Zari
ohodnotit

Žaby a iné ryby

Žánr:
Rok:
1986
Délka:
69 minut
Premiéra v ČR:
1.11.1987
Popis / Obsah / Info k filmu Žaby a iné ryby
Súdobý príbeh o citovom a morálnom dospievania mladých l'udí. Štrnásťročný Martin prekonáva prvé milostné sklamanie a spoznáva falošné konanie spolužiakov i dospelých. Cez svoje zážitky sa učí vnímat život okolo seba a dospieva k prewvedčeniu, že nie je možné stále sa vyhýbať konfliktom a žiť vo vysnívanom svete.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Žaby a iné ryby
Snímek Žaby a iné ryby natočil debutující režisér Július Jarábek podle scénáře Jána Navrátila, odměněného První cenou v soutěži Ústředí slovenského filmu z roku 1984. V podstatě psychologicky motivovaný film je spíše volným pásmem epizod a motivů než uceleným přiběhem. Ústředními hrdiny jsou žáci nejvyšších ročníků základní školy, jimž sekundují jejich starší kamarádi, učitelé a rodiče. ~ Sympatický a díky
svým zálibám tak trochu výjimečný Martin prožívá prvni citové vzplanutí k povrchní krásce Lydě. Teprve se učí vidět svět kolem sebe a jen pozvlna (dospívá k přesvědčení, že není možně stále se vyhýbat konfliktům, ale naopak, že íe nutné jim čelit. " Záběr filmu je ovšem přílíš široký: vedle psychologických rozdílů mezi dětskými hrdiny a jejich vznikajícími životnimi postoji, zahrnuje motivy prvních lásek, žárlitostí a zklamání, problémy pedagogické i ekologické, otázky morálky a mnohé další věci. Právě tato šíře pohledu vedla tvůrce k určité modelovosti a schematismu, jimž se přes očividnou snahu nedokázali vyhnout. Podařil se jim však celkem realistický popís prostředi současného lázeňského města.
Na XXVII. FFD v Gottwaldově 1987 získal Július Iarábek Cenu MěstNV, Ján Lehotský Čestné uznání za hudbu a film Cenu nakladatelství Mladé letá.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dokažte mi vinu! (Find Me Guilty)

Dokažte mi vinu!
Find Me Guilty

Malá anketa

Malá anketa

Naposled navštívené:
Dokažte mi vinu! (Find Me Guilty)

Dokažte mi vinu!
Find Me Guilty

Malá anketa

Malá anketa