Zari
ohodnotit

Vy neznáte Alberta

Žánr:
Rok:
1940
Premiéra v ČR:
22.3.1940
Popis / Obsah / Info k filmu Vy neznáte Alberta
POZOR SPOILER

Albert Kalvoda zrovna hraje na venkově. Dlužno dodati, že to není herec, o kterého by se filmové ateliéry zrovna praly. Při jedné ze zkoušek zaučuje ještě mladičkou Ninu. Moc se spolku nedaří, když přichází pošťák, který Arturovi předává rekomando. Z něj se Albert doví, že jeho los vyhrál milion. Ihned roztrhá noty a hodí je do kufru, kde shoří. A také ihned opouští vesnici a odjíždí do Prahy. Nina chce zůstat, ale na poslední chvíli naskakuje do téhož vlaku. Zde shodou okolností sedí pan Kalvoda, majitel továrny na jemné ženské prádlo. A protože Nina věci rozumí, pan továrník ji zaměstná. Albert se mezitím cpe „mezi své“, tedy zazobance. Už je tam skoro jako doma, když zjišťuje přes svého kamaráda Dominika, že onen osudný los asi shořel tehdy v té vesnici. Navíc vyšel v novinách článek, ve kterém je Albert označen za bezvýznamného herce. To jej naštve, dělá kolem toho rozruch, ale je bit. Dominik pak rozhoduje, že z dluhů se dostanou jedině bohatým sňatkem. A tu je třeba se s Ninou rozejít. Albert béře s sebou balíček s noční košilí, který u ní míní zanechat, aby jej našla a rozešla se s ním. Ovšem Nina tuto lest prohlédne a zařídí se podle toho. Tudíž pak dojde na veřejnosti ke zpolíčkování pana Alberta, a to i před snoubenkou číslo dvě, ježto ta má bohaté rodiče. Do hry pak vstupuje dámské kombiné, a to růžové. To je třeba obstarat, a to za každou cenu. V obchodě nelze, a tak je třeba oběhnouti ženy, které si toto také zakoupily, a jejichž adresy Albert vymámil na „vedení podniku“. Netuší, že i za tímto stojí Nina. Po několika návštěvách u těchto dam nevypadá Albert nejlépe a do toho ještě ocitá se zde jeho strýc. Je to právě továrník Kalvoda. Albert musí využít svého hereckého umění a převleků, aby strýce dostal tam, kam potřebuje. Nejprve přichází převlečen sám za sebe, ale mdlého rozumu a pak jako matka své snoubenky. Jako táž je přinucena později v jakémsi podniku ke zpěvu. Situace jeví se neudržitelnou. Dochází k prozrazení a velkému zmatku…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vy neznáte Alberta
"Vy neznáte Alberta" je česká filmová fraška se všemi náležitostmi. Lidé mluví, hádají se, smějí se, zpívají, dovádějí, mají štěstí a smůlu a ve smůle zase štěstí, a to především Albert Kalvoda, herec venkovské divadelní společnosti, který vyhrál milion korun, zakouší panského života, ocitá se v úzkostech, když se los ztratil, zatímco nadělal plno dluhů. Hledá záchranu v zasnoubení s domněle bohatou dívkou, používá různých úskoků, aby obloudil bohatého strýčka, mezi jiným se převleče za nastávající tchyni, ba, stává se i strašidlem, aby nakonec přece nalezl štěstí u své bývalé kolegyně, tanečnice, kterou by, když mu sláva vlezla do hlavy tak, že zpychnul, málem zradil.

Jeho nesnáze a strachy s ním sdílí pět starých záletných manželů, jimž je jako mikulášský dárek vpašováno po pikantním dámském kombiné. V popředí všech akcí stojí představitel titulní úlohy Jára Kohout, který beze zbytku a do krajnosti využívá fraškovité volnosti se vydovádět jako na jevišti, jakož už vůbec celý film bez exteriérů si drží divadelní ráz. Z ostatních představitelů upozornila na sebe pražská operetní herečka Betty Tolarová, která zde prodělala filmový křest a také svým příjemným zjevem Jana Ebertová. Film tehdy diváky pobavil a rozesmál. Bohužel v ještě v čs. televizi byl uveden pouze jedenkrát.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Vy neznáte Alberta
Albert Kalvoda, zpěvák u venkovské společnosti, se dozví, že na los vyhrál milion. Rozhodne se jet s kamarádem Dominikem do Prahy a užívat tam života. Chce vzít s sebou i subretu Ninu, kterou miluje. Ta nejprve odmítne, ale v poslední chvíli naskočí do vlaku. Tam se Nina seznámi s továrníkem Boleslavem Kalvodou, který jí nabídne místo vedoucí ve své továrně na dámské prádlo.

Albert se zasnoubí s bankéřovou dcerou Jiřinou. Když to Nina zjistí, pošle mu balíček s dámským kombiné. Totéž rozešle i svým neodbytným ctitelům, ženatým pánům. Z toho vzejde mnoho komických situací. Za Albertem přijde jeho strýc, továrník Kalvoda, a chce ho oženit s vedoucí ze své továrny. Albert však strýcův návrh nepřijme. Na účet své výhry nadělal spoustu dluhů, ale svůj los bohužel nemůže najít, a rozhodne se proto spáchat sebevraždu. Místo jedu však vypije láhev slivovice. Když se probere, shodí sošku prasátka a mezi střepy najde hledaný los. Lhůta k výběru výhry je však prošlá a peníze proto připadnou sirotkům. Albert se s tím snadno smíří, když zjistí, že dívka, se kterou ho strýc chce oženit, je Nina.


Autor/Zdroj: /NfA:Český hraný film II


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alwin Neuß

Neuß Alwin

Naposled navštívené:
Alwin Neuß

Neuß Alwin