Zari
ohodnotit

Vražda na úrovni

Murder by Decree

Žánr:
Rok:
1979
Délka:
124 minut
„Sherlock Holmes vyšetřuje vraždy spáchané Jackem Rozparovačem“
Popis / Obsah / Info k filmu Vražda na úrovni
Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede.

Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974).

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Vražda na úrovni
Na podzim roku 1888 šokovala nejen Londýn, ale celou Británii série brutálních vražd, které se staly v londýnské chudinské čtvrti East End. V rozmezí několika málo týdnů – od 31. srpna do 9. listopadu – bylo v temných křivolakých uličkách Whitechapellu zavražděno pět prostitutek. S výjimkou poslední z nich, které bylo teprve pětadvacet let. To všechno byly ženy kolem čtyřicítky a jejich těla byla neuvěřitelným způsobem zohavena.
Policejní vyšetřování nepřinášelo žádoucí výsledky – ostatně není divu, protože kromě stejného „řemesla“ neměly oběti vůbec nic společného a všechny vraždy byly zdánlivě naprosto bez motivu. A tak je pochopitelné, že lidová fantazie si brzy stvořila postavu vraždícího maniaka, kterého nazvala Jack Rozparovač. Patří k ironiím osudu, že tato z nejkrvavějších kapitol v historii kriminalistiky zůstala dodnes zahalena rouškou tajemství. A snad právě proto se od svých prvních momentů až do současnosti stala pouze zdrojem nejrůznějších dohad a hypotéz.
Podle této krvavé historie vznikla řada děl, která se pokoušejí onu dávnou záhadu rozřešit. Převládajícím momentem většiny z nich je hypotéza, že pachatel byl vypátrán, ale pro nitky, které jej spojovaly s nejvyššími kruhy země, nemohl být odhalen.
Autoři filmového příběhu, natočeného podle románu Johna Lloyda a Elvyna Jonese Případ Rozparovač, si vypůjčili snad nejslavnější detektivní dvojici všech dob – Sherlocka Holmese a jeho věrného doktora Watsona. A protože Sherlock Holmes jak známo nikdy neprohrával, je nabíledni, že vyřešil i záhadu Jacka Rozpracovač…

televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Už vám není dvacet, paní Bláho...

14:50 - 15:25

30 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Valentin Golubenko

Golubenko Valentin

Shelley Duvall

Duvall Shelley

Barbarosa

Barbarosa
Barbarosa

Naposled navštívené:
Valentin Golubenko

Golubenko Valentin

Shelley Duvall

Duvall Shelley

Barbarosa

Barbarosa
Barbarosa