Zari
ohodnotit

Ze světa lesních samot

Další název:
From the World of Forest Solitude
Žánr:
Rok:
1933
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
17.2.1933
Popis / Obsah / Info k filmu Ze světa lesních samot
"Ze světa lesních samot". O Klostermannově stejnojmenném díle napsal kdysi prezident Masaryk: "Klostermann pozoruje netoliko přírodu, nýbrž i lidi a cítí krásu netoliko Šumavy, nýbrž i těch šumavských lidí. Před vámi vyrůstá obraz těch lesů, jejich krás a práce, ke které drsnotou svou lidi nutí, poznáte ty různé vrstvy lidí, drvoštěpy, pytláky..."

Tímto malým ohlédnutím T.G.M. si připomeneme film režiséra Krňaského, který si zašel pro přírodní divokou krásu Šumavy pěkně daleko, až na Podkarpatsko a kameraman Vích z jejich obrazových záběrů vytvořil nejcennější část filmu. V ději se srážejí pytlácké vášně s povinnostmi strážců zákona, přírodně nezkrotná láska dětí tohoto kraje se záletnictvím citově povrchního floutka, cizoložný hřích ženy jinak dobré a hodné, ale v jednom okamžiku na chvíli smyslově zmámené, s vědomím viny a pokání. Je toho na jeden film zdánlivě mnoho, takže se děj místy tříští, ale zdálo se, že to režisérovi bylo málo, takže natahoval některé scény do únavnosti.

Ve filmu se objevily nové herecké tváře. Temperamentu a zjevu Blanky Waleské by tenkrát slušela role více dovádivá. Marlis Ginalská si zaměňovala film za divadelní jeviště. Stará Emilie Sedláčková se už o soud o svém dobrém výkonu nemusela zajímat: nedohrála, zemřela za filmování. Z mužů herecky nejvíc vyrostla postava drsného hajného Alexandra Třebovského, nejlepším zhodnocemím jeho výkonu bylo, že byl pravým opakem Karla Máchy-Kuče, jako adjunkta.

Pokud měl ve filmu "nařízeno" hrát protivného hejska, pak se mu to dokonale podařilo a bylo zbytečné už víc se divákům znechucovat v "polonahé" scéně malomocně tvarohového bílého těla bez kouska pořádného svalstva - opravdu, ani prvorepublikový divák otrlý všelijakými filmovými nesmysly, si ani ve snu takto nepředstavoval lesáka šumavských hvozdů, svůdce rozmařilých paniček a jadrných děvčat z hájenek. To pytlák Lujzl v podání Vladimíra Borského byl přece jenom jiný chlapík, ale mezi námi, také nic moc...Hudbu k filmu složil E.F.Burian.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Ze světa lesních samot
Revírník Kořán žije v šumavských lesích jen se svou starou hospodyní. Cítí se velmi osaměle a proto požádá své nadřízené o přidělení adjunkta a o povolení k sňatku. Jeho žádosti je vyhověno a nový adjunkt Svijanský přijede do polesí po Kořánově odjezdu za nevěstou. Adjunkt se brzy seznámí s hajným Vavruchem a jeho dcerou Katy. Vavruchovi hrozí ztráta místa, protože nedokáže ochránit les před bavorskými pytláky, kteří přecházejí tajně hranice. Do Katy je zamilován pytlák Luizl, který začne krutě žárlit na mladého adjunkta a dokonce ho zbije. Zatím se vrátí Kořán se svojí ženou. Mladá paní Kořánová je brzy nespokojená s tvrdým životem v lesní samotě a vzpomíná na veselé časy v Budějovicích. Jednoho smutného večera podlehne ve slabé chvilce adjunktovu svádění. Ráno, zoufalá ze svého poklesku, se vyzná staré hospodyni. Moudrá žena ji utěší nadějí, že všechno zlé se dá napravit dobrem. Luizl se usadí, začne hospodařit a vezme si Katy za ženu.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Ze světa lesních samot
Šumavský revírník a jeho pomocníci bojují proti pytlákům a pašerákům i za extrémních přírodních podmínek. První scénář O. Vávry. V NFA se dochovala pouze dodatečně sestavená kopie, která neodpovídá původní koncepci.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

4 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Úžasná Albánie

18:40 - 19:25

24 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama