Zari
ohodnotit

Zapomeňte na Mozarta

Mozart

Další název:
Zabudnite na Mozarta; Vergeßt Mozart
Rok:
1985
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1986
„Vyšetřování náhlé smrti geniálního skladatele.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zapomeňte na Mozarta
Sedm lidí se shromáždí v noci 6. prosince roku 1791 u smrtelného lůžka Wolfganga Amadea Mozarta (Max Tidorf). Ten se dožil jenom 34. let. Všech sedm lidí podezřívá hrabě Pergen z toho, že měli důvod Mozarta zabít. Hrabě Pergen (Armin Mueller - Stahl) je ve funkci vedoucího vyšetřovatele tajné policie ve Vídni a je mu smrt mladého Mozarta podezřelá. Proč by ho nemohla zabít jeho žena Konstanze (Catarina Raacke), když jej podváděla. Nebo dvorní skladatel Saliéri (Winfried Glatzeder), který má na jeho smrti zájem, když žárlil na jeho úspěchy, ale také z jeho smrti má osobní prospěch vedoucí Mozartova divadla (Uwe Ochsenknecht), který je vyšetřován pro obtěžování osoby...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Zapomeňte na Mozarta
Psychologicko-historický film o živote a smrti Wolfganga Amadea Mozarta, ktorý zachytáva fiktívne vyšetrovanie jeho záhadnej predčasnej smrti, vyvolávajúcej podozrenie z vraždy.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Zapomeňte na Mozarta
Pohnutý život jednoho z géniů světové hudební kultury Wolfganqa Amadea Mozarta [1756-1791] je odedávna stálým předmětem historicko-muzikologického bádání. Současně je i námětem mnoha děl krásné literatury, od novely německého klasika Eduarda Mörika Mozartova cesta do Prahy a Puškinovy divadelní hry Mozart a Salieri, až po drama anglického divadelníka Petera Shaffera Amadeus, nedávno úspěšně zfilmované Milošem Formanem. Film Miloslava Luthera Zabudnite na Mozarta vznikl v koprodukci SIovenské filmové tvorby, bra-tislavské televize a západoněmecké firmy OKO-film Múnchen.
Scénář Zdeňka Mahlera je - podobně jako tomu bylo u jeho dvořákovského filmu Koncert na konci Iéta - spíše Variací na věčné téma osudu umělce než životopisným filmem. Dějovým podkladem je fiktivní vyšetřování příčiny hudebníkovy předčasné smrti, vyvolávající podezření z vraždy. Podle hraběte Pergena možnými vrahy jsou: Mozartův konkurent skladatel Salieri, svobodný zednář baron van Swieten, Wolfgangův domnělý přítel Schikaneder a v neposlední řadě i umělcova manželka Constanze, jeho Iékař a starý sluha. V zdvěru vyšetřování odehrávajícího se v průběhu noci u lože mrtvého, Salieri obviní císařský dvůr a tajnou policii. Toto obvinění
vede Pergena ke snaze ututlat celou záležitost, k tajnému pohřbení hudebníka do spotečného hrobu chudiny a k striktnímu příkazu všem zúčastněným: "Zapomeňte na Mozarta!" - Snímek má náročnou dramatickou stavbu s četnými retrospektivami a s prolínáním různých časových rovin. Vedle režie patři k jeho přednostem dobře využitá Mozartova hudba (částečná úprava Peter Breiner] a vynikající kamera Doda Šimončiče. Hlavni role vytvoříli zahraniční herci.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

31 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

31 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jolanta Wollejko

Wollejko Jolanta

Naposled navštívené:
Jolanta Wollejko

Wollejko Jolanta