Zari
ohodnotit

Všechny moje děti [2k digital]

Všetky moje deti

Další název:
All my Children
Rok:
2013
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
13.3.2014
„Příběh skutečné odvahy a lásky. Marián Kuffa v dokumentárním filmu Ladislava Kaboše.“
Popis / Obsah / Info k filmu Všechny moje děti
Časosběrný dokument z nejchudších východoslovenských romských osad. Pro české diváky je zajímavý i tím, že právě odsud byli koncem šedesátých let Romové hromadně odsunuti do Čech. Režisér Ladislav Kaboš autenticky zachytil hledání řešení „romského problému“. Bez falešného sentimentu ukazuje, jak je toto hledání těžké a důležité.

Ústřední postavou dokumentárního filmu, který získal nominaci na cenu East Silver Eye a od 13. 3. 2014 vstupuje do české kinodistribuce, je charismatický katolický kněz Marián Kuffa. Urostlý muž ztělesňuje archetyp tradičního slovenského hrdiny: je to „Juro Jánošík v sutaně“. Ve filmu jej ovšem divák uvidí spíše v ušpiněných montérkách. Sleduje jeho misi do žalostného prostředí bídy a beznaděje v zapomenutých osadách Huncovce a Velká Lomnica. Kuffa se snaží pomoci nejchudším Romům a místno chatrčí plných potkanů nabídnout mnohadětným rodinám důstojné bydlení. Skrze svépomocnou stavbu prostých domků ale usiluje hlavně o změnu sociálních vztahů a myšlení uvnitř osad. Chce, aby „jeho děti“ objevily svoje schopnosti. Naučily se nezávidět si a pracovat jeden pro druhého. Místo kázání se snaží strhnout Romy příkladem a lidským zájmem. Pomáhají mu bývalí kriminálníci a alkoholici z komunity, kterou před 25 lety založil na faře pod Tatrami.

Režisérovi se za tři roky přípravy a realizace filmu v osadách povedlo najít rozmanité lidské typy. Přes jejich mikropříběhy plasticky vykreslil vnitřní problémy, s nimiž zdejší romská komunita zápasí. Divák tak se zatajeným dechem sleduje osudy Beátky, která se snaží urvat lepší život pro svých šest dětí. Laca, který se pod tíhou beznaděje pokusí oběsit. Zdena, který s dojemnou láskou pečuje o svou nemocnou ženu Růženu. I Stana, který jako první pochopí, že komunita si musí pomoci sama. Filmaři byli dokonce svědky tragédie, kdy dvě z místních dětí uhořely při požáru zanedbaných chatrčí.

Režiséra Ladislava Kaboše pojí s ústředním hrdinou dlouholetý vztah. Jeho aktivity dokumentuje už patnáct let. Proto se nesnaží za každou cenu vytěžit z romské tematiky něco dynamického a exotického. „Romský problém“ totiž spočívá spíše v nehybnosti situace, kdy se nedá uniknout z osidel předurčenosti, předsudků a oboustranné nedůvěry. Právě tento kruh se Marián Kuffa snaží prolomit.

O nezbytnosti mnohdy sysifovské snahy o změnu film vypráví. Bez patosu. Naopak, zkušený slovenský dokumentarista Ladislav Kaboš, který má ve svém režijním portfóliu více než 70 filmů a mnoho cen, ukazuje lopotnost, ušpiněnost i syrovost provázející úsilí hrdinů. Film Všechny moje děti diváky nabádá, aby „milovali druhé nikoli podle jejich zásluh, ale podle jejich potřeb“. Přestože na vás místo díků vezmou sekyru, jako ji vzaly „jeho děti“ na Mariána Kuffu.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Všechny moje děti
Za první týden film na Slovensku vidělo téměř 5 000 diváků!
Vyprodané sály zaskočili a samotné provozovatele kin, někteří se rozhodli zařadit dodatečné projekce.
Distribuční společnost Itafilm uvedla VŠETKY MOJE DETI do slovenských kin 13. února 2014.
V České rupblice přinášíme tento jediněčný filmový projekt my, MIRIUS Film Distribution, a to 13. března 2014!
Martina Kalová


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Všechny moje děti
Príbeh skutočnej odvahy, sily ľudskosti a lásky.

Účinkujú: Marián Kuffa, farár zo Žakoviec a obyvatelia rómskych osád

Charizmatický farár a muž činu, Marián Kuffa spolu so „svojimi deťmi“– bývalými väzňami, bezdomovcami a drogovo závislými, sa v roku 2010 pustil do svojej najťažšej misie.

Keď za ním prišla matka s dieťaťom pohryzeným od potkanov a poprosila ho, aby sa prišiel pozrieť, ako sa býva v osade, neváhal. V jeho farnosti v Žakovciach rómska osada nebola, všetkých vysťahovali v roku 1968 do Čiech. To, čo uvidel ho šokovalo: „ Môj pes má lepšiu búdu, ako rómske rodiny s deťmi“... Rozhodol sa pomáhať najchudobnejším Rómom, aby v skromných, narýchlo postavených príbytkoch pod Vysokými Tatrami prežili zimu a mráz.

Spolu s ním sa zoznamujeme s rómskym etnikom z úplne nového pohľadu a sledujeme dramatické príbehy niekoľkých rómskych rodín v najzaostalejších osadách na východnom Slovensku – vo Veľkej Lomnici a v Huncovciach.

Na Slovensku je viac ako 150 osád, v ktorých v neľudských podmienkach žijú desaťtisíce Rómov. Marián Kuffa hľadá, analyzuje a overuje rôzne cesty riešenia naliehavej situácie.
Chce, aby „jeho Rómovia“ začali ctiť pravidlá občianskeho spolužitia a našli svoju ľudskú dôstojnosť, naučili sa nezávidieť si a pracovať jeden pre druhého. Je pred ním sizyfovská cesta: pomáhať Rómom nie je ľahké – a často musí čeliť drámam, v ktorých ide aj o život. Napriek tomu sa nevzdáva.

„Nemilujte ľudí podľa zásluh, ale podľa ich potrieb,“ je základné životné motto Mariána Kuffu. Jeho“ žakovský zázrak“ poznajú ďaleko za hranicami Slovenska. V uplynulých 25 rokoch vybudoval v Žakovciach s bývalými väzňami, bezdomovcami a drogovo závislými nový domov pre mentálne a telesne postihnutých seniorov, pre osamelé matky, týrané deti, bývalé prostitútky aj mladistvých, ktorí sa po opustení detského domova ocitajú na ulici. Prešli si peklom a nachádzajú podanú ruku. Starajú sa o chod farmy, chovajú hospodárske zvieratá a kone. Pestujú zemiaky a obilie. Naučili sa piecť chlieb, vyrábať drevené hračky, zvládajú remeslá potrebné v stavebníctve. Vedia ekologicky rozobrať každú stavbu a materiál následne rozdajú chudobným Rómom, alebo ho využijú pri ďalších stavbách. Pomaly sa učia lásku prijímať a dávať. Z bývalých väzňov, narkomanov, prostitútok sa stávajú láskaví ošetrovatelia. Po určitom čase sú schopní vrátiť sa do normálneho života.

Teraz medzi nimi Marián hľadá pomocníkov, ktorí mu pomôžu zmeniť „tvár“ rómskych osád, ale aj bývalí kriminálnici sa rómskej osady boja. Marián pochopí, že Rómom sa musí naučiť najskôr načúvať, pochopiť logiku ich myslenia a „ich rečou“ s nimi potom rozprávať a vysvetľovať problém. V rómskej osade nájde prvých pomocníkov – Stana a Laca. Spolu s nimi potom učí ďalších Rómov, ako si postaviť skromné príbytky. Učí ich nielen prijímať, ale aj dávať.

Príbeh Mariána Kuffu a jeho detí je plný autentických svedectiev, ale aj dramatických a prekvapujúcich zvratov. Pomaly, krok za krokom, sa vžívame do životných osudov jednotlivých rodín a začíname všetko vidieť „novou optikou“. A v tom je aj posolstvo filmu: núti nás uvidieť to, pred čím zatvárame oči, súcítiť s tými, ktorých sme už pomaly prestali vnímať ako ľudské bytosti, zamýšľať sa nad skutočným obsahom práva na život a hierarchiou hodnôt v dnešnom svete.

Dokument sa dotýka témy, ktorá je aktuálna nielen v EÚ, ale kdekoľvek na svete, v každej rozvinutej spoločnosti. Všade sú ľudia „na okraji“, všade sú osamelí, opustení. Aktivity Mariána Kuffu a jeho komunity sú fascinujúce tým, že „vytvára láskyplnú náruč pre všetky skupiny handicapovaných naraz“. Prišiel na to, že z bývalých väzňov, sirôt bez domova sa môžu stať opatrovatelia o postihnutých seniorov, ktorí sú vlastným rodinám na obtiaž. Odkrýva nedostatky zákonov, nefunkčnosť zavedených systémov sociálnej pomoci, korene krízy hodnôt v dnešnej spoločnosti. V tom je jeho príbeh odvahy a vlastnej obety výzvou a inšpiráciou.

Film nemá komentár – svoje príbehy rozprávajú Rómovia sami. Marián Kuffa formou „voice over“ spája jednotlivé obrazy bezprostredným postrehom a jemu vlastným humorom.

Oficiální stránky filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Všechny moje děti
Observační časosběrný dokument Všechny moje děti vznikl pod vedením slovenského režiséra Ladislava Kaboše v úzké spolupráci s jeho manželkou Svatavou Mariou Kabošovou (produkce) a synem Michaelem Kabošem (kamera, produkce). Hlavním záměrem projektu je upozornit veřejnost na situaci v nuzných romských osadách na Slovensku, kde se kumulují sociální a existenční problémy jejich obyvatel. Ty jsou v tomto případě řešeny osobní angažovaností a důslednou prací v terénu. Hlavním aktérem a hybatelem dění je slovenský farář Marián Kuffa (nar. 1959), který se po úrazu při horolezectví od roku 2010 naplno věnuje Romům v osadách. Nezajišťuje jenom hmotnou pomoc, především dbá na zapojení obyvatel do potřebných aktivit a snaží se i o jejich mravní výchovu v duchu svého evangelia pro Romy: nepít a makat. Díky farářově přirozené autoritě dochází ke sblížení i s vesničany z blízkého okolí. – Filmový štáb čtyři roky během všech ročních období pronikal jak do života několika romských rodin, tak do misie oblíbeného kněze. Soustředil se na dvě nejchudší osady v Huncovcích a Veľké Lomnici. Podařilo se mu i přes prvotní rozpačité přijetí (s farářem již dříve vznikl kr. f. Kde končí naděje, vzniká peklo) a přes nelehké podmínky pořídit hodnotný a otevřený obraz místního života. Kromě svérázných „ne-pořádků“ a mizerné perspektivy snímek zachycuje i pozitivní věci: trpělivost a neutuchající nadšení kněze, romskou rodinnou soudržnost, jejich lásku k dětem, víru v Boha a jejich tradiční hudební či taneční vlohy. To vše jsou „pilíře, na kterých Marián Kuffa staví“. – Snímek, nominovaný na cenu Silver Eye na MFDF v Jihlavě 2013 je k datu 12.4.2014 divácky nejúspěšnějším dokumentem v novodobé historii Slovenska.
-mh-, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Maigret a hlava muže (1996) [T...

22:50 - 00:30

41 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Katja, nekorunovaná císařovna ...

22:05 - 23:40

86 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:30 - 00:25

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

23:30 - 00:10

1 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Třináctý týden

Třináctý týden

Jimmy Lin

Lin Jimmy

Naposled navštívené:
Třináctý týden

Třináctý týden

Jimmy Lin

Lin Jimmy