Zari
ohodnotit

Vražedné alibi

Just Cause

Žánr:
Rok:
1995
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
24.8.1995
„Sean Connery se pokouší odhalit uprostřed floridských bažin tajemství zločinu, za který byl odsouzen k smrti mladý černoch.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vražedné alibi
Známý ochránce práv Paul Armstrong (Sean Connery) je osloven starou černoškou Evangelinou. Její vnuk Bobby byl odsouzen a čeká na popravu v čele smrti. Je odsouzen za vraždu jedenáctileté Joanie. Pro Paula je to těžké rozhodnutí, jeho žena byla před lety prokuráturkou v kauze Bobbyho, kdy byl obviněn ze znásilnění a únosu, ale byl osvobozen. Přesto Armstrong odletí do Miami a ujme se obnovy procesu. Navštíví Bobbyho, setká se s policisty Brownem a Wilcoxem, policejní patoložkou. Policista Brown ho varuje, aby dal od případu ruce pryč. Přesto Armstong pokračuje ve vyšetřování a odhalí několik nedostatků. Přil Paulově vyšetřování vyjde najevo, že ve stejné věznici sedí i masový vrah Blair Sullivan, který je již odsouzen k trestu smrti. Ten nyní uvádí, že zabil i malou Joanie. Paul vyslechne Sullivana a podle jeho popisu najde opravdu vražednou zbaň. Bobby je v procesu osvobozen a propuštěn z vězení. Nakonec je ale všechno jinak, je ohrožena i Paulova rodina, ale komplot naštěstí včas právník odhalí.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Vražedné alibi
Profesor Armstrong je pověstný odpůrce trestu smrti. Na naléhavou žádost se ujme obhajoby odsouzence, čekajícího na popravu. Vypátrá skutečného pachatele a klient je osvobozen. Poté se však objeví nové okolnosti. Armstrong a jeho žena jsou náhle v nebezpečí života…


Popis / Obsah / Info k filmu Vražedné alibi
Kriminální thriller Arneho Glimchera Vražedné alibi začíná jako tradiční rasové
drama z amerického Jihu. Mladý černoch Bobby Earl je odsouzen za brutální
vraždu bělošské dívenky. Po osmi letech má být popraven. Jeho případu se však
ujme renomovaný profesor práva, Paul Armstrong. Na základě vlastního vyšetřování
okolností dávného zločinu dokáže svého mandanta osvobodit. Jenže záhy
zjistí, že Bobby Earl je skutečně nebezpečný zabiják, který se chce svému zachránci „ odvěčit" zavražděním jeho manželky a dcerky. S pomocí černošského detektiva se právníkovi podaří na poslední chvíli zločince zlikvidovat. - Realistické líčení příběhu s jasným rasovým podtextem se nečekaně láme do notně nadsazené polohy thrilleru s akčními prvky (honička v protisměru, skok přes zdvihající se most) a s módními reminiscencemi na Mlčení jehňátek (postava psychopatického masového vraha, který je spolustrůjcem vrahova podrazu na nic netušícího právníka). Na počátku rozdané karty tak jen kvůli zápletce prudce mění barvu. Ze zdánlivě slušného černocha se vylíhne cynický sadistický vrah a z černošského detektiva Tannyho Browna, s nímž má Paul od samého počátku potíže, se vyklube naopak prozíravý profesionál. Původně zamýšlená úvaha o vztahu právní teorie a praxe (hlavní hrdina je katedrový právník, který už dlouho neprovozuje profesi advokáta) i o ošemetnosti zdánlivě jasných úsudků se tak postupně vytrácí v ději, jednoznačně zaměřeném na atraktivitu. - Snímek by patrně nevznikl bez značné angažovanosti Seana Conneryho, který se kromě hlavní role na projektu podílel jako vedoucí výroby.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1995/7


Popis / Obsah / Info k filmu Vražedné alibi
V roce 1986 zatkli na Floridě detektivové Wilcox a Brown mladého černocha Bobbyho Earla, na stanici ho zmlátili a obvinili ze znásilnění a vraždy jedenáctileté Joanie. O osm let později se na profesora Paula Armstronga obrátí stará černoška Evangelina. Její vnuk Bobby čeká v cele smrti na popravu a chce, aby se případu ujal. Právník nejprve odmítne, ale po rozhovoru s manželkou si vše rozmyslí. Odletí s rodinou do Miami a pustí se do práce. Navštíví Bobbyho ve vězení, promluví si s místní patoložkou, Bobbyho tehdejším obhájcem a setká se s policisty Wilcoxem a Brownem, který ho varuje, aby dal od případu ruce pryč. Přestože mu Brown tvrdí, že je Bobby vinen, Armstrong odhalí ve vyšetřování i v soudním jednání řadu nedostatků. V atmosféře rostoucí averze mezi Armstrongem a Brownem vyjde najevo, že Bobby byl o rok dříve obviněn z únosu a znásilnění, byl však osvobozen. Prokurátorkou byla tehdy Armstrongova manželka Laurie. Vzápětí se Armstrong dozví, že ve věznici sedí kromě Bobbyho i nebezpečný masový vrah Blair Sullivan, rovněž odsouzený k trestu smrti, který tvrdí, že je vrahem malé Joanie. Armstrong si s ním promluví a podle jeho popisu skutečně najde vražednou zbraň, ukrytou v močálu. V obnoveném procesu se Armstrongovi podaří dosáhnout Bobbyho propuštění. Vzápětí ho však nečekaný telefonát dovede k šokujícímu odhalení. Co vypadalo jako happyend soudního dramatu s rasovým podtextem, se mění ve smrtelné nebezpečí, které hrozí Armstrongovi, jeho manželce i malé dceři Kate.

Zdroj: Nova


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Günther Ruckdeschel

Ruckdeschel Günther

Naposled navštívené:
Günther Ruckdeschel

Ruckdeschel Günther