, který si přijel do města ve stínu Sochy svobody splnit ten pravý Americký sen, si vydělává na živobytí pouličním prodejem padělaného zboží. Je to drsná škola, ve které musíte mít rychlé nohy, když se na rohu vynoří policisté, a ještě rychlejší ruce, když narazíte na konkurenci. Při jedné ruční výměně názorů uvidí Shawna podvodník s relativně dlouhými prsty Harvey Boarden (Terrence Howard) a nabídne mu vstupenku do světa nelegálních pouličních zápasů ve volném stylu. Partnerství založená jen na vydělávání peněz obvykle nemají dlohou perspektivu. Shawn se ale od prvních zápasů prezentuje jako obrovský talent, který má šanci to ze špinavých sklepů nočních klubů dotáhnout až do nejvyšších pater manhattanských mrakodrapů, kde se lze před newyorskou smetánkou porvat za pohádkové peníze. Tahle verze splněného snu má ale pořádně ušmudlanou patinu, což si i Shawn záhy uvědomí. Ovšem opustit tenhle klub elitních rváčů je mnohonásobně těžší než do něj vstoupit.

Režisér Dito Montiel se s hvězdou svého filmu, Channingem Tatumem, sešel při natáčení dramatu z newyorských ulic Průvodce k rozpoznání tvých svatých, za který získal režijní cenu na prestižním festivalu v Sundance. „Channing je fyzicky velmi disponovaný, zároveň je to skvělý herec. Abychom to spojili, vymyslel jsem příběh o klukovi, který se účastní nelegálních zápasů,“ říká režisér. V jeho filmu znovu skvěle fungují přednosti, které zdobily už předchozí, cenami ověnčený snímek. Dokonalá znalost terénu, věrné přenesení života odvrácené strany velkoměsta na plátno a důraz na realističnost, jenž z příběhu, který mohl být standardní hollywoodskou pohádkou, vykřesal syrové a velmi autentické akční drama, které by ale mělo být atraktivní i pro něžnou část publika, právě díky Tatumovi, hvězdě tanečních filmů Let´s Dance, a také kvůli romanci, která má jeho postavu motivovat k odchodu z pekla surových rvaček.

Oficiální text distributora


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Život je boj
Příběh se odehrává v tajném klubu kde se sází na pouliční rváče. Avšak hlavní hrdina není onen zmíněný rváč, ale mazaný podnikatel, který se snaží vydělat úplně na všem. Nyní se dostává do role bookmakera a opět mu jde o peníze. K velkým penězům mu má pomoci rváč jménem Sean Arthur. Toho přivedl přímo z ulice. Jenže pouliční boje nejsou pro něj tak výhodné jak se zprvu zdálo a hlavně jsou nebezpečnější než cokoliv co dřív dělal. Pokud totiž někomu dluží peníze může se mu to škaradě nevyplatit.


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Život je boj
Scenárista a režisér Dito Montiel (nar. 1965) na sebe upozornil na festivalu Sundance svým debutem A Guide to Recognizing Your Saints (2006, Průvodce k rozpoznání tvých svatých – KTV), pojednávajícím o dění v newyorských ulicích. Do stejného prostředí zasadil i svůj nový snímek Život je boj a opět do něj obsadil talentovaného Channinga Tatuma. Ten představuje sympatického a dobromyslného Shawna MacArthura, protloukajícího se pouličním prodejem do té doby, než narazí na překupníčka a šíbra Harveyho, který mu začne dělat „agenta“ pro ilegální bitky. Tvrdé zápasnické souboje bez pravidel se konají pro uzavřenou společnost v různých prostředích (od dvorku v Bronxu po luxusní byt na Wall Street) a jsou dobrým zdrojem zisků pro černé bookmakery. Shawnova pověst rychle stoupá a je završena vítězstvím nad profesionálním boxerem Evanem, s nímž má mladík nevyřízené účty z někdejšího zápasnického týmu. Shawn se mezitím sblíží se servírkou z nočního klubu Zulay... – Jednoduchý příběh je jen další variací na obdobná témata, jež se v americké kinematografii vyskytují od čtyřicátých let. Tvůrci v realistickém klíči zachycují zvláštní svět, který však působí poněkud anachronicky, podobně jako přímočaré charaktery a vztahy mezi nimi.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

14:55 - 15:55

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

14:40 - 15:25

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama