Zari
ohodnotit

Vzpurní svědkové [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
75 minut
„Radovan Lukavský v televizní adaptaci detektivní novely Georgese Simenona.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vzpurní svědkové
POZOR SPOILER

Pan komisař se chystá na dovolenou. Jenže je zde ještě vražda Lachauma. Velmi bohatého muže.
Komisaři to nedá, a přece jen se u nich zastaví.
Zde zjistí, že mrtvý je Leonard, syn onoho boháče. Vypadá to na vloupání a Leonard zloděje chytil při činu. A ten jej zabil.
Robert je bratr zavražděného a jeho výpověď je přinejmenším podivná. A také neustále mluví za svou ženu Pavlínu. Komisař slyší nesrovnalosti v jejich výpovědích, ale nechává to tak. A protože Robert vyhrožuje advokátem, rozhodne se komisař vyčkat na něj. Jenže ten není po ruce.
Při výslechu účetního firmy tento konstatuje, že firma je playte. Dělníci již několikráte čekali na plat.
Inspektor, který pomáhá komisaři vypátrá, že všechno finančně táhne Pavlína, která zdědila spoustu peněz.
Komisař pak vyhledá Lachaunových dceru Veroniku. Je barmanka v podniku jen pro lesbické dámy. Ta jej pozve k sobě. Zde vyjdou najevo její rozhárané vztahy k rodině a také se objeví její milenec. I ten se stává podezřelým.
Inspektor zkouší totéž vloupání k Lachaunovým, ale zjistí, že to nejde. Takže to byla loupež fingovaná. Komisař trochu přidusí Veronicična milence. Avšak teprve přivedená svědkyně jej usvědčí ze lži. On pak něco přiznává, ale případu tím pomůže jen málo. Avšak vztah mezi ním a Pavlínou je jasný a on jej už nepopírá. Z dalšího pak plyne, že je to právě ona, kdo v domě není rád. I když je těhotná. Také se přijde na to, že Pavlína podala žádost o rozvod. Advokát však tvrdí, že ji odvolala.
Tu si bere komisař k výslechu, aby později odhalil vraha…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vzpurní svědkové
Fait divers neboli případ z černé kroniky. Tak bývá ve francouzských novinách nadepsán sloupek se senzačními událostmi dne. Francouzsky píšící Belgičan Georges Simenon jich po svém příchodu do Paříže v roce 1922 napsal denně tucty. Elévská novinářská praxe v redakcích mnoha listů a časopisů mu poskytla dobrou školu pro spisovatelskou budoucnost. Naučil se působivě zachytit atmosféru zločinu, vystihnout několika tahy povahokresbu zúčastněných osob a navíc si mohl motivy jednotlivých zločinů ukládat v paměti, aby se jimi později inspiroval při psaní detektivek. První z nich napsal ještě před svými třicátými narozeninami. Dalších sto šedesát titulů vydával v přibližně dvouměsíčních intervalech až do svých sedmdesátin. Ročně průměrně pět až šest titulů. Televizní adaptace vznikla na motivy novely, která je asi mnoha čtenářům povědomá: příběh záhadné rodiny pařížského továrníka Lachauma, umocněný sugestivní atmosférou starého měšťanského domu zaplněného přepychem a tajemstvím zločinu, po němž komisař usilovně pátrá?

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

23 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

53 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

63 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama