Zari
ohodnotit

Žena pod křížem

Další název:
Woman below the Cross
Rok:
1937
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
24.9.1937
Popis / Obsah / Info k filmu Žena pod křížem
POZOR SPOILER

Slečna Václava Vendy Dvořáková je muži obletována - a žije společenským životem. Zato její sestra Alexandra, zvaná Sáša, je zakřiknutá a velice nesmělá. Vendě se dvoří doktor Hodaň a ona mu dává najevo své sympatie. Leč pak v tatínkově sazárně potká sazeče Maternu. Ten jediný jí nezobe z ruky, a to ji zaujme. Začínají se scházet a Vendy netuší, že se v jejích kruzích mluví o svatbě s Hodaněm. Ale když se to dozví, ihned ví, jak z toho. Stále myslí na Maternu, proto navrhne, že svatba v rodině se konat bude. Jen si Hodač vezme její sestru. Toto řešení je akceptováno. Vendy na základě anonymního dopisu přiznává otci, koho miluje. Ten ji míní vydědit - a jí to nevadí. Domnívá se, že ji Materna miluje jen tak. Což jí on návrhem k sňatku k její radosti potvrdí. V den její plnoletosti tedy následuje svatba. A pak tvrdý dopad z obláčku na dlažbu. Vendy poznává pravou povahu Maternovu i jeho matky, u které oba bydlí. Ona musí pracovat a tchyně si chodí po biografech. Materna je bez práce a vyhání ženu za otcem pro peníze, což ona odmítá. Zatím se její sestra vrátila ze svatební cesty a také se hodně zajímavým způsobem seznamuje se svým nevlastním synem. Je mezi nimi věkový rozdíl jen jednoho roku. A tak nutně dochází k tomu, k čemu dojít musí. On v ní nalezne zalíbení. Materna má milenku, ale najednou se začne chovat jako vzorný manžel. Pomocí kamaráda a lsti napíše Vendy dopis o peníze, který její tchyně zanese Hodačovi, a vydyndá na něm pět tisíc korun. Ty končí v kapse Maternově a jeho milenky. U této hodlá i přespávat, a tak nalže Vendy báchorku o přesčasech. Tchyně jde však k Hodačovi podruhé - a ten zasílá stejnou částku. Ovšem již se mu to zdá divné, a tak věc prezentuje Sáši. Mezitím se Maternův kamarád Marek přiznává Vendy k onomu podvodu s dopisem. Sáša navštěvuje otce i Vendy. Ta chce však býti hrdou a nic nepřiznává. Když však zjistí, že již nemá ani kde spáti, neb tam, kde bydlí, válí se Materna s milenkou, skáče pod vlak…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Žena pod křížem
Rozdílmé osudy dcer majitele tiskárny - starší se vdá z lásky za typografa a strádá pod tyranií sobeckého manžela a jeho matky, vyrovnané manželství mladší dcery se starším advokátem drobně komplikuje dospělý syn, který se nešťastně zamiluje do nevlastní matky.
Slzy a smích zručně namíchané režisérem Slavínským.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Žena pod křížem
Majitel tiskárny Václav Dvořák má dvě dcery - Vendu a Sašu. Na šarmantní Vendu je otec hrdý a žárlí na její nápadníky. Zvlášť vytrvale se o Vendu uchází advokát Hodaň, vdovec a otec dospělého syna. Venda však Hodaně přesvědčí, aby se oženil s její nenápadnou sestrou Sašou, která ho miluje. Venda sama se totiž zamilovala do mužného typografa Materny z otcovy tiskárny. Nevidí, že je to hrubý a sobecký muž, který ji svádí z vypočítavosti. Otec ji na to marně upozorňuje, a když se za něho Venda provdá, vydědí ji. Materna a jeho matka, kteří počítali s velkým věnem, udělají Vendě ze života peklo. Materna ztratil místo a nové nehledá. Aby získal peníze, prodá Vendiny šaty a šperky a některé cennosti dokonce daruje své milence Hermíně. Neštítí se ani podvodu a vyláká z Hodaně Vendiným jménem několik tisíc korun. Když si Materna nastěhuje Hermínu do bytu, odhodlá se nešťastná Venda k sebevraždě. Skokem pod vlak se těžce zraní. V nemocnici je však obklopena láskou a péčí mladého lékaře Berkovce, své sestry a otce. Postupně se uzdravuje s nadějí na nový a lepší život.
Český hraný film 1898 - 1970


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Četnické humoresky (1997) [TV ...

20:10 - 21:35

53 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Karel III., monarcha a člověk

20:00 - 21:05

63 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

43 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

48 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Reklama