Zari
ohodnotit

Vražedná lež

These Three

Další název:
The Children's Hour
Žánr:
Rok:
1936
Délka:
93 minut
„Výmysly dítěte dokáží osudově změnit životy tří lidí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vražedná lež
Děj filmu byl založen na skutečnosti, že chorobně a zlomyslně prolhané, nedospělé děvče, které si dovedlo svému vlivu podřídit spolužačky, třebas i pohrůžkami, mohlo svými výnysly zničit štěstí i existenci hodných lidí. Znali to pedagogové a soudci a těžko šlo změřit duševní trýzeň, kterou prožívali učitelé, profesoři a katecheti v zápase o svou čest a nejednou i existenci. Tak to pociťovali, když se ocitnuli v podezření, zaviněném prolhaností některé žákyně, která trvala na smyšlené lži a s tvrdošíjnou umíněností budila nakonec i zdání pravděpodobnosti. Tímto problémem se zabýval film "Vražedná lež".

Dvě absolventky univerzity, věrné přítelkyně Marta a Karen, si otevřely na zděděné farmě malý dívčí penzionát se školou. Mladý lékař ze sousedství se stal jejich pomocníkem a zanedlouho i snoubencem Karen. Oba netuší, že Marta jej také miluje. Ve škole byla žákyně Mary zlomyslná, lhavá a líná, která prchla ze školy domů k babičce a vymyslela si ošklivou lež o učitelce Martě a doktorovi. Svou spolužačku donutila, že jí pomohla ve lživém svědectví. Vypravování Mary vzbudilo pohoršení, rodiče brali děti z "nemravného ústavu" a vražedná lež se valila jako lavina, drtila štěstí a čistou pověst tří lidí.

Režie filmu využívala především přesné charakterizace všech osob a tak naznačovala v průběhu děje jejich reakce na danou situaci. Vedle obou mladých učitelek Miriam Hopkinsové a Merle Oberonové, které obě postavy herecky přesvědčivě zkrášlily čistotou svého přátelství, které nebylo zasaženo ani bolestným podezřením. Dále hrál ve filmu snoubence Karen dobrý Joel McCrea, vedle těchto představitelů pak zde byla teta Mortarová, bývalá herečka, marnivá a hloupá ženská, pak stála významě v popředí představitelka prolhané školačky, která podala neobyčejně vyspělý herecký výkon do podrobnosti pravděpodobný, a vedle ní pak kamarádka, milé děvčátko, které podléhalo ze strachu zhoubnému vlivu své nehodné přítelkyně.

Film byl po všech stránkách zajímavý, ale i poučný pro všechny rodiče, pedagogy, soudce, kteří v těch dávných časech hledali pohled do často nepochopitelných záhad dívčích duší v pubertě.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Vražedná lež
Karen a Martha, spolubydlící z koleje, končí studium a čelí budoucnosti bez zaměstnání i bez peněz. Na Karen se však usměje štěstí v podobě dědictví po babičce - starého farmářského domku a je nadšena myšlenkou, že ona a Martha jej promění v dívčí školu. Obě tedy odcestují do místa dědictví, avšak zjstí, že domek je v podstatě spíše ruina. Jejich sny se rozplývají, avšak pak potkají doktora Joa Cardina, který je povzbuzuje, aby se nevzdávaly, vzaly si úvěr, opravily dům a naplnily své sny. Vše vychází podle plánu až do doby, kdy jedna studentka vymyslí pomstu, protože ji učitelé potrestali. U své babičky, mecenášky školy, vypráví polosmyšlené lži o vztazích tří hlavních hrdinů - Marthy, Karen a Joa.


Autor: efCZa

Popis / Obsah / Info k filmu Vražedná lež
Snímek režiséra Williama Wylera vznikl v roce 1936 podle divadelní hry Lillian Hellmanové "The Children's Hour". Svého času hra vzbudila pobouření, protože ji byl vytýkán lesbický motiv. Film se však více soustřeďuje na to, jak může jedna jediná lež závistivého a zlého dítěte zničit životy mnoha lidí. Pověst výběrové dívčí školy totiž utrpí zlomyslnou pomluvou jedné z žákyň, která se chce pomstít za domnělou křivdu. Přestože je lež odhalena, její hrozivé následky už nelze zastavit…
televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

87 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon

03:30 - 04:00

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

03:05 - 03:50

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:35 - 04:40

7 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jennifer Becker

Becker Jennifer

Naposled navštívené:
Jennifer Becker

Becker Jennifer