Zari
ohodnotit

Walesa: Člověk naděje [2k digital]

Wałęsa. Człowiek z nadziei

Země:
Rok:
2012
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
3.4.2014
„Příběh muže, který i nám vrátil svobodu.“

Komentáře k filmu Walesa: Člověk naděje

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.9.2017
Film těží z neobyčejného   osudu Lecha Walesy a krásně   ho ukazuje jako obyčejného   člověka. Pro našince   zajímavá lekce z historie   souseda.
m6k
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.7.2019
Srovnej s Havel... :-P
Je to tedy životopisná   story, o předákovi   Solidarity Lechu Walesovi   který je podobným   personálním symbolem   "pádu komunistického   režimu", jako u nás   Václav Havel. Podobní jsou   si i v tom, že dnes většina   obyvatel, "osvobozených   od reál socialismu a   vnořených do   kapitalismu", na ně   dští jen zášť, pomluvy,   fámy a síru :-/ Andrzej   Wajda o Walesovi natočil   film, který rozhodně není   nějakou černobílou   adorací. Ukazuje ho i v jeho   rozporuplnosti, tedy jako   člověka, který sice   dokáže svými proslovy, (i   činy), zaujmout a strhnout   davy, ale na druhou stranu je   i dost bigotní a machisticky   sebestředný. Člověk který   "dělnicky"   opovrhuje intelektuály a   nebere příliš ohled ani na   vlastní rodinu. Jeho význam   v boji proti komunistickému,   totalitnímu režimu, který   se v Polsku vůči svým   občanům choval ještě   drsněji než u nás, je   nezpochybnitelný. Ve filmu   pochopitelně nechybí   legendární scéna, kterak   přeleze zeď gdaňské   loděnice a charismaticky se   ujme vedení stávky.   Nezpochybnitelné je ale také   to, že Walesa má, (podobně   jako Havel) i své méně   morální stránky. Jako   třeba to, že dokáže být   pragmatický oportunista,   který klidně tajné policii,   "něco podepíše",   aby byl propuštěn ze   zadržení domů. Umí také   být   "nedemokraticky"   sebestředný. Rozhodně je to   velmi zajímavý film.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama