Zari
ohodnotit

Vzpoura na lodi Caine

The Caine Mutiny

Další název:
Authority and Rebellion
Žánr:
Rok:
1954
Délka:
120 minut
„Je kapitán ještě puntičkář, nebo už šílenec? Americký film, nominovaný na sedm Oscarů.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vzpoura na lodi Caine
Děj válečného filmu začíná v přístavu Pearl Harbor.
U kapitána minolovky Caine, se hlásí do služby čerstvý absolvent Princetonu, podporučík Willie Keith (R. Francis). Keith se chtěl původně dostat na křižník, ale na pohodového kapitána a zrezivělou minolovku si zvykne. Kapitán De Vriesse se už dva roky snaží, aby ho vystřídal jiný velitel, služba na lodi ho už unavuje a je pro něj vysvobozením, když velení flotily jmenuje na jeho místo nového velitele.

Je jím korvetní kapitán Queeg (H. Bogart). S novým kapitánem zavládne na lodi pořádek a řád, na který bývalý kapitán už moc nedbal. Kapitán začne posádku šikanovat a je schopen obrátit celou loď naruby ve snaze najít neexistující klíč od lednice, ze které se ztratily jahody. Důstojníci brzy zjistí, že kapitán má všechny příznaky akutní paranoie a každou chvíli se zhroutí. Starý posera, jak důstojníci svého kapitána nazývají, to prokáže při silné bouři, do které se loď dostane. Lodi hrozí převrácení a kapitán vydává špatné rozkazy kormidelníkovi, na což zareaguje poručík Maryk tím, že zbaví kapitána velení a sám loď z kritické situace dostane.

Po návratu na základnu je poručík Maryk obviněn válečným soudem, že zbavil kapitána Queega neoprávněně velení lodi a spolu s ním jsou obviněni důstojníci Keith a Keefer. Prokázat u soudu Marykovu nevinnu má jeho právník Greenwald, (José Ferrer ).


Autor: Bara.40

Popis / Obsah / Info k filmu Vzpoura na lodi Caine
Čerstvý podporučík amerického námořnictva Willie Keith nastoupí během války do služby na lodi Caine. Jeho první dojmy jsou veskrze špatné: toužil získat místo na letadlové lodi nebo bitevním křižníku, a místo toho skončil na oprýskané minolovce, jejíž posádka si na disciplínu vůbec nepotrpí. Proto je Keith rád, když flegmatického kapitána DeVriesse vystřídá nový velitel plavidla, vojácký kapitán Queeg. Důstojníci i řadoví členové posádky však brzy poznají odvrácenou stranu Queegova velení. Kapitán je takřka posedlý maličkostmi. Je schopen zabývat se donekonečna košilemi námořníků, zatímco při cvičení dělá jednu chybu za druhou. V ostrém boji se pak projeví jako zbabělec. Když přijde tajfun a lodi hrozí potopení, ujme se velení výkonný důstojník Steve Maryk. Willie ho v tom podpoří. Jenže tím se dopouštějí vzpoury... Film režiséra Edwarda Dmytryka byl nominován na sedm Oscarů: nejlepší herec (Bogart), nejlepší herec ve vedlejší roli (Tully), střih, hudba, zvuk, scénář a jako nejlepší film.

Písně (text, hudba):

I Can't Believe You're in Love with Me - (Clarence Gaskill, Jimmy McHugh)
Yellowstain Blues - (Fred Karger, Herman Wouk)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

72 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Měnící se planeta

13:35 - 14:25

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:25 - 14:25

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jason Dorkel

Dorkel Jason

Naposled navštívené:
Jason Dorkel

Dorkel Jason