Zari
ohodnotit

Vyloženě rodinná historie [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1969
Délka:
90 minut
„Satirická komedie o principu totalitní moci“
Popis / Obsah / Info k filmu Vyloženě rodinná historie
POZOR SPOILER
 
V hale rodinné vily je dědeček, který předčítá z Brehmova života zvířat, a Venda, který poslouchá fotbal v rádiu a nadává. Je tu ovšem také Pepa a Petr, který přišel ze záchodu a je ihned dědem tázán, zda zvedl prkýnko.
Ten telefonuje kvůli dostihům a pak jde za švagrovou Evou, které dluží tři tisíce.  
Přichází ještě Tonča s Pavlem, který by měl dovést ukázat své děvče jménem Veronika.  
Venku někdo volá o pomoc. Je to právě ona. Byla napadena, a ještě někdo zapálil besídku. Děda burcuje k obraně a Eva, když slyší o znásilnění, jde okamžitě sama ven.  
Děda vyburcoval ostatní ke společnému spoření na obranu domu a zahrady. Veronika přispívá svými náušnicemi. Do toho přichází neznásilněná Eva. Ale okradli ji o kabelku. Takže i ona souhlasí s domácí stráží.  
Pepa žene Vendu na zahradu pracovat a zabavuje mu rádijko.  
Pak obtěžuje Veroniku.  
Petr slíbil jí a Pavlovi větší pokoj od Evy. A také dědovi nenápadně naznačuje, že by mu mohlo koupit další knihu od Brehma. To, protože potřebuje mít dědu na své straně.  
Eva si tedy bere své věci a velký pokoj zůstává Veronice a Pavlovi.  
Petr si dělá kamaráda i z Vendy. Nabízí mu konec práce na zahradě za donášení. On totiž Petr peníze z kasičky prohrál v sázení na koníčky. A Eva se veřejně vzbouří.
Proto je asi na ni svedena roztrhaná dědova kniha. A všichni členové rodiny musí napsat kde v kritické době ničení knihy byli.  
Za donášení a udavačství je Menšíkovi povolen zvolit trest pro Evu, která se údajně přiznala ke zničení knihy a on navrhuje, aby pracovala na zahradě.  
Jen čirou náhodou najde Pavel s Veronikou ve svém novém pokoji odposlouchávací zařízení. Veronika navrhuje útěk. Pak se ovšem sejde celá rodina, Eva se omlouvá a dává do společné kasy své šperky. Veronika chce opět utíkat, ale tentokrát s ní Pavel nesouhlasí. Ona potom provokuje Petra a Josefa. Pak se hledá další odposlouchávací zařízení. Chlapi si vyčtou kde co, ale nakonec se chtějí zase spojit. Jenže byli odposloucháváni a děda s rodinou mezi ně vlítne. Dochází k mírné pranici o klíče. Ty pak dostává Pavel, jako jediný spravedlivý.  
Jenže po nějaké době se to celé zvrtne tam, kde to bylo… 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vyloženě rodinná historie
Na půdorysu jedné rodiny zobrazil autor Otto Zelenka v satirické nadsázce, jak ve společnosti vzniká a čím se udržuje totalitní moc. Od vzniku této televizní komedie s ironickým názvem uplynulo již čtyřicet let. Bylo jaro roku 1969, zdánlivě komorní příběh obyčejné rodiny nenechal nikoho na pochybách, že z prostoru privátního míří k obrazu společenskému, k absurditám doby, ovládané totalitní mocí.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Carl Mathews

Mathews Carl

Gérard Blanc

Blanc Gérard

Sloní muž (The Elephant Man)

Sloní muž
The Elephant Man

Naposled navštívené:
Carl Mathews

Mathews Carl

Gérard Blanc

Blanc Gérard

Sloní muž (The Elephant Man)

Sloní muž
The Elephant Man