Zari
ohodnotit

Vražda ing. Čerta

Další název:
Vražda inženýra Čerta; The Murder of Mr. Devil
Žánr:
Rok:
1970
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
18.9.1970
„Český film Ester Krumbachové o tom, že Lepší sněžný muž než žádný“
Popis / Obsah / Info k filmu Vražda ing. Čerta



Film Vražda ing. Čerta je jediným režijním filmem výtvarnice a scenáristky Ester Krumbachové o ne zcela mladé ženě, která touží po svatbě. Je autorským filmem - v tom smyslu, že režisérka jej natočila podle vlastní povídky a scénáře a navíc se na něm podílela i výtvarnou koncepcí a návrhy kostýmů. Film má zajímavou stavbu: je v podstatě retrospektivou, zarámovanou vyprávěním hrdinky a prokládanou jejími svéráznými kratičkými úvahami a komentáři. Další zvláštností je zcela nepatrný počet osob -film je vlastně hereckým koncertem dvojice Jiřiny Bohdalové a Vladimíra Menšíka.
Distributor DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vražda ing. Čerta



Jediným režijním počinem scenáristy a kostýmní výtvarnice Ester Krumbachové zůstává komedie Vražda ing. Čerta (1970). Na tom, že svébytný snímek zůstal ve filmografii Krumbachové solitérem, má krutý podíl začínající normalizace. Autorka, jež vdechla řadě snímků československé nové vlny dynamický vizuální charakter prostřednictvím svých výtvarných návrhů, ovšem svou niternou spřízněnost s duchem šedesátých let demonstrovala už ve scénářích k filmům Sedmikrásky (1966), Ovoce stromů rajských jíme (1969) a Valerie a týden divů (1970). Scénář si s přispěním zkušeného Jana Němce napsala i k Vraždě ing. Čerta. Snímek je celistvým a zralým autorským debutem, do jeho půdorysu se promítá dobový feminismus obohacený o svébytný zlomyslně kritický rys, jenž u Krumbachové, stejně jako u Chytilové, zasahuje obě pohlaví. Bezejmenná hrdinka vyprávění – hezká, chytrá a noblesní čtyřicátnice Ona – se pokouší vybřednout ze samoty s pomocí přítele z mládí Bohouše Čerta. Ukáže se však, že skutečnost neodpovídá vzpomínce: štíhlý mladík se proměnil v obtloustlého, nevychovaného muže, jehož nejdůležitější vlastností je žravost (a druhou nejdůležitější intelektuálská žvanivost). Ona snáší Čertovy návštěvy jen s vidinou vysněné svatby, které je ochotna obětovat i vlastní důstojnost. Když se ukáže, že nenasyta, jenž posléze okousal i nohy u nábytku, je skutečným čertem, nezbývá hrdince než s vetřelcem rázně skoncovat pomocí pytle od rozinek… Přestože Ester Krumbachová se v šedesátých letech podílela na řadě myšlenkově závažných děl (k nimž v roce 1983 přidala Faunovo velmi pozdní odpoledne Věry Chytilové), sama realizovala manýristickou, genderovou hříčku, vypovídající s ornamentální květnatostí o nekompatibilnosti mužů a žen. Hlavní hrdinové jsou sice pouhými figurkami, ožívají nicméně díky hereckému mistrovství Jiřiny Bohdalové a Vladimíra Menšíka.

Zdroj: Filmový přehled / NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Vražda ing. Čerta



"Lepší sněžný muž než žádný muž." Výtvarně kultivovaná ilustrace k vyprávění jedné dámy o zkušenostech, které nabyla v milostném poměru se samotným pekelníkem.
Spoluautorka mnoha závažných a významných kinematografických projektů 60.let realizovala jako svou jedinou samostatnou práci "jen" nezávaznou hříčku.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

84 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama