Zari
ohodnotit

Vrásky z lásky

Další název:
Oldies but Goldies
Rok:
2012
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
12.4.2012
„Dojemné i humorné setkání dvou lidí, kteří si navzdory svému věku chtějí užít podzim života naplno.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vrásky z lásky



POZOR SPOILER!!!

Starý pán Ota již špatně vidí. Proto si jej syn bere k sobě domů, ale on se tam necítí dobře.

V ústavu sociální péče žije bývalá herečka paní Furtáková. Ta stále vymýšlí něco, co zavdává příčiny ke stížnostem. Vedoucí jí to neustále vytýká, ale míjí se to účinkem. Jednoho večera k ní na pokoj dají paní Jižnou, což se paní Furtákové nelíbí. A opět začne mluvit o krádežích, znásilnění a muži se sekerou v ruce. Druhý den opět vede hudebně recitační kroužek a dosti lidem vynadá. A tak jí hlavní šéfka kroužek zakáže, načež Jana nasimuluje sebevraždu. A pak ji přijde pozvání na konkurs. A jí tím kyne naděje hrát opět ve filmu.

Oto má jít na vyšetření s očima, ale syn zjistí, že otec zmizel. Ten hledá paní Jeanne DeFuro, což bylo umělecké jméno paní Furtákové. Kdysi se spolu setkali. Nalézá ji až právě v onom ústavu. Není však puštěn šéfovou dovnitř. Teprve později jej tam pustí ošetřovatelka. Oni si dají rande u brány, a paní Jana toho využije k útěku. Ukradou služební auto, ale moc daleko nedojedou. Ocitnou se v příkopě. Kousek je sveze policie a pak jedou kousek vlakem. Jenže pod ten někdo skočí a oni opět končí na cestě, protože paní Jana nechce čekat na náhradní spoj. Vetřou se do kabiny kamionu a večer se ocitnou na hotelovém pokoji. Přespí zde ve vší počestnosti a ráno Jana mizí. Je na konkursu. Oto přinutí syna, aby tam jeli. Jana u konkursu neuspěla a tak ji Oto angažuje soukromně. Aby jako dělala jeho přítelkyni. Ona s tím souhlasí, ale pak Oto po operaci oslepne a to zajisté změní spousty osudů…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vrásky z lásky



Komediální road movie o starých lidech, kteří se ocitli v prazvláštním bezčasí. Budoucnost před sebou nemají prakticky žádnou, minulost jim umírá každý den společně s přáteli a známými, přičemž přítomnost je naplněna stavem, který se nedá nazvat životem, ale spíš přežíváním. Film vypráví příběh bývalého profesora na gymnáziu a herečky, jejíž kariéra byla stejně zářivá jako krátká. Jana se rozhodne uprchnout z ústavu sociální péče do Prahy na herecký konkurz a společnost ji dělá její bývalý ctitel Ota.
Filmová ročenka 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Vrásky z lásky



Režisér Jiří Strach natočil podle scénáře Marka Epsteina komediální road movie Vrásky z lásky o seniorech, kteří navzdory věku nehodlají rezignovat na život. Oba protagonisté totiž nejsou spokojeni s pasivním statutem osob, které jejich okolí chce nechat už jen „v klidu dožít“. Bývalý učitel Ota má před těžkou operací očí. Z furiantského vzdoru vůči starostlivému synovi a snaše se rozhodne vyhledat svou dávnou lásku, přesněji milenku z jedné letní noci před čtyřiceti lety, aby dokázal, že ještě nepatří do starého železa. Bývalá herečka Jana si na dávného ctitele sice nepamatuje, ale využije ho k útěku z ústavu sociální péče. Energická stará dáma, která dělá neustálé problémy akurátní vrchní sestře, chce totiž odjet do Prahy na herecký konkurz. Cesta obou „uprchlíků“ do metropole se ovšem od počátku komplikuje. Dvojice ji absolvuje ukradeným autem, ale i stopem a různými dopravními prostředky. Během ní dochází ke konfrontaci dvou vyhraněných protikladných osobností, jež si díky tomu uvědomí vlastní nedostatky: u Jany jde o sobeckou sebestřednost, u Oty o nudné sucharství. Možnost nového partnerského vztahu má ovšem v případě hrdinů pořádně hořkou příchuť… - Vrásky z lásky vlastně ani nepotřebují žádnou výraznou zápletku; ta by stále častější tematizaci „seniorství" nejspíš jen překážela. Největším protivníkem smutných hrdinů je jejich stáří, s nímž se nedokážou smířit. Postavy Otova syna a jeho manželky či vrchní sestry Málkové tvoří jen „pozadí“ pro prezentaci hlavních postav, napsaných na tělo hvězdám, jednaosmdesátileté Jiřině Bohdalové a devětasedmdesátiletému Radoslavu Brzobohatému, bývalým manželům, kteří se ve filmu společně naposledy objevili v Kachynově Uchu (1970, FP 2/90). Mnoho známých herců ve větších i v malých rolích pak Vrásky z lásky mění v kolektivní poctu hereckým legendám.
-ap- , Filmový přehled 2012/6


Popis / Obsah / Info k filmu Vrásky z lásky



Ota je bývalý učitel a ve svém věku má již řadu vrtochů, kterými poněkud komplikuje život svému synovi a snaše. Nyní jej čeká náročná operace a Ota se rozhodne, že je ta správná doba, kdy je třeba vyhledat někoho, kdo kdysi dávno velmi ovlivnil jeho život. Setkání s herečkou Janou je ale poněkud jiné, než si představoval. Přesto je to právě tahle vitální dáma, která se rozhodla nerezignovat na aktivní život, která znovu zamotá jeho osud. Díky Janě se Ota vydává na napínavou roadmovie, na jakou by si možná ani v mladším věku netroufl. A je to právě tohle důležité setkání, které oba utvrdí v poznání, že nejhorší, co může člověk udělat, je všechno vzdát!
Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín (1993) [TV ...

12:15 - 12:45

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

44 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

12:00 - 13:00

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama