Zari
ohodnotit

Warholka

Factory Girl

Rok:
2006
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
12.7.2007
„Když Andy potkal Edie, život se stal uměním. Příběh dívky, která zásadně ovlivnila díla Andyho Warhola.“
Popis / Obsah / Info k filmu Warholka
Edie Sedgwick byla krásná, mladá, inteligentní, vzdělaná i talentovaná. V roce 1964 odjela do New Yorku, kde se o rok později setkala se slavným extravagantním provokatérem Andym Warholem. Edie se stala jeho múzou, hvězdou jeho filmu Ubohá bohatá holka, idolem milionů lidí a tváří časopisu Vogue. Konec její kariéry i života přišel stejně rychle, jako její závratný vstup do záře reflektorů. Neunesla slávu a vztah se sobeckým povrchním Warholem, postupně propadla alkoholu a drogám, které zničily její vztah s rodinou i přáteli, vztah s talentovaným zpěvákem i vztah s Warholem, který ji brzy vyměnil za mladší model. Zachrání ji léčebna drogově závislých?

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Warholka
Andy Warhol, malíř, filmař, kontroverzní postava New Yorkské scény. Lidé kolem něj, drogy, sex, 15 minut slávy...ale i uznávaný umělec, jehož obrazy se v současnosti prodávají za miliony dolarů. Edie Sedgwick jedna z múz „factory“, slavná, slavená, fotografovaná ve všech časopisech šedesátých let. Ozdoba klubů, slavní zpěváci o ní psali písně. K tomu všemu krásnému se přidal alkohol, drogy a z krásné dívky z bohaté rodiny se stala lidská ruina. Pád z vrcholu společnosti na dna úplné spodiny byl strašný. Smrt ve 28 ještě zbytečnější...

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Warholka
Snímek televizního režiséra George Hickenloopera vypráví o hektickém životě Edie (Edith) Sedgwickové (1943–1971), jedné z múz amerického umělce a představitele popartu Andyho Warhola (1928–1987), který bývá označován za spojovatele umění, módy, reklamy, undegroundové hudby a nezávislého filmu. Mladá žena měla půvab, šarm i inteligenci, vzdělání i talent a přišla dobýt New York. V roce 1965 se dostala do proslulé Warholovy Továrny (Factory) a ihned podlehla vlivu extravagantního tvůrce, kterého obdivovala a který obdivoval (alespoň z počátku) ji. Stala se slavnou, zazářila ve Warholových filmech a na nebi módy, záhy ovšem propadla alkoholu a drogám. Její bohatá rodina se jí zřekla a ona rok po skončení léčby v sanatoriu zemřela na předávkování… - Ve smutném a nikoliv neobvyklém příběhu je Edie vnímána zčásti jako Warholova oběť, zatímco on sám je představen se všemi svými pověstnými nectnostmi, jako provokatér, pozér, voyeur a jako povrchní sobec, posedlý celebritami, jemuž nedělá problém „odložit“ přátele, pokud mu nejsou k užitku. – Filmaři se snažili o autenticitu charakterů i mondénního prostředí, a protože řada lidí z okruhu Továrny je dosud naživu, v rozhovorech s nimi se mnohé dozvěděli, a mohli tak přiblížit atmosféru proslulých divokých večírků i uměleckého snažení. Do děje zakomponovali i údajný milostný románek Edie s Bobem Dylanem, jenž ovšem nikdy nebyl veřejně prokázán (ve filmu se postava jmenuje Billy Quinn). Zachycují též rivalitu obou umělců. V závěru jsou použity záběry z rozhovoru, kde Warhol chladně reaguje na zprávu o smrti své superstar, s níž se stýkal pouhé dva roky (1965-1966). Snímek, v němž podávají poctivě prožité výkony Sienna Millerová a Guy Pearce, působí poněkud roztříštěně, překotně a hekticky, ovšem taková šedesátá léta byla.
-kat-, Filmový přehled 2007/8


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Warholka
Když ho ještě nepotkala, byla to docela obyčejná dívka s velkými ambicemi a charismem na rozdávaní. On z ní udělal hvězdu. Náhle se ocitla ve světě blikajících reflektorů, nekonečných večírku a drog. Ve světě kde nelze uniknout. Toť sláva si účtuje vysokou daň.

Film George Hickenloopera vypravý příběh Edie Sedgwickové (Sienna Miller), jedna z múz excentrického umělce Andyho Warhola (Guy Pearce).


Autor: luongovae

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

16:35 - 17:05

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

16:30 - 17:25

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

65 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

65 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama