Zari
ohodnotit

Zahrada

Záhrada

Další název:
The Garden
Žánr:
Rok:
1995
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1995
„Křehká komedie o tajuplném životě v zahradě“
Popis / Obsah / Info k filmu Zahrada
Nepraktický a uzavřený učitel Jakub se při hledání svých kořenů pokouší zpřetrhat svazky s městem i s lidmi, kteří ho v poslední době svými nároky pomalu ničili; tedy především s podivínským otcem a se sobeckou milenkou, vdanou Terezou. V pozdním létě se Jakub přestěhuje do venkovského domu se zahradou, jež kdysi patřil jeho dědovi a jejž má podle otce prodat, aby si konečně mohl koupit vlastní byt. Ani v idylickém prostředí Jakub svým problémům neunikne. Nevrátí se sice do práce, jež mu nepřinášela ani uspokojení ani peníze, ale jeho samotu neustále narušují "vetřelci" zvenčí. Jakuba navštěvuje otec a naléhá, aby se konečně dal do pořádku a aby se choval jako dospělý muž. Spíš než atraktivní Tereza muže chápe "panna zázračnica", venkovská dávka Helena, která má blízko k přírodě a kterou okolí (včetně její pobožnůstkářské matky) považuje za pomatenou. Jakuba postupně navštíví tři cizinci konkrétních jmen i názorů (svatý Benedikt, Jean-Jacques Rousseau a Wittgenstein), kteří hrdinovi ani tak neukazují přímo cestu, nýbrž mu spíš naznačují, že následování rozumu směřuje v jeho případě do slepé uličky.

Autor/Zdroj: /Popis


Tridsiatnik Jakub, nespokojný so svojim doterajším učitel'ským životom, uteká z města do schátraného domu svojho deda. Dom obklopený velkou záhradou si ho postupne podmaňuje svojim magickým, silne personifikovaným čarom a Jakub si dkáže postupne vyriešiť konfliktné vzťahy k blízkym a nájsť svoje miesto v živote.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Třetí celovečerní film slovenského režiséra Martina Šulíka Zahrada svou poetikou i tématem souzní s předchozí autorovou tvorbou. Hrdinou snímku, který režisér vytvořil s obdobným tvůrčím štábem, jako své předchozí snímky Neha a Všetko čo mám rád, je muž na prahu „kristových let", který musí řešit otázku, co udělá se svým životem. Nepraktický a uzavřený učitel Jakub se při hledání svých kořenů pokouší zpřetrhat svazky s městem i s lidmi, kteří ho v poslední době svými nároky pomalu ničili.
Podobně jako jiní Šulíkovi hrdinové, ani Jakub svou situaci neřeší radikálně, ale dává se nést událostmi a jen postupně si uvědomuje, co vlastně chce a co nechce. Vyprávění je členěno do kapitol, jejichž názvy předem navozují příští atmosféru, děj i myšlenkovou náplň, ale i zesilují duchovní rozměr Jakubova hledání sebe sama. Příběh je vystavěn tradiční optikou autorského poetického filmu 60. let.
Program ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Ocenění: Zvláštní cena poroty, Cena FIPRESCI a Cena ekumenické poroty na MFF v Karlových Varech 1995, Zvláštní cena poroty na MF mladého filmu v Turínu 1995, Cena filmových kritiků za český snímek roku 1995, 5 Českých Ivů '95 v kategoriích film, režie, scénář, mužský herecký výkon ve vedl. roli (M. Labuda) a výtvarný počin, vítěz MFF Zlatý bohatýr v Minsku 1996
Režisér se scenáristou Ondřejem Šulajem navazují na předchozí spolupráci. Vyprávění je členěno do kapitol, jejichž názvy předem navozují příští atmosféru, děj i myšlenkovou náplň, ale i zesilují duchovní rozměr hledání sebe sama. Příběh, viděný tradiční optikou autorského poetického 60. let a lehce poznamenaný vlivem Andreje Tarkovského, zaujme také kultivovanou kamerou i hereckými výkony, především Mariána Labudy.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Hrdinou třetího celovečerního filmu Martina Šulíka je muž na prahu "kristových let", který musí řešit otázku, co udělá se svým životem. Nepraktický a uzavřený učitel Jakub se při hledání svých kořenů pokouší zpřetrhat svazky s městem i s lidmi, kteří ho v poslední době svými nároky pomalu ničili: tedy hlavně s podivínským otcem a se sobeckou milenkou, vdanou Terezou. V pozdním létě se Jakub přestěhuje do venkovského domu se zahradou, který kdysi patřil jeho dědovi. Spíše než atraktivní Tereza Jakuba chápe „panna zázračnica“, venkovská dívka Helena, která má blízko k přírodě a kterou okolí (včetně její pobožnůstkářské matky) považuje za pomatenou… Vyprávění je členěno do kapitol, jejichž názvy předem navozují atmosféru, děj i myšlenkovou náplň, ale také zesilují duchovní rozměr Jakubova hledání sebe sama. Lyrické podobenství, viděné tradiční optikou autorského poetického filmu 60. let a lehce poznamenané vlivem Andreje Tarkovského, zaujme mj. kultivovanou kamerou (Martin Štrba) i hereckými výkony, především Mariána Labudy v úloze hrdinova otce. Dále hrají Roman Luknár, Zuzana Šulajová, Jana Švandová, Dušan Trančík aj. Na XXX. MFF v Karlových Varech 1995 získal snímek Zvláštní cenu poroty, Hlavní cenu FIPRESCI a Hlavní cenu ekumenické poroty.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na forbíně TM (2012) [TV pořad...

00:25 - 01:10

22 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

27 minut již uběhlo
88 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

172 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

17 minut již uběhlo
158 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lidia Wysocka

Wysocka Lidia

Naposled navštívené:
Lidia Wysocka

Wysocka Lidia