Zari
ohodnotit

Zamilovaní vrazi

Les amants criminels

Další název:
Criminal Lovers; Zločinní milenci;
Žánr:
Země:
Rok:
1999
Délka:
96 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Zamilovaní vrazi
Svět je plný násilí a bizarních dějů. A nebezpečí. Jeníček a Mařenka ale tentokrát nestojí v roli nevinných dětských obětí dospělých a postav z mytologického lesa. Naopak. Středoškoláci Alice (Natacha Régnierová) a Luc (Jérémie Renier) do lesa utíkají s konkrétní vinou na bedrech – přichází zakopat pozůstatky spolužáka Saïda, kterého Luc zabil, protože Alici údajně znásilnil. Těla se sice dvojice zbaví, do hry však v lese vstupuje muž z chalupy (Predrag 'Miki' Manojlović), který zamíchá dějem i (sexuální) identitou postav.

François Ozon po mnoha krátkých filmech a debutu Sitcom (1997) přišel v roce 1999 s pozoruhodným dílem, v němž smíchal řadu inspirací. Poezii „prokletého básníka“ Arthura Rimbauda, klasickou pohádku, homoerotické motivy, heterosexuální sex za přihlížení lesního zvířectva, motiv Bonnie a Clyde, příp. i klasické tituly jako Noc lovce Charlese Laughtona (The Night of the Hunter, 1955) či Hitchcockovo Psycho (1960). Děj se odvíjí lineárně, doplňuje ho ovšem mnoho flashbacků, které nás vracejí z lesního dějiště do města. Jak napsala Susan Knechtová v časopise Bright Lights Film Journal po americké premiéře snímku, cílem Zločinných milenců je vyprávět na pohádkovém základě noční můru. Ta totiž představuje, tak jako sny obecně, hutný psychoanalytický materiál.

Ozon je dnes znám jako režisér filmů s výrazným hereckým obsazením (nejen) ženských úloh. Za všechny jmenujme muzikálovou černou komedii 8 žen (8 femmes, 2001). Ve Zločinných milencích se opřel o herecké výkony dvou Belgičanů, Natachy Régnierové a hereckého objevu a dodnes stálého spolupracovníka bratrů Dardenneových Jérémieho Reniera (k němuž se Ozon vrátil v novince Dvojí milenec / L'amant double představené letos v soutěži festivalu v Cannes). Roli muže z lesní chaty získala balkánská hvězda Miki Manojlović, známý z filmů Emira Kusturici i Gorana Paskaljeviće.

Pavel Sladký
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zamilovaní vrazi
Alice se obrátí na svého přítele Luca s velkou prosbou - chce, aby zabil spolužáka Saida, který jí znemožil a zostudil tím, že nechal své 4 kamarády Alici znásilnit, zatímco on se díval a neučinil tomu přítrž. Po úpěnlivém přesvědčování a pod tíhou bezmezné lásky Luc svolí a Saida společnou lstí zamordují. Není vraždy bez těla a tak se ho pokusí zakopat v lese za městem. Při zpáteční cestě se ovšem ukáže, že kromě jejich stop se tu nachází i podstatně větší otisky bot. Zdánlivé nongay téma je všímavým divákem rozcupováno, neb několikrát se zde najde i přímá narážka, která vygraduje v závěrečné scéně.

Zdroj: Film Europe Media Company


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

123 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Továrna na tituly

03:55 - 04:20

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:50 - 04:45

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:55 - 05:05

23 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Reklama