Zari
ohodnotit

Ženy mého muže

Další název:
Ženy môjho muža; Kvety sakury (prac. název); My Husband's Women
Rok:
2009
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
15.10.2009
„Stín jiných žen zastínil hvězdu jejich lásky“
Popis / Obsah / Info k filmu Ženy mého muže
Nový film Ivana Vojnára líčí osudy mediálně úspěšného manželského páru, které se prolínají s několika dalšími životními příběhy. Snímek je hořkou výpovědí o životě ve středoevropské metropoli, z níž se v důsledku uspěchaného životního stylu vytrácí lidskost a duchovní hodnoty.
Ivan Vojnár (Cesta pustým lesem, Lesní chodci) je známý tím, že ve své tvorbě čerpá náměty ze života lidí na okraji společnosti. Zkušený kameraman a dokumentarista se však tentokrát, v případě svého třetího celovečerního hraného filmu, zaměřil na opačný konec společenského spektra a zvolil námět z prostředí slovenských celebrit a střední třídy. Drama Ženy mého muže natočil podle vítězného scénáře (Cena Tibora Vichty) Slaveny Liptákové, která se prosadila svými předchozími scenáristickými počiny Zůstane to mezi námi (2003) a Malé oslavy (2008). Hrdinové Vojnárovy společenské mozaiky jsou lidé semletí uspěchanou dobou. Manželství Very a Daniela je již delší dobu na mrtvém bodě, Vera je jako herečka na konci kariéry a Daniel se raději baví s mladšími děvčaty, než s vlastní manželkou. Do jejich rodiny navíc vstupuje mladá Makedóňanka Liana, v níž Vera nachází část svého já. Paralelně s Verou a Danielem si místo v životě hledá ošetřovatelka Eva a designér Martin. Eva má nutkání pořád někomu pomáhat, Martin pomoc odmítá. Situace se vyhrotí ve chvíli, kdy je zavražděna dívka, s níž Daniel strávil noc. Muž, který bojuje s přehnanou agresivitou a psychickými zkraty, si totiž sám není jistý, co se oné noci vlastně stalo, a klade si otázku, zda by byl schopen zabít. Je to obraz dnešní společnosti prostoupené každodenní lží, ústrky a manipulací.
(lk)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ženy mého muže
Příběhy všech hrdinů snímku Ženy mého muže jsou spojeny s osudem mediálně úspěšného manželského páru. Film je výpovědí o životě ve středoevropské metropoli, z které se v důsledku unáhleného životního stylu vytrácí lidskost a duchovní hodnoty. Manželství Very a Daniela je již delší dobu na mrtvém bodě, Vera je jako herečka na konci kariéry a Daniel se raději baví s mladšími děvčaty než s vlastní manželkou. Do jejich rodiny navíc vstupuje mladá Makedóňanka Liana, v níž Vera nachází část svého já. Paralelně s Verou a Danielem si místo v životě hledá ošetřovatelka Eva a designer Martin.
materiály dstributora


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ženy mého muže
Koprodukční psychologický snímek Ivana Vojnára Ženy mého muže vznikl podle původního scénáře Slaveny Liptákové, oceněného v roce 2005 Cenou Tibora Vichty (tehdy pod názvem Kvety Sakury). Tvůrci v něm splétají příběhy několika lidí a připojují i kriminální zápletku. – Manželství stárnoucí herečky a televizní moderátorky Very a režiséra spotů Daniela už je dávno vyhaslé. Muž má nejrůznější avantýry a žena řeší své profesní i soukromé problémy alkoholem. Přijede k nim dospívající makedonská dívka Liana, která během balkánského konfliktu přišla o rodiče. Vera k ní přilne. Daniel se mezitím zaplete do případu vraždy modelky Marty, s níž byl těsně před její smrtí na hotelu. Muž, trpící podivnými psychickými stavy, si sám není jist, zda náhodou nevraždil. Zkušený kriminalista s mladší kolegyní však vypátrají skutečného vraha. Liana mezitím prožije svou první milostnou zkušenost s krajanem Goranem. Jednou z Danielových milenek byla i Veřina vrstevnice, ošetřovatelka Eva, která se stará o umírajícího pacienta, designéra Martina, s nímž ještě prožije krátké okamžiky štěstí. – Značně vykonstruovaný děj se odehrává v exkluzivním prostředí v Bratislavě a mluví se v něm kvůli účasti herců různých národností několika jazyky. Ivan Vojnár s kameramanem Vladimírem Smutným opět prokazují své schopnosti výtvarného vidění filmového obrazu, avšak ani jejich snaha nedokáže překonat nedostatky, obsažené už v samotném syžetu a v jednoduché charakterizaci postav a situací.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/12


Popis / Obsah / Info k filmu Ženy mého muže
Populární herečka Věra stárne a oblibu si udržuje spíš jako moderátorka své talk show. Zřídkakdy už nachází společnou řeč s manželem Danielem, který je šéfem produkční agentury a chronicky ženu podvádí s mladými dívkami. Vnést do vyhaslého vztahu nový smysl nedokáže ani mladičká Makedonka Liána, jež náhodou najde útočiště v luxusním bytě mediálně úspěšného páru. Podobně jako Věra a Daniel si své místo v životě hledají i ošetřovatelka Eva a umírající designér Martin. Řetězec všednodenních lží, her na schovávanou a manipulací získá na vážnosti ve chvíli, kdy je zavražděna dívka, kterou Daniel doporučil japonským klientům do reklamní kampaně na umělé květy sakury. Muž, trpící těžkými psychickými problémy, si totiž sám není jistý, co se osudové noci vlastně stalo. Nový film zkušeného režiséra Ivana Vojnára je příběhem o uspěchaném moderním světě, ze kterého se vytrácí přirozenost, lidskost i duchovní hodnoty.

katalog 44.MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Ženy mého muže
Príbehov vo filme je viac, ale všetky súvisia s osudom manželského páru Leony a Daniela Hodálovcov. Narážajú do neho, ohýnajú ho, vykrivujú. Ale tak je to vždy. Ak vôbec môžeme hovoriť o nejakom osude, sú to práve tie kľučky a obraty, v ktorých náš život naberá nový smer. Príbehy filmu sa nedajú od seba odtrhnúť, sú spleťou žíl a vlásočníc v jednom tele. Tvoria nervovú sústavu jedinej drámy.
Scenár má románovú štruktúru. Rozvíja súčasne niekoľko motívov a necháva zaznieť ich mnohohlas. Nie je to melódia, je to hudba. Ale práve táto komplexnosť navodzuje pocit života. Vnímame, ako sú jednotlivé príbehy prepojené, ako v nich čosi koluje. Spolu tvoria atmosféru, ktorá odráža istý životný pocit. „Mali sme túžbu a chuť vytvoriť film, ktorý sa bude pohybovať na pomyselnom zlome medzi žánrami a hrou na žánre. Od psychologického filmu cez detektívny príbeh až po melodrámu," povedal Ivan Vojnár.
katalog 17. ArtFilmFestu 2009/183


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Fateme Ahmadi

Ahmadi Fateme

Naposled navštívené:
Fateme Ahmadi

Ahmadi Fateme