Zari
ohodnotit

Zakázané ovoce

Out of Sight

Další název:
Mimo dohled; Zakázané ovocie
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
3.12.1998
„Bankovní lupič uteče z vězení a unese policejní náčelnici…“
Popis / Obsah / Info k filmu Zakázané ovoce
Jack Foley má zvláštní koníček, rád vylupuje banky. Má to však jeden háček - většinou ho při tom chytnou. Při posledním útěku z vězení Jack narazí na krásnou Karen, a láska jako trám je na spadnutí. Jackova smůla však nebere konce - Karen je totiž federální agentkou, pátrající po bankovních lupičích…


Autor: ferrumferrum1

Popis / Obsah / Info k filmu Zakázané ovoce
Čtyřicetiletý Jack Foley by už možná měl myslet na to, aby se usadil. Ale nechce se mu do toho a raději se dál věnuje svému koníčku – vylupování bank. Zvládá to v pohodě a s přehledem, až na jeden drobný problém: často ho při tom chytnou. Jako recidivistu čeká Jacka několik desetiletí za mřížemi. Jackovi se tam ale nechce. Místo toho chce provést ještě jednu poslední velkou akci a pak spokojeně žít z „vydělaných“ peněz. Problém nastane, když se při útěku z vězení setká s pohlednou federální agentkou Karen. Chvíli se dohadují, kdo koho vlastně unesl/zatkl, a nakonec se za kuriózních okolností rozejdou. Ovšem Karen našla v sympatickém zločinci zalíbení, zdá se jí o něm a něco ji k němu prostě neodolatelně táhne. Musí ho znovu vidět. Přinejmenším vidět...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Zakázané ovoce
Kriminálník Jack Foley (George Clooney) uteče se svým parťákem (Ving Rhames) z vězení, ovšem policejní kapitán je jim brzy v patách. Foley se připravil na různé věci, ale rozhodně nečekal, že se do jednoho z policejních náčelníků zamiluje! Karen Sisco (Jennifer Lopez), tvrdá policajtka, která má normálně všech pět pohromadě je také zcela zmatená, když si uvědomí, že ke kriminálníkovi, kterého se snaží dopadnout, něco cítí. Oba stojí na jiné straně práva, je vůbec možné, aby mohli být pár a ještě k tomu skloubit své profese? Nenechte si ujít ostrý a zábavný milostný příběh z dílny Stevena Soderbergha.

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Zakázané ovoce
Karen, zástupkyně šerifa, je pýchou svého otce, který i v důchodu slouží spravedlnosti a pracuje jako soukromý vyšetřovatel. Dcera mu dělá starosti jen svoji slabostí pro muže, přesněji řečeno pro nepravé muže. A to ještě netuší, že na obzoru je hotová pohroma. Karen se stane rukojmím Jacka Foleyho, jednoho z nejobávanějších bankovních lupičů ovšem s očima anděla, s chováním dokonalého gentlemana a s nehynoucí láskou k filmu. Tu sdílí i Karen. Jak by mohla odolat Jackovi, který se netají sympatiemi k odvážné dívce. Oba dobře vědí, že každý z nich stojí na opačné straně "barikády", ale vzájemná přitažlivost může být někdy silnější než zákony gravitace...

Režisér Steven Soderbergh, který na sebe výrazné upozornil hned na počátku kariéry filmem
SEX, LŽI A VIDEO, se rozhodl pro přepis románu Elmora Leonarda (je rovněž autorem
literární předlohy snímku CHYŤTE HO !) Vznikla vtipná černá kriminální komedie o lásce,
která sice hory přenáší, ale v případě nenapravitelného recidivisty a dívky, zastupující zákon,
je to přece jen i pro "mocnou čarodějku" poněkud tvrdý oříšek. Ústřední dvojici vytvořili,
s patřičným smyslem pro komediální nadsázku, George Clooney a Jennifer Lopezová.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Zakázané ovoce
On byl zlodějíček, ona byla agentka. Jak to mohlo dopadnout? George Clooney a Jennifer Lopezové jako skorozamilovaní na opačných stranách zákona.
Čtyřicetiletý Jack Foley (George Clooney) by už možná měl myslet na to, aby se usadil. Ale nechce se mu do toho a raději se dál věnuje svému koníčku - vylupování bank. Zvládá to v pohodě a s přehledem, až na jeden drobný problém: Často ho při tom chytnou.

Jako recidivistu čeká Jacka několik desetiletí za mřížemi. Jackovi se tam ale nechce. Místo toho chce provést ještě jednu poslední velkou akci a pak spokojeně žít z "vydělaných" peněz. Problém nastane, když se při útěku z vězení setká s pohlednou federální agentkou Karen (Jennifer Lopezová). Chvíli se dohadují, kdo koho vlastně unesl/zatkl a nakonec se za kuriózních okolností rozejdou. Ovšem Karen našla v sympatickém zločinci zalíbení, zdá se jí o něm a něco ji k němu prostě neodolatelně táhne. Musí ho znovu vidět. Přinejmenším vidět.

A to je v podstatě všechno. Když ještě naznačím, že nakonec se ocitne Jackův osud v rukou Karen, která se musí rozhodnout mezi zákonem a svými city (což asi stejně většina z vás vytušila), znáte celý děj filmu. Což není ani v nejmenším na závadu, protože o děj v Zakázaném ovoci příliš nejde.

Už při úvodní bankovní loupeži zjistíte, že nejde ani tak o množství uloupených peněz, jako spíš o to, jak v pohodě přitom Jack byl a jak vynalézavě si akci připravil. A jakou pitomou shodou okolností došlo k tomu, že akce nevyšla. A o tom je celý film a o tom je zřejmě také kniha Elmora Leonarda, podle které vznikl: O spoustě nesouvisejících problémů naprosto banálních lidiček, které se jakýmsi podivným řízením osudu propletou do téměř (ale ne úplně) surrealistické mozaiky, která divoce skáče v čase i prostoru (záhy zjistíte, že ona úvodní loupež vlastně vůbec není úvodní) a kterou je poměrně zajímavé pozorovat, ale je nežádoucí nějak hlouběji ji analyzovat. Je možné, že přesně o tom je Leonardova kniha (nečetl jsem ji). Pokud je to pravda, je Zakázané ovoce dokonalým příkladem toho, že věrně zfilmovaná výborná kniha nemusí nutně být výborným filmovým zážitkem pro někoho, kdo ji nečetl - o čemž svědčí veskrze dobré recenze sečtělých filmových kritiků a veskrze mizivé tržby tohoto filmu.

George Clooney se zhostil hlavní role opravdu dobře a lidsky. Jeho Jack není blbeček ani génius, srandista ani superman. Je prostě tak nějak "lidský". Jennifer Lopezová a Ving Rhames jsou trošku praštění a originálním filmovým vtípkem je maličká role Michaela Keatona, který hraje stejného detektiva, kterého předtím ztělesnil v Jackii Brownové.

Díky dobrému scénáři a dobrým hereckým výkonům se všichni chovají v podstatě realisticky a film vlastně vypráví příběh mnoha mírně narušených postaviček, který se mohl docela dobře stát, nebo se právě teď někde v Americe odehrává - aniž by to někoho příliš zajímalo a aniž by o něm někdo chtěl za každou cenu vědět. Takový příběh může být zajímavý, ale dívat se na něj dvě hodiny v kině a platit za to peníze nemusí být každému po chuti. Mezi obdivováním hereckých výkonů a precizní režie jsem se párkrát přistihl, že mi pouhá stylová atmosféra nestačí a čekám na nějakou opravdu legrační hlášku nebo opravdu razantní dějový zvrat - a ono nic. (Pokud nepočítám triky s přeházenou časovou posloupností, které jsem už ovšem viděl mnohokrát jinde a mnohokrát lépe.)

Odpověď na základní otázku "K čemu vlastně tenhle film je?" ještě více zamlžuje jedna (možná důležitá) věc, respektive jméno: Režisér Steven Soderbergh, jehož filmy, ať už podařené (Sex, lži a video) nebo méně podařené (Kafka), byly většinou provokativní, netradiční a něčím unikátní. Ne tak Zakázané ovoce, které je ve srovnání s jeho přechozími díly uhlazené, nezávadné a - skoro se to bojím říct - chvílemi nudné. Ne že by to byla špatná věc a rozhodně není možné to Soderberghovi zazlívat, ale leckterého fanouška, který obdivoval jeho filmy na pololegálních projekcích na undergroundových festivalech, to může výrazně vyvést z míry a dovést možná až k tomu, že nad ním zlomí hůl. Neoprávněně. On totiž každý film nemůže být superudálost a je sympatické, že to pro změnu jeden z nich o sobě netvrdí a snaží se "jen" převyprávět zajímavou knížku, bez automobilových honiček, nekonečných přestřelek a superfrajerských hlášek.

Je to snad nějaká nakažlivá choroba, že po jednom kultovním avantgardním režisérovi, který zfilmoval nezfilmovatelnou knihu (Tarantino s Jackií Brownovou) provedl něco velice podobného jiný kultovní avantgardní režisér (navíc s knihou stejného autora)? Každopádně, pokud se vám líbila Jackie, bude se vám líbit i Zakázané ovoce. A naopak.

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

33 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

8 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mia Tyler

Tyler Mia

Naposled navštívené:
Mia Tyler

Tyler Mia