Zari
ohodnotit

Vzkaz v láhvi

Message in a Bottle

Další název:
Správa vo fľaši (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
15.4.1999
„Melodramatický příběh o velké lásce, velké bolesti a naději.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vzkaz v láhvi
Rozvedená Theresa Osborneová najde jednoho dne při pravidelném běhání po pláži láhev, kterou vyplavilo moře. Uvnitř je vzkaz od neznámého muže, který nemůže zapomenout na zemřelou manželku. Dopis ji okouzlí a svěří se s ním v práci, v redakci novin Chicago Tribune. Její šéf dopis uveřejní a ten se dočká nečekaného čtenářského ohlasu. Do redakce dorazí dokonce další podobné dopisy. Theresa se pustí do pátrání a zjistí, že jejich autorem by mohl být jistý Garret Blake, který se živí opravami a stavbou jachet v jedné z rybářských vesnic v Severní Karolíně. Vypraví se tam a seznámí se nejen s ním, ale také s jeho otcem Dodgem. Přestože se Garret chová odtažitě, podaří se jí dosáhnout pozvání na projížďku právě opravenou jachtou. Počátek plavby sice poznamená Garretova rvačka s provokujícím švagrem, oba osamělí lidé se přesto sblíží a Garret pozve ženu na večeři. Theresa mu chce prozradit, jak ho našla, ale místo toho vypráví o rozchodu s manželem. Garret zase vzpomíná na svou Catherine, která zemřela před dvěma lety. Během následujících dnů se Theresa stane svědkem sporu Garreta s rodinou Catherine, která chce její obrazy, a sama se s ním pohádá, když ji přistihne, jak se dotýká pietně uchovávaných památek na Catherine. Později se však usmíří, a Garret dokonce přijede za Theresou do Chicaga. Seznámí se s Theresiným synem Jasonem a stráví s ní romantickou noc. Jenže ráno náhodou objeví dopisy z láhve a také list, který napsala krátce před smrtí jeho žena. Cítí se podveden a odejde. Teprve pod otcovým vlivem pochopí svou chybu a rozhodne se vrátit. Jenže krutý osud má jiné plány.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vzkaz v láhvi
Theresa vychovává malého syna, je rozvedená a už pomalu rezignovala na lásku. Jenomže jednoho dne najde při své pravidelné rozcvičce na pláži VZKAZ V LÁHVI. Dopis napsal neznámý muž své mrtvé ženě a vyznává se v něm z citů, které jí dřív nestačil sdělit. To by v tom byl čert, aby okoralé srdce emancipované novinářky Theresy nezměklo při pohledu na citem přetékající řádky. Jenomže šéfredaktor dobře ví, co zvedne Chicago Tribune náklad, a tak dopis uveřejní. Ohlas je obrovský a redakce na jeho základě začne pátrat po neznámém pisateli. V první linii je samozřejmě Theresa, která už nad prvním dopisem zjistila, že je to právě ten záhadný opravář lodí, koho by snad ještě mohla milovat…

V hlavní roli romantického příběhu uvidíme Kevina Costnera a Robin Wright Penn, v epizodní roli pak vynikajícího Paula Newmana.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vzkaz v láhvi
Truchlící vdovec Garret Blake se živí stavbou lodí. Postavit si nový život – to už je o něčem jiném. A to je před tím, než se v jeho vesnici v Severní Karolíně objeví Theresa Osbornová. Theresa - osamělá, rozvedená, sbírá materiál pro noviny Chicago Tribune – ví, že Garret je pisatelem vzkazu v láhvi, který našla na pláži na Cape Cod. A ví, že ten vzkaz promluvil přímo k jejímu srdci. Kevin Costner v roli Garreta a Robin Wright Penn jako Theresa dodávají Vzkazu v láhvi hvězdnou sílu. Je to příběh o ztracené a nalezené lásce, který natočil Luis Mandoki (Když muž miluje ženu) podle bestselleru Nicholase Sparka. „ Je na tobě, co si zvolíš – minulost nebo budoucnost. Jedno si vyber a drž se toho,“ radí Garretův čilý otec Dodge (Paul Newman). A ta rada se Vás neopustí. Stejně tak jako dojem z tohoto něžného a dojemně natočeného příběhu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vzkaz v láhvi
Melodramatický snímek Luise Mandokiho Vzkaz v láhvi vznikl podle bestselleru Nicholase Sparkse. Ve standardní formě baladického milostného příběhu zachycuje vývoj vztahu dvou osamělých lidí s neočekávaným tragickým vyústěním. - Rozvedená novinářka Theresa, žijící v Chicagu se synkem Jasonem, najde p_i dovolené na břehu moře láhev s dopisem, který je vášnivým vyznáním muže k mrtvé manželce. Po zveřejnění dopisu se objeví ještě dva vzkazy nalezené v láhvích, jež zašlou zaujatí čtenáři. Therese se podaří vypátrat pisatele, stavitele a opraváře jachet z rybářské osady v Severní Karolíně, Garreta Blakea. Navštíví zvláštního muže a zamiluje se do něj. On její city opětuje, přesto však zůstává v zajetí minulosti. Když milostný vztah překročí hranici prvního vzplanutí, Garret zjistí, co k němu Theresu přivedlo. Cítí se uražen a znovu se uzavře do sebe. Pod vlivem svého otce konečně pochopí, že musí využít druhou životní šanci. Rozhodne se pro Theresu. Avšak při pokusu o záchranu posádky jachty, ohrožené bouří, zahyne. Theresa dostane do ruky jen jeho poslední vzkaz, v němž se její milenec loučí s Catherine a vyznává se z lásky k ní... - Zdlouhavý děj se soustřeďuje na detailní popis milostného vztahu a jeho proměn. Značný prostor v něm zaujímají časté procházky po mořském břehu a efektní záběry z jachetních vyjížděk. Náladotvorný soundtrack provází impresionistické obrazy kameramana Caleba Deschanela. Zatímco Robin Wright Pennová se snaží oživit poněkud papírovou postavu novinářky Theresy, Kevin Costner jako značně nepravděpodobný drsný a zároveň citlivý chlapík od moře působí pííliš jednostrunně. Alespoň zčásti životnou postavu vytváří Paul Newman v roli Garretova otce.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Novinářka Theresa Osborneová (Robin Wright Pennová) nosí ve svém srdci od rozchodu s manželem nezhojenou jizvu. Jeho nevěru nepovažovala za něco, co obohacuje manželství, a protože ve svém nitru pořád chovala ideu o lásce upřímné a veskrze čisté, volila rozvod jako jediné možné řešení. Syn Jason zůstal její poslední radostí, nadějí a úzkostí, středobodem jejího života, který - jak se sama už tolikrát přesvědčila - může tak snadno ze dne na den ztratit svůj řád a harmonický rytmus.

Nejčerstvěji se o této staré pravdě Theresa přesvědčila při pravidelném ranním joggingu. Láhev, osaměle trčící na pláži z písku, nemohla neupoutat její pozornost. A její obsah už vůbec ne. "Drahá Catherine," začínaly ty strojopisné řádky, přeplněné něhou, citem, bolestí, zoufalstvím, těmi nejniternějšími duševními pochody, které muži obratně skrývají nebo si dokonce vůbec nepřipouštějí. Vzkaz v láhvi, podepsaný záhadným "G.", provokoval a dráždil. Celou redakci Chicago Tribune, kde Theresa pracovala a kam se se svým nálezem přišla pochlubit. Sloupkaře Charlieho Toschiho (Robbie Coltrane) dokonce natolik, že ho otiskl (bez Theresina souhlasu) v novinách. Článek vyvolal nejen vlnu nadšených reakcí, ale přinesl i další dva nečekané objevy - láhve, nalezené na plážích a obsahující další vyznání nezměrné lásky a ještě většího utrpení. Typ láhve, hlavičkového papíru, psacího stroje a v neposlední řadě i zmínka o konkrétním městečku v Severní Karolíně - to už bylo dost indicií, podle kterých se mohly noviny velikosti Chicago Tribune pustit do úspěšného pátrání po záhadném "G.". Ačkoliv si Theresa důrazně nařizovala nic si od blížícího se setkání s tajemným mužem neslibovat, ovdovělý stavitel lodí Garret Blake (Kevin Costner) se pomalu ale jistě začínal stávat součástí její nezhojené duše.

Oba zralí lidé jen s nejvyšší opatrností začínají překonávat svůj strach z nového vztahu, přičemž se tak trochu bojí nazývat věci pravými jmény, aby jejich případné zklamání a bolest nebyly tak veliké. Hrany minulosti i současnosti jsou ovšem stále příliš ostré, takže ve chvíli osudového rozhodnutí se hluboko zaříznou do jejich zjitřených duší...

Příběh muže a ženy, věřících v opravdovou lásku, vznikl podle bestselleru Nicholase Sparkse a nese se v očekávaném duchu romanticky chvějivých tónů, obrazových, hudebních i režijních, které ovšem v tomto případě až příliš často sklouzávají do slzopudného údolí, plného vlhkých kapesníčků. Režisér Luis Mandoki (komedie Včera narození, alkoholické melodrama Když muž miluje ženu) pomalu skládá dlouhé scény, které film neúměrně natahují, místo toho, aby patřičnou pozornost věnoval tradičním úskalím podobných filmových přepisů. Především se mu v expozici filmu nedaří vypořádat se s adekvátním obrazovým převodem psaného slova (dopisy v láhvi), potom příliš podléhá spektakulárnosti vybraných prostředí a v neposlední řadě se v závěru podvoluje scenáristově zlovůli, která pečlivě kreslený příběh masakruje absurdní a zcela nesmyslnou pointou. Ačkoliv jsem literární předlohu Nicholase Sparkse nečetl, nechce se mi věřit, že by při plném vědomí a špetce zdravého rozumu tímto koncem dokázal popřít sám sebe.

Nosnými pilíři filmu tak zůstávají především herecké výkony. Robin Wright Pennová (nominace na Zlatý glóbus za Forresta Gumpa) dovede velmi jemnými tahy vykreslit polohy podvedené manželky, úzkostné matky, nedoceněné zaměstnankyně, šťastné milenky i na maximální možnou míru zraněné ženy. Kevin Costner, v 90. letech s úžasným smyslem pro extrém střídající velké triumfy a totální propadáky (JFK, Tanec s vlky, Osobní strážce versus Wyatt Earp, Vodní svět, The Postman - Posel budoucnosti), velmi chytře nechává za Garretovou nemluvností hlubinu přesně takové bolesti, jakou si jen vy jako divák dokážete díky svým osobním zkušenostem dosadit. Zdaleka nejlepším ovšem zůstává Paul Newman v roli Garretova otce Dodge, jenž v sobě dokáže všechna protichůdná pnutí obsáhnout s elegancí skutečného mistra a potom je divákovi předložit se samozřejmostí ostříleného profesionála. Sledovat ho, je skutečný zážitek.

Herecký trojlístek Pennová, Costner, Newman a osvědčená literární předloha slibovaly důstojně navázání na předchozí "zralé" romantické příběhy typu Madisonských mostů nebo Města andělů, škoda jen, že k jemnému tkalcovskému stavu producenti poslali režiséra bez citu pro míru a scenáristu s příliš velkými ambicemi.

Autor/Zdroj: Sedláček Jaroslav/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

37 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

82 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama