Popis / Obsah / Info k filmu Z prezidentské kuchyněFrancouzský režisér
Christian Vincent vypráví ve svém nejnovějším filmu Z prezidentské kuchyně příběh neobyčejné ženy Hortense, která naslouchá svému srdci a co si umíní, to i dosáhne. Všechny její dobrodružství jsou svázané s vařením a jedno z nich je přímo neuvěřitelné – dva roky vařila přímo pro francouzského prezidenta Françoise Mitteranda v Elysejském paláci a pronikla do zákulisního politického světa nejmocnějšího muže v zemi.
Christian Vincent ve filmu paralelně rozvíjí dvě příběhové linie. V první z nich se ocitáme na Antarktidě, kde Hortense určitou dobu působila, a prostřednictvím mladé dokumentaristky se vracíme zpět do dob její náročné, i když prestižní práce v prezidentském paláci. Postupně tak poznáváme obdivuhodnou ženu, která v sobě spojuje smysl pro tradice i modernitu, ambicióznost i pokoru, razantnost i křehkost zároveň.
V hlavní roli se představí známá a zkušená herečka
Catherine Frot, která debutovala ve filmu
Můj strýček z Ameriky (1980) od
Alaina Resnaise. V roce 1996 získala národní filmovou cenu César za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a během své kariéry si zahrála po boku
Gérarda Jugnota,
Gérarda Depardieu, Andrého Dussolier či
Thierry Lhermitta.
oficiální text distributoraPopis / Obsah / Info k filmu Z prezidentské kuchyněHortense Laborie, proslulá šéfkuchařka z Perigordu, je vyznamenána tím, že ji prezident republiky jmenuje svojí osobní kuchařkou, zodpovědnou za přípravu všech jeho jídel v Elysejském paláci.
Navzdory žárlivé nelibosti ostatního personálu kuchyně se Hortense rychle zapracuje, díky svému nezkrotnému duchu. Autentičnost jejího vaření brzy pohltí prezidenta, ale chodby moci jsou vystlány různými nástrahami…
Založeno na výjimečném skutečném příběhu osobní kuchařky prezidenta Francoise Mitteranda.
Film Europe s.r.o.
oficiální text distributoraPopis / Obsah / Info k filmu Z prezidentské kuchyněFrancouzský režisér Christian Vincent (nar. 1955) se ve svém filmu Z prezidentské kuchyně inspiroval životem Danièle Mazet-Delpeuchové, podnikavé ženy se smyslem pro tradici i pro dobrodružství, která se proslavila jako osobní kuchařka prezidenta Françoise Mitteranda, ale předtím pořádala na své farmě v Périgordu víkendy foie gras a lanýžové párty a posléze neváhala vařit na základně na Crozetových ostrovech v Antarktidě. – Civilní snímek je rámován pobytem Hortense Laboriové na zmíněných ostrovech, kam na francouzskou základnu přijíždí mladá australská dokumentaristka točit reportáž. Když vyjde najevo, že tamní šéfkuchařka vařila dva roky pro prezidenta, i přes odmítavý postoj a nechuť o tom vyprávět, začne Hortense vzpomínat... – Film je holdem kuchařce i francouzské kuchyni a zároveň v něm tvůrci odhalují zákulisí Elysejského paláce a tamní hlavní kuchyně, kde vládnou muži a kde se projevuje řevnivost a rivalita. Osobní prezidentova kuchařka v nelehkých podmínkách obstojí díky zápalu pro vaření, důslednosti a nezbytné neústupnosti. Jako obvykle: k odchodu ji přiměje až nesmyslná byrokracie, jíž už nechce vzdorovat...
-kat-, Filmový přehled 2013/4
Nový publicista: Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně
napište