Zari
ohodnotit

Yesmeni

The Yes Men

Žánr:
Rok:
2004
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
20.1.2005
„I malým žertem můžete změnit svět.“
Popis / Obsah / Info k filmu Yesmeni
Dokument o dvou aktivistech, kteří putují z jedné mezinárodní obchodní konference na druhou a předstírají, že jsou členy World Trade Organization (dále jen WTO)

Příběh začíná, když Andy s Mikem vytvoří internetové stránky velmi podobné stránkám WTO. Návštěvníci nerozeznají nepravost stránek a odesílají dotazy pro „experty“ WTO.

Mike a Andy dostanou i několik pozvánek na konference o obchodní činnosti, využijí toho a svou přítomností nejprve začnou šokovat široké publikum - oděv, vzhled a potažmo i velmi „zvláštní“ názory „WTO“ na světový obchod….


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Yesmeni
Pod pojmem Yesmeni (v originále The Yes Men) se ve stejnojmenném dokumentárním snímku skrývají mladí rozhněvaní muži, kteří se řídí heslem, že kdo má moc, musí být kritizován. Na rozdíl od jiných aktivistů nepoužívají Yesmeni násilí a zápalné lahve, ale rozum, vzdělání, ironii, humor, recesi, provokaci, sarkasmus a internet. – Pozoruhodný dokument sleduje několik akcí Yesmenů, kterým na webovou stránku přišlo pozvání na konferenci Světové obchodní organizace (WTO). Mike Bonanno a Andy Bichlbaum po náročných přípravách vyrazí do Finska, kde Andy na konferenci Textil budoucnosti předvede vycházkový manažerský oblek ze zlatého latexu s nafukovacím falusem a zabudovaným monitorem. Sklidí potlesk, ale nikdo se nepozastaví nad jeho přednáškou o netradičním pojetí války Severu proti Jihu. Takových recesí je ve filmu víc než dost. Za zmínku stojí přednáška pro studenty o recyklaci hamburgerů či „zrušení“ WTO, které Yesmeni zcela vážně ohlásili na konferenci v Austrálii a způsobili tak menší diplomatické zemětřesení. Velice svérázné přednášky v autentickém prostředí či účast Andyho v televizní diskusi jsou ovšem nejen zábavnými happeningy, ale především způsobem revolty. Yesmeni tyto akce označují za „korekce identity“ a doufají, že se jim takto podaří ukázat věci ve správném světle a vyburcovat lidi k zamyšlení. – Film, natáčený digitální kamerou a postavený tak trochu na mystifikačním principu Českého snu (FP 6/2004), byl (navzdory copyrightu) uváděn na festivalech již v roce 2003.
-kat-, Filmový přehled 2005/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anna Procházková

Procházková Anna

Václav Hanuš

Hanuš Václav

Naposled navštívené:
Anna Procházková

Procházková Anna

Václav Hanuš

Hanuš Václav