Zari
ohodnotit

Život Davida Galea

The Life of David Gale

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
8/2003
„Zločin je jasný. Pravda ne.“
Popis / Obsah / Info k filmu Život Davida Galea
Život Davida Galea je snad spíše záhada kolem Davida Galea. Tento universitní profesor, obdivovaný žáky, bojuje proti „absolutnímu trestu“, tedy trestu smrti. Profesor je ale náhle odsouzen za znásilnění a vraždu. Těsně před vykonáním rozsudku dá interview reportérce a tak zveřejní svůj případ. Reportérka a její asistent se desperátně snaží objasnit pravdu kolem profesora Galea. Sofistikované napětí do poslední vteřiny filmu...

Zdroj: IKO Cable


Popis / Obsah / Info k filmu Život Davida Galea
Kriminální drama Alana Parkera Život Davida Galea se zabývá vcelku obvyklým filmovým tématem, týkajícím se oprávněnosti trestu smrti, avšak pojednává je z nezvyklého úhlu pohledu a dospívá až k poněkud bizarnímu vyústění. – Mladá novinářka Bitsey Bloomová má s kolegou Zackem udělat interview s mužem, čekajícím na popravu. Profesor filozofie David Gale byl odsouzen za brutální vraždu své kolegyně Constance Harrawayové, s níž spolupracoval v Hnutí za zrušení trestu smrti. Žurnalistka zprvu nepochybuje o zločincově vině. Během tří dvouhodinových rozhovorů se sympatickým a duševně vyrovaným vězněm však dospěje k závěru, že skutečnost je jiná, než jak se jeví. Popravě však už nedokáže zabránit. Až nakonec pochopí, že i ona sama byla součástí zvláštní hry, kterou sehráli odpůrci trestu smrti. Šlo jim totiž o to, dokázat, že může být popraven nevinný člověk. David Gale se stejně jako jeho kamarádka Constance prostě obětoval. Předtím se mu rozpadlo manželství a on se nemohl stýkat s milovaným synkem. Zároveň náhle skončila i jeho univerzitní kariéra. Nedokázal unést tíži a stal se alkoholikem. Sebeobětování se mu jevilo jako dobré východisko ze zničeného života. – Vyprávění se odvíjí podle pravidel. Novinářka vede rozhovory s odsouzencem, který ve třech dlouhých retrospektivách vzpomíná na minulost. Kromě návštěv ve věznici jde Bitsey se Zackem po stopách případu a setkává se se zvláštními okolnostmi, jež gradují napětí. Důležitou roli hrají videokazety, které žurnalistka postupně dostává. – Alan Parker natočil realistický snímek, který má místy blízko k psychothrilleru a který má i politické konsekvence. Děj se odehrává v Texasu, jehož bývalý guvernér (dnes prezident) George W. Bush, proslul jako neúprosný zastánce hrdelního ortelu. – Hudbu k filmu složili Parkerovi synové a na produkci se s režisérem podílel herec Nicolas Cage.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2003/8

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Život Davida Galea
Davida Galea, muže pevných morálních zásad a kultivovaného profesora filosofie, studenti velice obdivují. Profesor Gale se zapojil do hnutí, které sleduje všechny aspekty a dopady soudních rozhodnutí, v nichž padne trest smrti. Je zásadním kritikem "absolutního trestu". Podivnou souhrou okolností je tento výjimečný člověk sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu.
Tři dny před jejím termínem se profesor rozhodne dát exkluzivní rozhovor ambiciózní reportérce Bitsey Bloomové a zveřejnit svůj příběh. Souboj s časem a honba za pravdou může začít. Z Bitsey i z jejího asistenta se stávají opravdoví detektivové, kteří nakonec odhalí celou záhadu kolem profesora Galea.

Slavný režisér Alan Parker (např. Evita, Andělin popel) natočil s dvojnásobným držitelem Oscara Kevinem Spaceym (např. Americká krása) strhující kultivovaný thriller, který napne nervy diváků až do poslední chvíle. "Života Davida Galea" dospěje k fantastickému rozuzlení. Ve fiktivním příběhu, plném otázek a překvapivých řešení, uvidíme i hvězdu Titaniku Kate Winslet v roli investigativní reportérky.
Pro ilustraci uvádíme citace z britského tisku, které cituje i filmový plakát:
The Times: "Strhující thriller."
Daily Mail: "Nový film Alana Parkera je skvostný."


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

22:40 - 23:04

12 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Kaskadérky

21:50 - 22:55

62 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

32 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:45 - 22:55

67 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zora Božinová

Božinová Zora

Jiřina Salačová

Salačová Jiřina

Ivo Šmoldas

Šmoldas Ivo

Naposled navštívené:
Zora Božinová

Božinová Zora

Jiřina Salačová

Salačová Jiřina

Ivo Šmoldas

Šmoldas Ivo