Zari
ohodnotit

Žena v kleci

Kvinden i buret

Další název:
The Keeper of Lost Causes; Žena v klietke
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
31.10.2013
„Oddělení Q otevírá první nevyřešený případ“
Popis / Obsah / Info k filmu Žena v kleci
Po tragické přestřelce, při níž jeden z jeho kolegů přišel o život a další ochrnul, je komisař Carl Mørck přeložen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, jež má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy a jehož jedinými zaměstnanci jsou komisař Mørck a jeho nový asistent Assad. Stačí jediný den a paličatý komisař se přes výslovný zákaz střemhlav vrhá do řešení případu Merete Lynggaardové, populární političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Případ byl uzavřen jako jednoznačná sebevražda. Dvojici vyšetřovatelů se však takové vysvětlení nezdá a vydávají se na cestu, která je zavede hluboko do podsvětí plného násilí a zášti, jež se skrývá za kultivovanou tváří Skandinávie. Strhující dánský thriller z pera scénáristy filmového hitu Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem filmové série o Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena

zdroj: Aerofilms


Popis / Obsah / Info k filmu Žena v kleci
Oddelenie Q otvára prvý nevyriešený prípad. Komisár Morck z Kodane na vlastnú päsť rieši prípad populárnej političky, ktorá pred piatimi rokmi záhadne zmizla počas plavby na trajekte. Prvý príbeh z dánskej koprodukčnej kriminálnej filmovej série nakrútenej podľa bestsellerov Jussiho Adlera-Olsena. Komisár Carl Morck a jeho asistent Assad sa zapletú do vyšetrovania päť rokov starého prípadu tajomného zmiznutia političky Marete Lynggaardovej. Vyšetrovanie ich vtiahne do sveta plného bolesti, zneužívania, týrania a nenávisti, ktorý sa skrýva pod nablýskaným pozlátkom života miestnej spoločnosti. Po tragickej prestrelke, pri ktorej jeden z jeho kolegov prišiel o život a ďalší ochrnul, komisára Carla Morcka preložili na nové pracovisko v pivničných priestoroch - Oddelenie Q, kde má vytriediť nevyriešené a odložené prípady. Jeho jediným kolegom je nový asistent, optimisticky naladený Assad. Stačí jediný deň a tvrdohlavý komisár sa aj napriek výslovnému zákazu strmhlavo vrhne do vyšetrovania prípadu Merete Lynggaardovej, populárnej političky, ktorá pred piatimi rokmi záhadne zmizla počas plavby na trajekte. Jediným svedkom vtedajších udalostí je duševne chorý brat nezvestnej, ktorého našli v podpalubí. Úrady uzavreli prípad ako jednoznačnú samovraždu ženy, ktorá skočila do mora. Dvojica vyšetrovateľov však tomuto vysvetleniu neverí a postupne odhaľuje príbeh plný bolesti a veľkej nenávisti.

JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Žena v kleci
Světová obliba současné severské detektivní literatury se samozřejmě odráží i v severské kinematografii. Na této vlně se nese i kriminální thriller Mikkela Nørgaarda Žena v kleci, natočený podle stejnojmenné detektivky populárního spisovatele Jussiho Adlera Olsena. Ta byla první částí zatím pětidílného cyklu románů o kodaňském komisaři Carlu Mørckovi. Nerudný kriminalista je po zpackané policejní akci, při níž zahyne jeden kolega a druhý po postřelení ochrne, přeřazen z oddělení vražd do nového Oddělení Q, jež se má zabývat starými nevyřešenými případy. Dostane k ruce stále optimisticky naladěného asistenta Asada. Spolu se začnou zabývat případem političky Merete Lynggaardové, která před pěti lety záhadně zmizela z trajektu. Závěr vyšetřování byl, že spáchala sebevraždu. Oba detektivové se postupně dopátrají pravdy, spjaté s dávnou tragickou autonehodou, zaviněnou malou Merete. Zločincem je muž, který byl tehdy jako chlapec svědkem smrti otce a sestry a který se od té doby mstil. Pro Merete si vymyslel obzvlášť kruté mučení, když ji unesl a uvěznil v tlakové komoře na svém statku, v níž jí po roce zvyšuje atmosféry... – Tvůrci sledují souběžně pátrání kriminalistů, situaci trýzněné ženy během pěti let jejího mučení a v krátkých retrospektivách i události z minulosti. Pečlivě dávkují napětí a zároveň těží ze zavedených stereotypů: protagonista je osamělý workoholik, nezříkající se pití, počasí je samozřejmě seversky chladné a lezavé a vybraná prostředí vesměs nehostinná. – Snímek měl v Dánsku značný divácký ohlas a měl by být první částí série o Oddělení Q.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Zabijáci (2014)

 Zabijáci (2014)
Zabijáci n
Fasandræberne
Žánr: thriller
Země: Dánsko
Režie: Mikkel Nørgaard

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michael Schönborn

Schönborn Michael

Naposled navštívené:
Michael Schönborn

Schönborn Michael